1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EIG contesta la CEDO refuzul ...

EIG contesta la CEDO refuzul instantei romane de a suspenda procedura de faliment a EUROINS Romania

EUROINS Insurance Group AD (EIG) deschide un proces la Curtea Europeana din cauza refuzului instantei romane de a suspenda procedura de faliment a EUROINS Romania. Grupul de asigurari a cerut suspendarea procedurii falimentului pana cand instanta va decide daca decizia ASF de a retrage licenta companiei romanesti este conforma cu legea.

”EUROINS Insurance Group AD (EIG), parte a EUROHOLD Bulgaria AD, cel mai mare holding cotat la bursa din Bulgaria, va intenta un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din data de 11 februarie 2025 de respingere a apelului formulat de EIG impotriva procedurii falimentului EUROINS Romania. Potrivit grupului de asigurari, respingerea contestatiei este in contradictie cu legislatia romana si europeana si il priveaza pe asiguratorul roman de un recurs judiciar efectiv”, a transmis, joi, grupul bulgar.

EIG precizeaza ca a solicitat instantei romane suspendarea falimentului asiguratorului roman pana cand instanta se pronunta asupra legalitatii deciziei autoritatii financiare romane ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licenta de functionare a companiei romanesti.

Potrivit grupului, la nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea acestei decizii a ASF este inca in faza initiala si pledoariile nu au fost inca audiate, dar prin adoptarea unei hotarari la 9 iunie 2023, instanta romana a declarat (in prima instanta) EUROINS Romania in faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului EUROINS Romania de catre instanta romana, inainte ca instanta de judecata sa se pronunte asupra legalitatii deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare, incalca legea romana si Codul de procedura civila roman, precum si jurisprudenta europeana si drepturile fundamentale in UE garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

”Acest act al instantei romane inseamna de facto un dezastru pentru EUROINS Romania inainte ca instanta sa se pronunte daca licenta i-a fost revocata in mod legal. Datorita acestui act, EIG a solicitat chiar primei instante din Romania sa dispuna sesizarea Curtii Constitutionale locale a asa-zisei exceptii de neconstitutionalitate. Aceasta cerere a fost permisa si admisa, motiv pentru care se asteapta o decizie a Curtii Constitutionale, care nici nu a fost luata in considerare de Curtea de Apel Bucuresti (CAB)”, spun oficialii EIG.

Conform acestora, motivele respingerii contestatiei la CAB nu au fost inca publicate, insa acest act confirma refuzul primei instante pentru orice analiza a cererii echitabile a EIG de suspendare a procedurii de faliment a EUROINS Romania pana la o decizie judecatoreasca in celalalt proces cu privire la retragerea legala a autorizatiei de functionare a companiei.

”Tocmai acest refuz este in contradictie cu legea romana si europeana. Facand acest demers, CAB a confirmat falimentul asiguratorului roman doar pe baza actului ASF prin care a retras licenta companiei, fara a tine cont de faptul ca acest act al ASF este supus unui dosar separat de litigiu care nu a fost inca solutionat. In acest fel, instanta romana lipseste complet EUROINS Romania de dreptul la un recurs judiciar efectiv si la un proces echitabil. Faptul ca s-a asteptat o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la cererea EIG de pronuntare a exceptiei de neconstitutionalitate este de asemenea ignorat”, se precizeaza in comunicatul EIG.

EIG continua o actiune in instanta privind legalitatea deciziei ASF de a retrage licenta EUROINS Romania, aflata inca in faza initiala. In plus, in luna mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul International pentru Solutionarea Litigiilor Investitionale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea sumei supusa arbitrajului depaseste 500 de milioane de euro.

In ciuda litigiilor aflate in desfasurare, EIG si actionarii sai reamintesc ca si-au declarat in repetate randuri, si inca din prima zi dupa revocarea licentei EUROINS Romania, disponibilitatea sa rezolve problema si sa gaseasca o solutie in dialog si cooperare cu autoritatile statului roman.

