1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
DEZASTRE NATURALE: Care sunt ...

DEZASTRE NATURALE: Care sunt tendintele din primele sase luni din 2022

Trei mari reasiguratori si-au publicat estimarile privind pagubele produse in primele sase luni din acest an de dezastrele naturale. Acestia atrag atentia si asupra deficitului mare de protectie la nivel global. Din datele prezentate reiese ca efectele schimbarilor climatice sunt tot mai evidente in evenimentele meteorologice din ce in ce mai extreme, cum ar fi inundatiile fara precedent, incendiile de vegetatie sau seceta.

Estimarile privind pierderile economice provocate de dezastrele naturale difera de la un reasigurator la altul, acestea situandu-se in intervalul 65 - 92 miliarde de lei, din care pierderile asigurate variaza intre 34 si 39 miliarde de lei.

Acestea sunt doar primele estimari, ele putand fi majorate in rapoartele urmatoare, cand sunt stranse mai multe informatii privind platile in urma dezastrelor naturale la nivel global.

In raportul "Global Catastrophe Recap First Half of 2022", AON noteaza ca dezastrele naturale inregistrate, la nivel global, in S1 2022, au provocat pierderi economice estimate la 92 de miliarde de dolari, sub media secolului XXI si cu 24% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. Mai putin de jumatate din aceasta suma a fost despagubita de asiguratori.

Estimarile preliminare mai arata ca pierderile asigurate insumeaza 39 de miliarde de dolari, in scadere cu 31% fata de S1 2021, dar cu 18% mai mari decat media secolului XXI, care este de 33 de miliarde de dolari.

Conform AON, majoritatea pierderilor (54%) au fost rezultatul unor furtuni convective severe atat in SUA, cat si in Europa, astfel de furtuni cauzand pierderi de peste 5 miliarde de dolari in Europa pentru al doilea an consecutiv.

In total, in prima jumatate a anului 2022 au fost inregistrate 197 de dezastre naturale notabile la nivel mondial, peste media secolului XXI, de 192. Inundatiile sezoniere din China au reprezentat cel mai costisitor eveniment cu pierderi economice, totalizand aproximativ 8,7 miliarde de dolari, potrivit raportului AON.

In timp ce pierderile majore cauzate de dezastrele naturale ar putea fi in scadere in prima jumatate a anului 2022, a doua jumatate a anului ar putea aduce noi provocari, avertizeaza specialistii. "In timp ce industria re/asigurarilor ramane rezistenta in gestionarea costurilor ridicate ale pierderilor, accentul se muta acum pe viitorul varf al sezonului uraganelor din Atlantic, care ar putea aduce noi provocari in a doua jumatate a anului", a declarat Steve Bowen, Managing Director and Head of Catastrophe Insight for Impact Forecasting.

Totodata, cel mai recent raport al Swiss Re Institute estimeaza pierderile economice globale cauzate de catastrofele naturale si cele provocate de om la 75 de miliarde de dolari in primul semestru din 2022. Aceasta cifra este inferioara mediei din ultimii zece ani (80 miliarde USD) si cu 20 de miliarde de dolari mai mica fata de S1 2021.

Din total, 38 de miliarde de dolari au fost acoperite prin asigurare, cu 11% mai mult fata de media ultimilor 10 ani (34 miliarde USD), dar in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut (49 miliarde USD).

O serie de furtuni de iarna in Europa, inundatii fara precedent in Australia si Africa de Sud, precum si un numar mare de furtuni in SUA si Europa au dus la pierderi asigurate de 35 de miliarde de dolari din cauza catastrofelor naturale in prima jumatate a anului 2022. Evenimentele provocate de om au declansat pierderi asigurate suplimentare de 3 miliarde de dolari, ceea ce a dus totalul pierderilor asigurate din catastrofe la 38 de miliarde de dolari, se precizeaza in raportul citat.

"Temperaturile record inregistrate in multe parti ale Europei ar putea duce la pierderi suplimentare cauzate de secete si incendii de vegetatie. Fenomenele meteorologice severe din ultimele sase luni evidentiaza inca o data faptul ca aceste catastrofe naturale sunt in crestere ca frecventa si gravitate in toate regiunile", au transmis specialistii Swiss Re.

Jerome Jean Haegeli, economistul sef al grupului Swiss Re, a declarat: "Schimbarile climatice reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta societatea noastra si economia globala. Avand in vedere ca 75% din toate catastrofele naturale nu sunt inca asigurate, observam un deficit mare de protectie la nivel global, accentuat de criza actuala a costului vietii."

In raportul Munich Re NatCatSERVICE pierderile economice provocate de catastrofele naturale din prima jumatate a acestui an sunt estimate la 65 de miliarde de dolari, in scadere fata de perioada similara a anului trecut, pierderile asigurate ridicandu-se, in aceeasi perioada, la 34 de miliarde de dolari.

"Tabloul dezastrelor naturale pentru prima jumatate a anului 2022 este dominat de catastrofe legate de conditiile meteorologice. Tornadele extreme din SUA au provocat pagube de miliarde de dolari, parti din estul coastei Australiei au fost scufundate de inundatii, iar sudul Europei s-a confruntat cu caldura extrema, incendii de vegetatie si seceta. Raportul recent publicat de IPCC a avertizat asupra necesitatii ca asiguratorii sa isi adapteze modelele de daune pentru a evalua in mod adecvat riscul in schimbare. Prevenirea pierderilor este o componenta fundamentala in atenuarea efectelor economice ale schimbarilor climatice. Prin urmare, este extrem de ingrijorator faptul ca rata de penetrare a asigurarilor in tarile in curs de dezvoltare si in cele emergente stagneaza la mult sub 10% si chiar si in tarile industriale exista mult loc pentru imbunatatiri", a declarat Torsten Jeworrek, Member of the Board of Management, Munich Re.

Conform reasiguratorului, numarul de decese cauzate de dezastre naturale a crescut la 4.300 in S1 2022, de la 2.300 in S1 2021. Cele mai multe victime (circa 1.200) sunt estimate in urma cutremurului devastator produs in iunie in Afganistan.

Sursa foto: rawpixel.com

PROMO