1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR


La fel ca si anul precedent, 2019 a fost unul aflat sub presiunea modificarilor legislative. In contextul noilor reglementari, cel putin in piata de brokeraj de asigurare, accentul a continuat sa fie pus pe eficientizarea proceselor operationale. Tendinta de crestere a gradului de intermediere va fi pastrata si in 2020.

XPRIMM: Vorbim de 30 de ani de (R)evolutie pentru piata asigurarilor. Cum ati caracteriza acesti ani tinand cont de schimbarile care au avut loc de-a lungul timpului?
Dorel DUTA: Suntem la inceput de drum in ceea ce priveste piata de asigurari din Romania. Chiar daca au trecut 30 de ani, nu putem spune ca am ajuns la maturitate. Vorbim inca de o piata dominata de asigurarile obligatorii, de un nivel redus al gradului de penetrare a asigurarilor si de un cadru macroeconomic care nu incurajeaza dezvoltarea acestei industrii. Cu toate acestea, in ultimii ani, piata noastra de asigurari a inregistrat, atat o crestere importanta a calitatii produselor, precum si o diversificare a serviciilor.

XPRIMM: De asemenea, cum s-a dezvoltat piata de brokeraj in tot acest timp? Care considerati ca au fost momentele care au marcat cel mai mult evolutia brokerului din Romania?
D.D.: Piata de brokeraj a avut o evolutie lenta pana in anul 2009, dupa care a reusit sa creasca aproape constant ca nivel al gradului de intermediere. Printre momentele care au marcat aceasta piata, putem enumera urmatoarele:
  • interzicerea vanzarilor de polite RCA la colt de strada in spatii neamenajate;
  • aderarea la Uniunea Europeana, care a adus cu sine nu doar cerinte legale suplimentare, dar a introdus si noi posturi de munca, cum ar fi actuari, brokeri, manageri de risc etc., precum si costuri de formare pentru anumite profesii din industrie;
  • adoptarea plafonarii comisionului de intermediere a politei RCA de catre CSA, masura contestata de UNSICAR si asupra careia autoritatea a revenit;
  • modificarea legislatiei privind autorizarea brokerilor, care a culminat cu impunerea unui capital social minim lucru ce a dus la disparitia a aproximativ 400 de companii de brokeraj;
  • implementarea GDPR (Regulamentul General pentru Protectia Datelor), a noii legislatii privind distributia asigurarilor (IDD) si a celei privind pregatirea profesionala.
XPRIMM: Cum s-a schimbat in acest timp procesul de vanzare? Dar cerintele si comportamentul clientilor cum au evoluat?
D.D.: Pe masura ce piata a devenit mai sofisticata, intrucat consumatorii au devenit mai informati si mai exigenti, au inceput sa fie introduse noi produse si servicii, oferta a devenit mai stabila, iar concentrarea pietei pe anumite clase de asigurari a inceput sa se reduca, in timp ce pentru altele aceasta s-a acutizat.

Comportamentul clientilor, cel putin in ultimii 10 ani, inregistreaza modificari, avand in vedere ca si generatiile de clienti sunt in schimbare. Astazi vorbim despre clienti care pun accent pe transparenta, servicii rapide si corecte in raport cu asteptarile lor, care cauta informatii despre produse si companii in mediul online si apreciaza produsele si serviciile la care pot avea acces prin intermediul noilor tehnologii.

XPRIMM: Care sunt, in opinia dumneavoastra, elementele care au adus cele mai mari schimbari in industria de asigurari?
D.D.: Cred ca cele mai importante schimbari au fost aduse de legislatie, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana. Comportamentul de consum, influentat de puterea financiara a clientilor, este un alt factor de schimbare. Digitalizarea si tot ceea ce tine de noile tehnologii si de Internetul Obiectelor (IoT) reprezinta factori care vor influenta din ce in ce mai mult evolutia pietei de asigurari.

XPRIMM: Care considerati ca au fost cele mai importante schimbari legislative din piata in acesti 30 de ani? Si care a fost impactul lor pentru industrie si consumatori?
D.D.: Cred ca infiintarea ASF a fost una dintre schimbarile majore prin care a trecut piata de asigurari. Daca ne referim la brokeri, cele mai importante modificari legislative sunt legate de autorizarea, reautorizarea si supravegherea intermediarilor in asigurari, impuse prin Legea 32/2000 si reglementarile Legii 236 din anul 2018, prin care s-au implementat cerintele Directivei privind Distributia Asigurarilor - IDD.

Toate acestea, impreuna cu legislatia privind pregatirea profesionala, au avut ca finalitate o reasezare a activitatii de distributie. La nivelul intregii piete, cred ca pentru consumatori sunt importante reglementarile privind Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) si cele legate de redresarea si rezolutia in asigurari. Toate modificarile legislative din ultimii 5-6 ani au adus un plus de imagine si de credibilitate pietei de asigurari.

XPRIMM: In 2019, una din marile preocupari din piata a fost alinierea la cerintele legislative privind pregatirea profesionala. Care sunt oportunitatile aduse de aceasta legislatie pentru industrie?
D.D.: Noile cerinte legislative privind pregatirea profesionala vor contribui la acel plus de imagine si de credibilitate a pietei, de care vorbeam putin mai inainte. Cred ca aceste reglementari vor aduce un plus atat pentru noi, ca piata, cat mai ales pentru clienti. Ca orice noua reglementare, si norma privind pregatirea profesionala are cateva aspecte pe care noi le dorim lamurite. Sunt convins ca, impreuna cu ASF si ISF, vom gasi cele mai bune solutii, astfel incat aceasta legislatie sa aduca predictibilitate si sa evitam modificarea periodica a procedurilor si formei de examinare.

XPRIMM: Cum apreciati evolutia pietei de asigurari si brokeraj in 2019 si ce prognoze aveti pentru 2020?
D.D.: La fel ca si anul precedent, 2019 a fost unul aflat sub presiunea modificarilor legislative. In contextul noilor reglementari, cel putin in piata de brokeraj de asigurare, accentul a continuat sa fie pus pe eficientizarea proceselor operationale. Cred ca 2019 se va incheia cu o usoara crestere a gradului de intermediere, iar aceasta tendinta va fi pastrata si in 2020, daca lucrurile se vor stabiliza la nivelul procesului de modificare a legislatiei.

Interviul a fost publicat si in Editia speciala a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!



Editor: Andreea RADU | Publicat pe 22.01.2020 | 7395 vizualizari
Share |