Grupul de asigurari a facut o oferta publica tuturor institutiilor romanesti responsabile pentru a prelua toate cheltuielile curente si viitoare ale EUROINS Romania cu referire la daune, pretentii si actiuni formulate impotriva asiguratorului roman, angajandu-se astfel sa protejeze si sa garanteze drepturile partilor si clientilor vatamati.

Propunerea includea asumarea acestor obligatii de catre filiala bulgara a Grupului si executarea contractului de reasigurare existent semnat de EUROINS Romania si EIG Re. Acest contract de reasigurare acopera intre 87 si 97% din daunele fiecarei parti vatamate.

”Pana in prezent, nicio institutie romana responsabila nu a luat o pozitie fata de aceasta propunere si nu a protejat drepturile partilor vatamate si ale cetatenilor romani. In plus, chiar si cu retragerea licentei de functionare a EUROINS Romania, ASF a incercat de fapt sa rezilieze contractul de reasigurare dintre EUROINS Romania si reasiguratorul EIG Re, prejudiciind astfel interesele asiguratilor si cetatenilor romani. In toate aceste actiuni, ASF este asistata de fapt de CITR, lichidatorul EUROINS Romania”, transmit reprezentantii EIG.

Conform acestora, ”de mult timp, ASF, Fondul Roman de Garantare a Asigurarilor si CITR au refuzat sa publice date la zi cu privire la volumul real de daune al EUROINS Romania. In schimb, si neclar in ce scop, ei anunta cumulat astfel de date si pentru City Insurance si pentru EUROINS Romania, impreuna. EIG si EIG Re au solicitat in mod repetat sa cunoasca valoarea reala si volumul creantelor exprimate doar fata de EUROINS Romania, actualizate la zi, dar nu au primit niciun raspuns pana in prezent”. 

”Din cate cunoaste consiliul de administratie al Grupului, cererile din partea presei romane si internationale de a furniza date doar despre EUROINS Romania au ramas fara raspuns. Acestea sunt informatii de mare interes public si sunt disponibile pentru fiecare dintre cele trei organisme romane enumerate mai sus. Apare o intrebare: ce inseamna ascunderea acestor date despre EUROINS Romania si de ce aceasta devine ceva asemanator cu „secretul cel mai bine pastrat” din tara? In concluzie, ramane intrebarea de ce institutiile romanesti responsabile au cautat in mod constant conflictul cu EIG pana acum, acuzand grupul de asigurari de tot felul de abateri nedovedite, in loc sa caute cooperare si sa discute despre cum pot sa protejeze interesele cetatenilor romani? Ultimul este obiectivul principal al EUROINS Insurance Group, dar se pare ca nu si pentru institutiile romanesti responsabile in acest caz”, mai spun oficialii grupului.

EUROHOLD Bulgaria AD este un grup energetic si financiar lider care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Este listata la Bursa de Valori din Bulgaria si Varsovia. EUROHOLD detine Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria si proprietarul celui mai mare distribuitor, furnizor si comerciant de energie electrica din tara, care are 3000 de angajati si deserveste peste 3 milioane de consumatori. EUROHOLD detine si EUROINS Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din regiune. EIG ofera o gama completa de produse de asigurare, opereaza in 12 tari si are peste 2000 de angajati.

Falimentul societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. este definitiv prin decizia instantei. Astfel, termenul limita de depunere a cererilor de plata la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) va fi 13 mai 2025.

”Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de hotararea instantei, prin care decizia de deschidere a procedurii de faliment, in cazul Societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A, a ramas definitiva, la data de 11 februarie 2025”, a transmis FGA.

Plata despagubirilor se va face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015. Mai multe detalii gasiti AICI!

Si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a luat act de hotararea Curtii de Apel București, care a respins astazi, 11 februarie 2025, apelul formulat de EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. impotriva Hotararii nr. 2920/9.06.2023, pronuntata de Tribunalul București in dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societati. 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
EUROINS Romania – faliment definitiv! Cum si pana cand se pot solicita despagubiri
Curtea de Apel a respins definitiv recursul EUROINS privind falimentul
ASF. Contributiile societatilor de asigurare catre BAAR, diminuate din 2025