1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EUROHOLD: Procesul legat de ...

EUROHOLD: Procesul legat de EUROINS Romania tocmai a inceput

Nicio instanta din Romania nu s-a pronuntat deocamdata cu privire la temeinicia legalitatii deciziei Autoritatii romane de Supraveghere Financiara de a retrage licenta EUROINS Romania. Un dosar separat este pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului si o actiune de arbitraj este pe rol in fata ICSID de la Washington, transmis reprezentantii EUROHOLD.

Ca urmare a interpelarii Presedintelui Romaniei de catre europarlamentari, miercuri, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, in legatura cu revocarea licentei de operare a EUROINS Romania, precum si in reactie la raspunsurile si comentariile domnului Klaus Iohannis pe acest subiect, conducerea EUROHOLD Bulgaria AD si EUROINS Insurance Group AD (ЕIG) afirma urmatoarele: 

Declaratiile unor politicieni romani de rang inalt conform carora instanta romana a dat dreptate deciziei autoritatii romane de reglementare ASF impotriva EUROINS Romania sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile si daunatoare.

Este foarte neobisnuit ca un presedinte al unei tari sa comenteze in mod partinitor in confruntarea juridica dintre o autoritate de reglementare a pietei si o companie privata, in loc sa se abtina de la orice comentariu care ar putea influenta justitia. Ar fi putut sa raspunda ”nu comentez”, dar in schimb a continuat sa incrimineze compania ca fiind vinovata, desi procesul nici nu a inceput.

Reamintim faptul ca nicio instanta din Romania nu s-a pronuntat inca asupra legalitatii deciziei autoritatii romane de reglementare de a retrage licenta EUROINS Romania. Procesul in aceasta speta a inceput in urma cu cateva zile si inca nu au avut loc audierile pe fond. 

Pana acum, a existat doar o hotarare judecatoreasca cu privire la contestatia EUROINS Insurance Group (EIG) si a filialei sale din Romania, prin care se urmarea suspendarea implementarii deciziei autoritatii de reglementare din Romania de retragere a licentei EUROINS Romania, care a declansat ulterior procedura de insolventa a companiei. Autoritatea Romana de Supraveghere Financiara (ASF) a revocat licenta EUROINS Romania la 17 martie 2023.

La inceputul lunii iunie 2023 si in prima instanta, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului EUROINS Romania doar pentru ca acesteia i-a fost revocata licenta, refuzand sa suspende dosarul de faliment pana cand Tribunalul Administrativ se va pronunta daca revocarea licentei este legala. 

Dosarul in sine cu privire la legalitatea faptei autoritatii romane de reglementare impotriva EUROINS Romania a inceput in urma cu cateva zile la Tribunalul Administrativ din Bucuresti si este inca pe rol in prima instanta, urmand sa aiba loc audieri si pledoarii pe fond.

Separat, EUROHOLD si EIG au intentat un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si pregatesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro la o instanta internationala din SUA. Cele doua companii au informat deja oficial guvernul Romaniei despre intentia lor de a introduce un dosar de arbitraj international, in octombrie 2023.

EUROHOLD Bulgaria AD este un grup energetic si financiar lider care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Este listata la Bursa de Valori din Bulgaria si Varsovia. EUROHOLD detine EUROINS Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai importante grupuri de asigurari din regiune. EIG ofera o gama completa de produse de asigurare, deserveste peste 2 milioane de clienti in 10 tari si are peste 2000 de angajati. EUROHOLD este proprietarul Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria care detine cel mai mare distribuitor, furnizor si comerciant de energie electrica din tara, are 3000 de angajati si deserveste peste 3 milioane de consumatori. 

EUROINS Insurance Company AD este principalul asigurator din Bulgaria, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere Financiara. Compania opereaza in Grecia (prin sucursala), Polonia, Olanda, Spania, Italia si Germania, oferind intreaga gama de produse de asigurare si este lider in asigurari de calatorie pe piata bulgara. EUROINS Bulgaria face parte din EUROINS Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai importante grupuri de asigurari din regiune. Actionarul majoritar al EIG este EUROHOLD Bulgaria, un grup energetic si financiar lider. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este actionar minoritar al EIG cu aproape 10% din capital.