1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Crestere de 19% pe piata ...

Crestere de 19% pe piata asigurarilor de locuinte, la 9 luni 2023

Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), in primele noua luni ale anului 2023, s-a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise cu aproximativ 19% comparativ cu perioada similara a anului precedent, ajungand la circa 564,42 milioane de lei.

In acelasi timp, numarul contractelor noi incheiate a crescut cu 15%.

Valoarea indemnizatiilor brute platite de asiguratori in primele 9 luni din 2023, in baza asigurarilor de locuinte, s-a majorat cu 61%, la 119,25 milioane de lei, conform datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte, pe parcursul primelor noua luni ale anului 2023, au inregistrat o valoare mai mare cu aproximativ 22% comparativ cu perioada similara din anul precedent, situandu-se la circa 419 milioane lei, in timp ce indemnizatiile brute platite au crescut cu circa 38% pana la valoarea de peste 99 milioane lei. 

Numarul de contracte noi, incheiate in perioada de raportare, a fost de circa 1,3 milioane, in crestere cu 21% fata de perioada similara din anul anterior.

A screenshot of a document

Description automatically generated

Asigurarile obligatorii de locuinte sunt reprezentate de rezultatele activitatii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). Comparativ cu primele noua luni ale anului 2022, primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 10%, la 145,14 milioane de lei, iar daunele platite au depasit 20 milioane de lei.

Numarul de contracte noi, incheiate in perioada de raportare, a fost de circa 1,5 milioane, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Conform prevederilor legale, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, menit sa acopere trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Piata asigurarilor a insumat prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 13,1 miliarde de lei in primele 9 luni din 2023, in crestere cu aproape 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.