Numarul incidentelor de securitate care au afectat conexiunile de telefonie mobila si internet mobil in 2023 a crescut cu 40% fata de anul precedent, arata un raport publicat, marti, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Conform datelor centralizate si publicate de AgerPres, in cursul anului trecut, a existat o variatie semnificativa in ceea ce priveste numarul mediu de conexiuni afectate pe fiecare tip de serviciu, cu o scadere pentru serviciile fixe de telefonie si internet, o crestere usoara pentru serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale si telefonie mobila si SMS, dar o dublare a numarului mediu de conexiuni afectate in cazul serviciilor de internet mobil si transmisiuni de date mobile, in comparatie cu anul precedent.
Astfel, conform unui comunicat al ANCOM, cele mai afectate servicii au fost cele de comunicatii mobile: serviciile de telefonie mobila si SMS - cu peste sase milioane de conexiuni, iar serviciile de internet mobil si transmisiuni de date mobile - cu mai mult de sapte milioane de conexiuni.
In medie, un incident a afectat aproximativ 33.000 de conexiuni, in crestere cu 65% de la un an la altul.
"Aceasta crestere semnificativa este cauzata, in mare masura, de fenomenele meteo extreme aparute in decursul anului 2023. Aceste incidente au afectat utilizatorii din mai multe judete simultan (distributia geografica fiind extinsa) si au avut o durata de manifestare indelungata. In mai multe cazuri, interventiile pentru remediere au fost ingreunate de drumurile inchise, blocate de arbori cazuti ori de conditii meteo ce nu permiteau o interventie rapida. Avand in vedere acest cumul de factori, valoarea numarului mediu de conexiuni este, atat procentual, cat si in valoare absoluta, mult mai mare decat in anul precedent", noteaza ANCOM.
Raportul de specialitate releva, totodata, ca, in anul 2023, cea mai frecventa cauza a incidentelor ramane cea externa sau implicarea unei parti terte, cu un numar de 421 de incidente raportate (comparativ cu 298 de incidente inregistrate in anul anterior).
Totodata, mediile de transmisiune au fost afectate, in principal, din cauza problemelor aparute la nivelul retelelor partenere (lucrari efectuate de terti, taieri accidentale de fibra optica sau intreruperi ale energiei electrice).
Pe de alta parte, statiile de baza si controlerele mobile au fost afectate, in general, de intreruperea alimentarii cu energie electrica, cauzata de cele mai multe ori de intreruperi in alimentarea cu energie furnizata de retelele de distributie nationala de energie electrica. In context, atat numarul incidentelor care au afectat mediile de transmisiune, cat si numarul celor care au afectat statiile de baza si controlerele mobile au inregistrat o crestere semnificativa de cel putin 42% fata de valorile inregistrate in anul precedent.
O alta categorie predominanta de incidente a fost reprezentata, anul trecut, de cele provocate de fenomenele naturale, cu un total de 45 de incidente inregistrate, de noua ori mai mare decat in anul 2022.
Din punct de vedere al distributiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judete simultan: 276 de incidente au afectat cate un judet, 206 au dus la afectarea conexiunilor din 2 - 9 judete simultan, noua incidente au afectat intre 10 si 30 de judete si sase incidente au avut impact la nivel national.
Distributia incidentelor la nivel national arata ca majoritatea incidentelor (77) au afectat judetul Constanta, iar judetele in care au fost inregistrate cele mai putine incidente au fost Brasov si Covasna - cu cate 12 incidente.
Din perspectiva distributiei geografice a incidentelor provocate de probleme de alimentare cu energie electrica, in judetul Constanta s-au inregistrat cele mai multe astfel de incidente (52), urmat de Buzau (30). La polul opus, cu cele mai putine raportari de incidente electrice, s-a situat judetul Covasna - cu doua evenimente.
Peste jumatate (52%) din totalul incidentelor raportate au fost incidente electrice.
La capitolul durata incidente raportate, in cursul anului 2023, au fost contorizate peste 6.500 de ore, dublu fata de anul anterior.
Valoarea medie a duratei unui incident a fost in crestere cu aproximativ cinci ore, in perioada analizata, si a depasit 13 ore de indisponibilitate medie/incident.
Potrivit sursei citate, incidentele care au durat cel mai mult au fost cele produse din cauza fenomenelor naturale (cu o durata medie de aproximativ 31 de ore), urmate de incidentele din cauza externa (durata medie de circa 12 ore).
Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in anul 2023 a fost realizat pe baza informatiilor puse la dispozitie de catre furnizori.