1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Consiliul Concurentei: inspectii inopinate la banci, ARB si Biroul de Credit

Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a finalizat inspectiile inopinate derulate la zece banci, precum si la Biroul de Credit si la Asociatia Romana a Bancilor, in cadrul unei noi investigatii, privind posibile intelegeri cu scopul de a limita accesul unor persoane fizice la credite prin intermediul scorului de credit.

Bancile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank Romania S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucuresti, Banca Transilvania S.A., Banca Comerciala Romana S.A, BRD – Groupe Societe Generale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.. Inspectiile s-au derulat in cadrul unei noi investigatii, privind posibile intelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele si serviciile de creditare pentru persoane fizice.

„Avem deja in derulare o investigatie care vizeaza modul in care bancile calculeaza indicii de referinta ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobanzilor. De data aceasta ne uitam si la conditiile de acces la credite, suspiciunea fiind ca prin modul cum se calculeaza scorul de credit se blocheaza accesul unor clienti la credite”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta are suspiciuni ca actionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele si serviciile de creditare bancara printr-o serie de actiuni legate de stabilirea si aplicarea scorului FICO (in functie de care este evaluata capacitatea unui client de a rambursa un credit).

Biroul de Credit S.A. este o societate pe actiuni infiintata la sfarsitul anului 2003, avand, la ora actuala, ca actionari 18 banci si are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienti – persoane fizice clienti ai participantilor.

FICO Score de la Biroul de Credit este un numar, rezultat in urma aplicarii unei metode statistice care ia in calcul mai multe elemente pe baza carora bancile stabilesc gradul de risc al unui potential client ce solicita un credit catre o institutie financiara.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor inopinate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Autoritatea de concurenta are in derulare o investigatie privind posibile intelegeri intre cele 10 banci participante pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID). Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca.

Reactia ARB

ARB - Asociatia Romana a Bancilor a precizat, intr-un comunicat,  ca acest control al Consiliului Concurentei reprezinta o practica uzuala normala intr-o economie functionala. Consiliul Concurentei verifica existenta unui potential comportament anticoncurential la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practica uzuala normala intr-o economie functionala.

”Asociatia Romana a Bancilor si bancile membre au o conduita conforma normelor de concurenta, aceasta reprezentand o preocupare permanenta si prioritara la nivelul comunitatii bancare. In acest sens, la nivelul comunitatii bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta prin intermediul caruia participantii si-au asumat angajamentul de a da dovada, in desfasurarea activitatilor, de un comportament onest si conform cu prevederile legale aplicabile in domeniul concurentei. Acest ghid acopera activitatile desfasurate in cadrul Asociatiei si prin adoptarea acestuia se incurajeaza un mediu concurential efectiv in sectorul financiar-bancar”, au transmis oficialii ARB.

”Institutiile de credit trebuie sa aplice toate masurile care sa conduca la diminuarea riscului de credit, pentru a mentine o rata a creditelor neperformante la un nivel cat mai scazut. Bancile au obligatia sa verifice bonitatea si capacitatea de rambursare a fiecarui debitor, iar printre instrumente se afla si verificarile la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu si functioneaza dupa norme europene stabilite in materie pentru asigurarea cerintelor de natura prudentiala, la care si Romania este parte. Astfel, institutiile de credit au datoria de a utiliza prudential bazele de date disponibile la nivel national in vederea determinarii comportamentului de plata. Modalitatea de utilizare a acestor informatii este distincta la nivelul bancilor, in functie de apetitul de risc al fiecareia. Pentru a asigura o creditare responsabila, finantarile oferite de banci trebuie directionate in conditii de predictibilitate si siguranta, cu certitudinea incasarii ulterioare”, au adaugat acestia.