1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EXCLUSIV: Cum a evoluat prima ...

EXCLUSIV: Cum a evoluat prima medie RCA in 2021 pentru soferii tineri si pentru camioane!

Dupa retragerea autorizatiei de functionare a companiei CITY Insurance si iesirea acesteia din piata RCA, in luna septembrie 2021, preturile medii pentru asigurarile RCA au crescut, la finalul anului trecut, in medie, cu peste 30% in cazul persoanelor fizice - soferi tineri, de maxim 30 de ani -, si cu doar 12,3% pentru camioanele cu o masa egala sau mai mare de 16 tone, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.

Aceste cifre ne arata ca majorarile nu au fost duble sau triple in ultimul trimestru din 2021, asa cum s-a mai discutat in spatiul public. Totusi, cresterile au fost mai mari la finalul lunii decembrie fata de luna ianuarie. De exemplu, in cazul soferilor tineri (vezi tabelul de mai jos), preturile au crescut cu valori cuprinse intre 45% si 103%.

In toate aceste cazuri s-a luat in calcul prima medie anualizata si dusa in B0. Practic, soferii aflati in clase se Bonus au platit cu pana la 50% mai putin (pentru B8) fata de pretul standard (Bo), in timp ce soferii in clase de Malus au achitat cu pana la 80% (pentru M8). Din datele ASF, peste 98% dintre asigurati se afla in clase de bonus si restul in clase de malus.

(click pe poza pentru marire)

Am luat in calcul politele pentru soferii tineri, in conditiile in care acestia produc cele mai multe accidente si daune auto, ceea ce face ca si preturile politelor RCA sa fie mai mari in cazul lor (vezi si cazul tarifelor de referinta de mai jos).

In ceea ce priveste camioanele cu o masa egala sau mare de 16 tone, prima medie anualizata si dusa in B0 a fost de 5.859 de lei la nivelul lunii august 2021 si de 6.579 de lei per ansamblul anului 2021, conform datelor ASF solicitate de 1asig.ro. De aici reiese o crestere de 12,3% in perioada mentionata.

Per total, prima medie anualizata si dusa in B0, pe ansamblul anului 2021, a fost 790 de lei. La finalul anului 2020, prima medie RCA anualizata a fost de 628 lei. Astfel, vedem o crestere anuala de 25,8%.

Tarifele de referinta RCA

In februarie, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA. Fata de raportul precedent, noile tarifele de referinta RCA au inregistrat cresteri pentru toate categoriile de clienti. Vezi mai jos care sunt acestea!

"Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii", a precizat ASF la momentul publicarii acestor tarife.

Tarifele anterioare, publicate in raportul din august 2021, le puteti revedea AICI.

In prezent se vorbeste despre o posibila plafonare a tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinta pentru o perioada de 6 luni, conform unui proiect de HG, aflat in dezbatere. De asemenea, proiectul limiteaza comisioanele de distributie la maximum 5% din prima bruta incasata.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Principalele efecte ale plafonarii tarifelor RCA. Afla opiniile specialistilor din piata!

PROMO