Valentin IONESCU
Director Directia Strategie si Stabilitate Financiara
ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara
Tehnologia registrelor distribuite (DLT) este un sistem digital pentru inregistrarea tranzactiilor in care tranzactiile si detaliile acestora sunt inregistrate in mai multe locuri in acelasi timp. Caracteristica principala a DLT este data de faptul ca datele sunt detinute de catre participantii sai, nefiind administrata la nivel central : inregistrarile nu sunt transmise participantilor de o autoritate centrala, ci sunt construite independent si pastrate de fiecare participant.
Privind sectorul financiar, trebuie sa avem in vedere faptul ca este un sector foarte reglementat. Intr-adevar, DLT poate aduce multe beneficii sectorului financiar, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca orice noua tehnologie pusa in aplicare trebuie sa treaca o multime de teste inainte de a fi utilizata pe scara larga. Majoritatea autoritatilor de reglementare subliniaza faptul ca orice tehnologie a registrelor distribuite trebuie sa respecte cadrul de reglementare actual.
Privind la bursele de valori, putem observa multe domenii in care DLT poate aduce imbunatatiri. Desigur, DLT poate fi folosit pentru procesele de compensare si de decontare, in post-tranzactionare, poate fi folosita pentru a rationaliza fluxul de documente si chiar pentru a reduce implicarea intermediarilor.
Exista un viitor luminos pentru DLT si in domeniul asigurarilor. DLT poate fi utilizat pentru a reduce costurile si a spori eficacitatea reglementarilor pentru asiguratori, cum ar fi cele privind KYC si AML. Un alt domeniu in care DLT poate fi utilizat este prevenirea riscurilor si detectarea fraudei.
Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca, desi DLT poate aduce multe avantaje, tehnologia ridica cateva intrebari. Bineinteles, lipsa unei baze de date centrale ar putea ridica intrebari despre ce s-ar putea intampla in cazul unei tranzactii esuate sau eronate. Amenintarile pe plan local reprezinta o preocupare pentru DLT, deoarece este o retea descentralizata, in timp ce o alta preocupare majora in ceea ce priveste DLT este reprezentata de provocarile juridice, destul de semnificative in cazul tranzactiilor transfrontaliere.
Cand vorbim despre DLT, apar cateva zone gri care nu sunt reglementate de legislatia in vigoare si care se pot dovedi destul de dificil de reglementat datorita caracteristicilor lor. Dintre acestea pot fi mentionate:
Problema jurisdictiilor
Vorbim despre un sistem descentralizat, care este alcatuit din mai multe noduri care se pot regasi in jurisdictii diferite. Problema este ca, deoarece nu exista o entitate centrala in aceasta retea, care este cadrul juridic care se aplica acesteia.
Cum este gestionata confidentialitatea datelor?
In general, tehnologiile DLT ofera multa transparenta. Dar daca in unele cazuri aceasta transparenta nu are un efect pozitiv. Permiterea accesului tuturor participantilor la informatiile de tranzactionare poate avea si un efect negativ.
Proprietatea intelectuala
Ce se intampla daca datele contin informatii personale? Aceasta situatie ridica intrebari privind proprietatea bazei de date si a informatiilor, deoarece protectia datelor va necesita consimtamantul partilor interesate.
Raspundere
Aici vorbim despre alocarea si atribuirea riscului si a raspunderii in legatura cu un serviciu defect DLT. Guvernanta pietelor retelelor DLT, in special pentru piete precum piata valorilor mobiliare, este o preocupare majora. Este important sa existe proceduri adecvate de guvernanta si, in special, norme de aprobare / respingere a participantilor autorizati sau mecanisme de corectie in caz de erori.
Mecanisme de recurs
O caracteristica cheie a tehnologiei DLT este faptul ca odata ce o tranzactie este validata intr-o retea, tranzactiile sunt irevocabile. Aceasta inseamna ca, daca nu exista niciun mecanism de recuperare, singura modalitate de a rezolva o tranzactie in litigiu ar fi sa faca o tranzactie inversa.
Lipsa standardizarii
Standardele sunt subdezvoltate si nu sunt inca mature, deoarece aceasta tehnologie se afla inca intr-o etapa de dezvoltare tehnologica rapida. In acest moment, exista diferite platforme si cadre DLT concurente, proprietare si comunitare. Absenta standardelor general acceptate aduce anumite riscuri legate de blocarea clientilor, lipsa interoperabilitatii, confidentialitatea si securitatea datelor.
DLT (distributed ledger technology) aplicabilitate pe pietele financiare nebancare
Din aceeasi categorie
Cele mai citite