Dragos NEACSU, CEO, ERSTE Asset Management
Inca din anul 2013 am reusit depasirea pragului de 10% in ceea ce priveste ponderea in active a investitorilor institutionali. Vedem o continuitate a acestui trend si in anii ce vin, provocarea cea mare fiind momentul primelor investitii din partea unor investitori institutionali straini.
XPRIMM: Ce solutii eficiente de investire au la dispozitie companiile de asigurari si fondurile de pensii private de pe piata din Romania?
Dragos NEACSU: Oferim clientilor institutionali, cum ar fi companiile de asigurari, solutii eficiente de investire si aici ma refer la fondurile de investitii pe care le administram, dar si la solutii personalizate pentru a acoperi nevoile specifice clientilor institutionali. La nivel de grup, am dovedit competente sporite pe trei linii de business: alocarea activelor, instrumente cu venit fix si investitii orientate spre responsabilitate sociala.
Inca din anul 2013 am reusit depasirea pragului de 10% in ceea ce priveste ponderea in active a investitorilor institutionali (fonduri de pensii, companii de asigurari), ca urmare a unor investitii majore ale unor jucatori de top din piata fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul 2), dar si urmare a dezvoltarii unor produse unit-linked, impreuna cu societati de asigurari de viata, ce insumeaza peste 600 milioane lei. Vedem o continuitate a acestui trend si in anii ce vin, provocarea cea mare fiind momentul primelor investitii din partea unor investitori institutionali straini.
XPRIMM: Cat de permisiva este legislatia locala privind investitiile realizate de administratorii de pensii private si companiile de asigurari?
D.N.: Din punct de vedere legislativ exista anumite restrictii, cum ar fi respectarea pragului de maxim 5% din activele nete ale fondurilor de pensii care pot fi investite in fonduri mutuale, o prevedere depasita de realitatile pietei noastre si practicile europene. Asociatiile profesionale fac eforturi pentru modificarea normelor de investitii de catre ASF, in sensul unei apropieri de standardele europene.
XPRIMM: Au trecut 6 ani de la infiintarea ERSTE Asset Management. Care sunt cele mai importante realizari?
D.N.: Piata fondurilor de investitii a avut cea mai buna evolutie din intreg spectrul pietei financiare in toata aceasta perioada de crize (economica, financiara, politica, institutionala), in pofida deficitului de credibilitate generat de crahurile schemelor piramidale dezvoltate in anii "90 cu largul concurs al institutiilor financiare de reglementare, inclusiv prin atitudini "non-combat".
In ultimii 6 ani, piata fondurile deschise de investitii a crescut in volum de 18 ori, timp in care noi am crescut de 21 de ori. Numarul de investitori in fonduri mutuale a depasit pragul de 300.000 la nivel de piata, ceea ce inseamna ca este pentru prima data cand reusim sa depasim varful precedent, din primul trimestru al anului 2000, cand existau 300.000 de investitori la FNI. Numarul investitorilor in fondurile administrate de ERSTE Asset Management a crescut mult mai rapid decat numarul total de investitori in fondurile din Romania (de 6 ori in aceasta perioada, fata de cresterea de 3 ori a numarului total de investitori in aceeasi perioada).
Anul 2014 a fost cel mai bun an atat pentru noi, cat si pentru toata piata de profil. Volumul activelor administrate de fondurile locale a crescut cu 28%, ajungand la cifra 18,4 miliarde lei, iar volumul subscrierilor a ajuns la 3,3 miliarde lei, cifre record pentru aceasta industrie.
O alta realizare importanta in ceea ce ne priveste este faptul ca activele obtinute din performanta si administrarea activa de profesionistii EAM au depasit pragul-reper de 1 miliard lei.
XPRIMM: Care este valoarea activelor administrate de companie?
D.N.: La momentul de fata, ERSTE Asset Management administreaza active de peste 7,5 miliarde lei si detine o cota de piata de 41% (conform datelor publicate in septembrie de Asociatia Administratorilor de Fonduri). Marea parte a banilor administrati sunt in fondul nostru de obligatiuni denominat in lei, ERSTE Bond Flexible RON, care detine la momentul de fata active de 6,5 miliarde lei de la 120.000 de investitori. Fondul de obligatiuni denominat in euro, recent lansat (in aprilie 2013), a ajuns la active in valoare de 700 milioane lei, inregistrand in ultimele 6 luni cele mai mari intrari de bani din toate fondurile noastre.
XPRIMM: Ce randamente au fondurile administrate de ERSTE AM?
D.N.: Fondul de actiuni cu o expunere de peste 85% in actiuni, ERSTE Equity Romania a inregistrat in ultimii 5 ani un randament de 51%, iar fondul diversificat, ERSTE Balanced RON, cu aproximativ jumatate din portofoliu investit in actiuni, a inregistrat un randament de 54% in aceeasi perioada. Pentru aceste fonduri, recomandam ca investitia sa fie facuta pe o perioada lunga de timp, cuprinsa intre 3 si 7 ani.
Fondurile de instrumente cu venit fix, fara actiuni in portofoliu, au inregistrat randamente pe ultimul an cuprinse intre 3,2% si 5,2% pentru fondurile in lei si 6,3% in cazul fondului denominat in euro. Fondurile care fac parte din gama YOU INVEST, nou lansata anul acesta, desi nu au inca un istoric relevant, exceptie facand fondul YOU INVEST Active RON, care a inregistrat pe ultimii 5 ani un randament de 36%, au avut intrari spectaculoase, de peste 100 milioane lei.
XPRIMM: Ce modalitati de investitii prefera romanii?
D.N.: Majoritatea investitorilor nostri au ales fondul ERSTE Bond Flexible RON, un fond de obligatiuni in lei, fara expunere pe actiuni, cu un grad de risc scazut (2, pe scara europeana de la 1 la 7). Anul acesta s-a schimbat trendul subscrierilor, investitorii nostri alegand in proportie de 44% fondurile denominate in euro. Un moment mult asteptat a fost dat de un alt trend interesant, al vanzarilor in fondurile care au expunere pe actiuni, ponderea vanzarile in aceste fonduri ajungand la aproximativ 10% din totalul vanzarilor.
In ceea ce priveste structura de clienti, cea mai mare crestere a fost inregistrata in segmentul de clienti mass affluent (cu active detinute intre 40.000 euro si 200.000 euro), care reprezinta deja 31% din activele fondurilor detinute de persoanele fizice. Aceasta crestere se datoreaza in principal promovarii noii game de fonduri YOU INVEST, dedicata in special acestui segment de clientela.
Editor: Andreea RADU | Publicat pe 19.11.2014 | 6045 vizualizari