In general, riscul de razboi este o excludere generala din politele de asigurare, asa cum este, de exemplu, si terorismul, insa exista unele tipuri de asigurari in care se poate include acest risc, precum Cargo sau aviatie. Vezi ce spun specialistii din piata, contactati de 1asig.ro!
Nu este cazul sa ne alarmam in Romania privind riscul de razboi, insa vedem situatia din Ucraina, unde rusii au distrus foarte multe cladiri, locuinte, masini si alte bunuri asigurabile.
Riscul de razboi este exclus din contractele de asigurare nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Practic, asiguratorii nu vor despagubi daunele cauzate in mod direct de razboi, ci doar pe cele mentionate in contract. Cititi cu atentie contractul de asigurare, atat in ceea ce priveste acoperirile, cat si excluderile!
Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Insurance Broker, a explicat, pentru 1asig.ro, ca formele de asigurare care pot acoperi riscul de razboi, in anumite conditii clar stipulate in contracte, sunt cele care privesc in mod special riscuri ale bunurilor care "se deplaseaza" pe teritorii diverse si astfel pot fi "prinse" intr-o faza incipienta a unui conflict armat, de oricare fel ar fi el.
"Vorbim de active cu care se realizeaza transporturile, cargo sau banii ca mijloc circulant. Riscul de razboi face parte din riscurile politice alaturi de greve, abuz de autoritate, nationalizare, confiscare, etc. Astfel, aceste riscuri se pot regasi in urmatoarele tipuri de asigurari: Aviatie, Cargo, Trade credit, Maritime", a precizat Gheorghe GRAD.
El a mentionat faptul ca, in acest caz, acoperirile sunt valide pana la declansarea oficiala a conflictului armat. Asta inseamna, spre exemplu, ca, de indata ce conflictul armat/razboiul devine public, orice expediere ulterioara de bunuri in zona de conflict sau intrare cu vaportul/avionul nu mai este acoperita.
"Odata cu declansarea razboiului din Ucraina, este lesne de inteles ca aceste clauze suplimentare devin din ce in ce mai greu de inclus in polita, din cauza conflictului existent si a posibilitatii lui de extindere, prin angajarea si a altor state/regiuni", a mai precizat Gheorghe GRAD.
Acesta a mai atras atentia ca toate politele de asigurare isi continua valabilitatea pentru riscurile asigurate cu mentiunea ca sunt excluse daunele cauzate de efectele directe ale razboiului.
Si Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker, a aratat ca riscul de razboi este excludere pe contractele de asigurare, insa exista tipuri de asigurari unde se poate achizitiona suplimentar clauza de razboi, si anume: asigurarea Cargo sau asigurarea aeronavelor.
In schimb in cazul unui razboi asiguratorul poate renunta la coperirea acestui risc in zona in care este razboi. "Noi am primit instiintare de la un asigurator ca nu mai acopera acest risc la asigurarile de aviatie pe teritoriul Ucrainei", a explicat acesta.
La randul sau, Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker, a atras atentia ca, in mod uzual, daunele la proprietati datorate razboiului sunt excluse la business as usual, dar in numite cazuri, de regula unde sumele sunt mari si banca emite pretentii, se achizitioneaza facultativ de catre asiguratori si aceasta acoperire care este oferita clientului.
"In viata de zi cu zi acest risc este oarecum uzual intalnit la Cargo, daca vine de la distante mari marfa - alt continent, de exemplu", a mai spus el.
Poate deveni razboiul un risc asigurat?
Daca in urma cu doi ani pandemia era un risc exclus din politele de asigurare, in acest timp companiile de asigurari s-au adaptat si au inclus acest risc in unele polite, precum cele de viata, de sanatate sau travel. Asa ar putea ajunge si riscul de razboi?
Marius LASLO nu crede, in acest moment de pace pe teritoriul Romaniei, ca vom avea exceptii in acoperirea riscului de razboi, deoarece acest risc nu poate fi masurat de asiguratori.
Si Viorel VASILE a atras atentia ca razboiul predispune la pagube foarte mari in intervale de timp mici, precum catastrofele naturale - de exemplu cutremur, in conditiile in care pandemia a insemnat eforturi / despagubiri relativ mici pentru fiecare persoana afectata (in special la storno pentru Travel). "Punandu-le in oglinda, acoperirea de razboi insemna mult mai mult ca si expunere din partea asiguratorului, asa ca fara acceptul reasiguratorului nu pot intra in acest risc".
Totusi, el a amintit ca la inceputul pandemiei nimeni nu voia sa ia riscul de COVID in asigurare, insa in prezent mai multi jucatori din piata acopera acest risc. "Daca acest risc va persista si va exista iminenta producerii lui se poate sa avem acelasi istoric. La inceput timid si apoi extins. Oricum ar fi, depindem de capacitatile reasiguratorilor - daca le au si daca doresc / pot calcula costurile oferirii lor", a spus CEO-ul SAFETY Broker.
Totodata, Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a spus, conform Stirilor TVR, ca lucrurile din asigurari se misca in pas cu ce se intampla in piata.
"Noi pana acum trei luni de zile nu stiam de aceasta chestiune (razboiul Rusia - Ucraina, n.red.). Nu stiam nici acum doi ani de zile ca o sa fie pandemie si asiguratorii s-au repliat si au facut si polite care sa asigure si aceste boli ale acestei pandemii. Toate lucrurile trebuie sa se miste in pas cu fenomenele care se intampla in lume", a afirmat Nicu MARCU.
In 2021, piata de asigurari a insumat prime brute subscrise in valoare de 14,3 miliarde de lei (2,86 miliarde de euro), mai mare cu 24% fata de anul precedent, conform primelor estimari anuntate de Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, in cadrul evenimentului "XPRIMM Time for Business: Provocari 2022".
Segmentat, pe asigurarile generale valoare PBS este de 11,63 miliarde de lei, in crestere cu 25,4%, in timp asigurarile de viata au avansat cu 17,6%, la 2,6 miliarde de lei.