1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
De ce avem nevoie de asigurari de ...

De ce avem nevoie de asigurari de locuinta

Cosmin TUDOR, Director General Adjunct al PAID Romania, a fost invitat marti, 4 martie a.c., la emisiunea ”Ora de Risc” by XPRIMM, difuzata de RFI Romania, si a vorbit despre importanta asigurarilor de locuinta si evenimentul ”ReExpozitia”, organizat in aceeasi zi de catre compania pe care o reprezinta. Asta in contextul in care tot marti s-au implinit 48 de ani de la marele cutremur care a avut loc in tara, in 1977, cand au fost afectate mii de case, pe langa pierderile de vieti omenesti.

Printre altele, Cosmin TUDOR a comentat si un studiu recent, realizat de Fundatia Comunitara Bucuresti prin programul Bucurestiul Pregatit, conform caruia:  82% dintre bucuresteni considera ca municipiul nu este deloc pregatit pentru un cutremur, jumatate dintre ei, 45% considera ca trebuie facut ceva, 25% stiu ce ar trebui facut, iar 15% au un plan de actiune. Dintre acestia 15%, nimeni nu s-a intrebat, insa cati dintre ei nu au un chit la cutremur.

”Un sondaj care arata niste realitati, care sunt practic ceea ce oamenii simt si declara. E o diferenta intotdeauna foarte, foarte mare intre ceea ce declara oamenii si ceea ce fac intr-un final, iar experienta celor 25 de ani de asigurari pe care ii am in spate imi arata ca de fiecare data in sondaje iesim mai bine decat in realitate. Intotdeauna, multi sunt informati: 80% stiu, 70% cred, 60% declara ca maine vor lua masuri si se vor asigura si intr-un final ajungem la 24% grad de acoperire la nivel national prin polita obligatorie. Daca vorbim despre o asigurare completa a locuintei, gradul de acoperire este sub 18%”, a precizat invitatul in inceputul emisiunii.

Ulterior, Cosmin TUDOR a subliniat importanta asigurarilor obligatorii, PAD, si a celor facultative. Asigurarea obligatorie PAD are un cost de 130 lei/an si acopera trei riscuri: inundatii, cutremure sau alunecari de teren, pana in suma de 100.000 lei (cca. 20.000 euro).  Pentru o protectie completa este necesara si o asigurare facultativa, care include plata atat pentru riscurile catastrofale, cat si pentru inundatiile de la vecini, incendiile, exploziile, furturile, vandalismul sau avariile instalatiilor interioare ale cladirii. 

”Cam 1,72 de milioane de asigurari facultative de locuinta erau in vigoare la finalul anului trecut si 2,35 milioane de asigurari obligatorii. Se mai vede o diferenta interesanta fata de anul trecut cand erau mai putine polite PAD care n-aveau o facultativa, adica erau acoperite doar cu PAD. Cum sunt aproape de 700 de mii, o treime din tot portofoliul sunt polite care nu au o completare in asigurarea obligatorie, primul pas in asigurarea locuintei. Pentru o asigurare completa ai nevoie si de o asigurare facultativa, ai mai multe riscuri (acoperite, n.r)”, a detaliat Cosmin TUDOR facand referire la situatia nationala in privinta asigurarilor de locuinta.

In plus, el a precizat si care este gradul de acoperire in Bucuresti prin PAD. Situatia este una buna, insa, in mod surprinzator un alt municipiu sta mai bine la acest capitol fata de Capitala.

”In Bucuresti este un grad de acoperire destul de bun, peste 40%. Si judetul Ilfov este acoperit destul de bine. Ne apropiem de jumatate. Este interesant ca foarte aproape de Bucuresti avem un alt municipiu marisor, Ploiesti. Ploiestiul a depasit 50%. Adica o locuinta din doua. Asta cu sprijinul autoritatilor locale”, a mai spus Directorul General Adjunct al PAID Romania.

Vernisajul ”ReExpozitia” s-a aflat in acest an la editia cu numarul patru. In cadrul lui s-au adus la cunostinta publicului caracterul repetitiv al dezastrelor naturale si consecintele lor, precum si importanta asigurarii locuintelor impotriva unor astfel de evenimente. Totodata,  s-au acordat si premii pentru ilustratii si texte creative despre reconstructia locuintelor in urma dezastrelor naturale. In urma voturilor exprimate de cei trei jurati: arhitectul Vlad EFTENIE, actrita Ioana GINGHINA si jurnalista si actrita Gianina CORONDAN, la categoria adulti au fost premiati: Ioan Ovidiu LAZAR (Premiul I), Alexandru POPESCU (Premiul II), Silviu MATEI (Premiul III) si Sebastian OLARU (Premiul IV). La categoria copii si adolescenti au fost premiati: Andrei Ionut ENE, Radu Andrei RAHLITCHI si Josephin Borta HAIDECIUC.

”Este un eveniment recurent. Suntem deja la a patra editie si are sectiune de fotografi amatori si fotografi profesionisti. Exista premii destul de mari, sunt in total 5600 de euro, de exemplu anul acesta: premiul I, 2000 de euro, premiul 2, 1500 de euro si tot asa 1000 respectiv o mentiune de 500. Recomandam tuturor sa participe. Singura conditie este ca poza sa reprezinte efectul unui dezastru natural din cele acoperite de PAD (aluncare de teren, inundatie sau cutremur) asupra unei locuinte. Primim foarte multe poze, evident ca multe dintre ele sunt neeligibile pentru ca graba cu care citim mesajele si lipsa intervalului de atentie, acel englezesc ”attention span” e deja o manifestare recurenta la toata lumea. Primim si poze cu poduri daramate, dar esential este ca in fiecare an am primit suficiente poze ca juriul sa poata decide cateva dintre ele ca fiind castigatoare.

Ca o noutate anul acesta, fiind editia a patra, am vrut sa implicam si copiii, respectiv tinerii in povestea asta. Am facut un concurs de pictura sau desen nu neaparat cu creionul sau cu pensula, adica se poate lucra si cu un program. Printre castigatorii de la copii am avut si un desen facut cu o aplicatie, foarte frumos! Am cerut in plus copiilor sa ne faca un mic eseu despre ce inseamna dezastrul (natural, n.r) si efectele lui asupra comunitatilor. Au fost foarte creativi. Am dat cate 200 de euro unui grup de 3 copii. Sunt 3 premii la copii, fara nicio ierarhizare, ne adaptam vremurilor moderne”, a mai spus Cosmin TUDOR.

Directorul General Adjunct al PAID Romania a vorbit si despre posibilitatea scumpirii asigurarii PAD in perioada urmatoare. Daca se va intampla, se va modifica si suma asigurata? Pentru a afla raspunsul urmariti integral editia din 4 martie, a.c., a ”Orei de Risc” by XPRIMM, difuzata de RFI Romania, cea mai citata sursa de radio de la nivel national, si moderata de Laurentiu-Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA-Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor.

*************************************   

"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Inca de la prima ei editie, cu aproape 20 de ani in urma, ea a fost conceputa de catre echipa XPRIMM, difuzata cu ajutorul echipei radio RFI Romania si sustinuta de catre portalul 1asig.ro si Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.    

"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. 

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc. 

Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!