Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale Pietei Financiare (CNPF) a aprobat, in cadrul sedintei de marti, masuri privind functionarea pietei financiare nebancare supravegheate.
Astfel, CNPF a autorizat:
Inregistrarea AA "SMART INSURANCE" SRL in Registrul agentilor de asigurare si agentilor bancassurance. In aceeasi sedinta, a fost aprobata candidatura dnei Olesea Oleinic in functia de administrator al acestei entitati. De asemenea, a fost exprimat acordul pentru delegarea imputernicirilor contabilului-sef al AA "SMART INSURANCE" SRL catre entitatea specializata in tinerea contabilitatii "ARTEX CONSULT" SRL.
Eliberarea avizelor, cu titlu de coordonare, pentru inregistrarea pe piata reglementata a tranzactiei speciale de vanzare-cumparare a 56 970 valori mobiliare emise de BC "Banca de Finante si Comert" SA la pretul de 200,0 lei per actiune.
Aprobarea pretului de vanzare conform actelor de reevaluare a valorilor mobiliare si cotelor-parti detinute de administratorii fiduciari CF "BV Fiduciar Invest" SA, CF "Econ-Renastere" SA si "Compania Fiduciara a Feroviarilor" SA, care se expun la vanzare in modul stabilit de legislatie.
Inregistrarea in Registrul emitentilor de valori mobiliare:
- a darii de seama privind rezultatele emisiunii suplimentare de actiuni ale Companiei de Brokeraj "DAAC INVEST" SA, in suma de 467 000 lei, in numar de 467 actiuni ordinare nominative, cu valoarea nominala a unei actiuni de 1000 lei, din contul capitalului propriu;
- a reducerii capitalului social al INTREPRINDERII MIXTE "MOLDCELL" SA, cu 190 001 000 lei prin micsorarea valorii nominale a actiunilor emise de la 2 lei la 1 leu. Capitalul social al societatii dupa reducere va constitui 190 001 000 lei, fiind divizat in 190 001 000 actiuni ordinare nominative, cu valoarea nominala de 1 leu.
Autorizarea reorganizarii "EVALESTIM" SA prin transformare in societate cu raspundere limitata.
Radierea din Registrul emitentilor de valori mobiliare, in rezultatul reorganizarii prin transformare in societate cu raspundere limitata, a valorilor mobiliare emise anterior de societatile pe actiuni:
"PISCINIS", in numar de 26 162 actiuni ordinare nominative;
"OLDEX", in numar de 1500 actiuni ordinare nominative.
De asemenea, in ceea ce priveste supravegherea, CNPF a decis:
Prescrierea repetata si avertizarea administratorului OCN "TRUST CAPITAL" SRL sa inlature, in termen de 15 zile lucratoare, incalcarile constatate prin Hotararea nr. 39/1 din 04.08.2022.
Initierea controlului tematic privind verificarea respectarii de catre OCN "SUPER CREDIT" SRL a prevederilor art. 9 alin. (1) lit. e) si e1) din Legea nr. 1/2018 cu privire la organizatiile de creditare nebancara, modul de evaluare a bonitatii consumatorului creditului/leasingului financiar prevazute la art. 5 alin. (31), alin. (32), alin. (33) si alin. (34) din aceeasi lege, in conformitate cu cerintele de creditare responsabila aprobate prin Regulamentul privind cerintele de creditare responsabila aplicate organizatiilor de creditare nebancara (Hotararea CNPF nr. 20/5/2022), precum si a cerintelor privind clasificarea activelor si calcularea marimii provizioanelor pentru acoperirea pierderilor in scop de supraveghere.
Aprobarea rezultatelor controlului complex privind respectarea de catre Societatea de registru ,,Depozitarul Central" SA a cadrului normativ aferent domeniului pietei de capital, pentru perioada de activitate 15.10.2019 - 15.10.2022. Autoritatea de supraveghere a prescris societatii respective sa se conformeze prevederilor cadrului normativ in vigoare si sa remedieze incalcarile constatate in actul de control.
Totodata, CNPF, a reglementat:
Aprobarea, cu titlu de recomandare, a Regulamentului-model privind cadrul de administrare a activitatii organizatiei de creditare nebancara, care deriva din necesitatea de a alinia cadrul intern de activitate a organizatiilor de creditare nebancara (OCN) la bunele practici relevante domeniului, in special in baza recomandarilor formulate de catre expertii Bancii Nationale a Romaniei in cadrul proiectului TWINNING "Consolidarea supravegherii, guvernarii corporative si gestionarii riscurilor in sectorul financiar". In particular, Regulamentul include un sir de recomandari pentru OCN-uri ce se refera la elaborarea unui set minim de criterii privind: cadrul organizatoric (guvernanta interna, conduita in afaceri, parti afiliate, conflicte de interese) al OCN-urilor; sistemul de control intern; auditul intern; identificarea, evaluarea si gestionarea riscurilor la care sunt expuse OCN-urile.