Consultant
Asa cum aminteam in primul articol din seria "Impactul Solvency II in IT si Data Management", una dintre cerintele directivei este legata de documentarea fluxurilor de date si a interfetelor dintre sisteme de la model la sursa, care sa ofere transparenta pentru transformarile de date cheie.
In plus, spuneam, fiecare flux trebuie evaluat din perspectiva impactului calitatii datelor asupra calculelor Solvency II, iar riscurile identificate trebuie adresate printr-un plan de imbunatatire.
Ce inseamna acest lucru din perspectiva asiguratorilor?
Multi dintre asiguratori vor alege, probabil, o solutie comerciala, la cheie, pentru a rezolva partea legata de calculele si raportarile cerute de Solvency II. O astfel de solutie, in functie de facilitatile pe care le ofera, poate pune la dispozitia companiei de asigurari o documentare a modului in care aplicatia respectiva afecteaza sau transforma datele preluate din sistemele sursa sau alte sisteme, aplicatii sau fisiere Excel intermediare in vederea obtinerii calculelor cerute de directiva europeana.
Insa aceasta este doar una dintre etapele care necesita documentare din perspectiva Solvency II. Dupa cum este ilustrat in imagine, aplicatia de calcul si raportare de care aminteam, ilustrata in culori albastru inchis, este doar una din etapele lantului parcurs de date de la sistemele sursa catre modelul de calcul si raportare Solvency II.
Asiguratorii sunt obligati sa documenteze intregul flux de date, descriind toate transformarile suferite de acestea pe parcurs pana la incarcarea in modelul de calcul. Acest lucru inseamna ca trebuie descrise toate interfetele intre aplicatii, extractiile de date (ETL sau nu), fisierele Excel intermediare de grupare sau reconciliere a diferitelor categorii de date.
Aceasta documentare are ca scop transparenta asupra traseului datelor de la sursa la destinatie, pentru a permite unui tert (auditor sau autoritatea de supraveghere) de a-si exprima opinia privind calitatea datelor utilizate in modelul de calcul Solvency II.
Aceasta presupune:
- Ilustrarea grafica a fluxurilor de date;
- Documentarea interfetelor dintre sisteme/aplicatii;
- Documentarea extractiilor si a transformarilor de date (prin aplicatii de tip ETL sau de alt tip);
- Orice alte transformari (grupari, reconcilieri, modificari) sunt aplicate asupra datelor la fiecare pas din cadrul fluxului;
- Controalele aplicate datelor pentru a asigura calitatea acestora;
- Documentarea formulelor de calcul din cadrul modelului Solvency II.
In plus, fiecare flux de date trebuie sa treaca printr-o analiza de risc cu privire la impactul datelor cuprinse in respectivul flux asupra rezultatului calculelor modelului. Ne punem intrebari de tipul: ce se poate intampla daca anumite date lipsesc sau sunt in afara plajei valorice asumate? Cum este afectat rezultatul final? Ce putem face pentru a detecta si a preveni acest tip de eveniment?
Bineinteles ca nu toata partea de IT si de asigurare a calitatii datelor dintr-un proiect Solvency II se incheie cu documentarea fluxurilor de date. Sunt necesare si alte activitati, cum ar fi rezolvarea cerintei privind guvernanta calitatii datelor, care nu trebuie confundata cu guvernanta IT. Aceasta se va concretiza in diferite politici si proceduri care vor reflecta modul in care compania decide sa aplice procesele interne de asigurare a calitatii datelor: persoanele responsabile, activitatile care trebuie facute in mod continuu, corectiile de date, monitorizarea calitatii datelor si asa mai departe.
Dar despre guvernanta vom discuta intr-un articol viitor.
Despre autor
Are 15 ani experienta in managementul IT, din care 7 ani in industria de asigurari si pensii private. De asemenea a lucrat pentru companii de renume din domeniul FMCG.
Are o experienta solida in crearea sau optimizarea cadrelor procedurale IT in vederea alinierii cu cerintele legale sau de grup si a rezolvarii punctelor de audit IT deschise, precum si cu cadre interne de control intern, managementul riscului si audit intern dobandite intr‐un mediu complex, multinational.
In prezent furnizeaza consultanta in servicii IT pentru asigurari, in special in domeniul conformitatii pentru audituri externe, reglementari tip Solvency II, cerinta ASF cu privire la adecvarea sistemelor informatice.
Poate fi contactat la mihnea.mironescu@gmail.com.