1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Efectele dezastrelor naturale. Cum ...

Efectele dezastrelor naturale. Cum este utila asigurarea locuintei?

Asigurarea locuintei poate fi extrem de utila in cazul unor evenimente neasteptate si neplacute, precum au fost cutremurele din zona Olteniei, dar si seismele tragice din Turcia si Siria. Dupa aceste evenimente romanii au devenit mai interesati de protectia locuintelor si au incheiat mai multe asigurari, vazand, in acelasi timp, si modul in care proprietarii asigurati au fost despagubiti.

In cazul seismelor imprevizibile din zona Olteniei, din luna februarie, PAID Romania a platit deja despagubirile pentru 562 dosare din totalul de 1.479 inregistrate pana la data de 03 aprilie 2023. Pe langa acestea, asiguratorii au deschis dosare si in baza asigurarilor facultative de locuinte.

Cel mai semnificativ cutremur din zona s-a produs in 14 februarie si a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi inainte, in aceeasi zona, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adancime de 16,5 kilometri.

Ca urmare a ingrijorarii romanilor, numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la nivel national, a crescut la 1.939.727 la sfarsitul lunii martie 2023, dupa ce in urma cu un an numarul politelor era de 1.810.387.

Totusi, desi cutremurul reprezinta unul dintre principalele riscuri identificate de romani in legatura cu locuintele lor, la nivel national, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodata, doar 17% din locuintele romanilor beneficiaza si de o asigurare facultativa. Acestea se pot incheia doar pentru locuintele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD, conform UNSAR.

Cele doua tipuri de polite - obligatorii si facultative - functioneaza complementar. Astfel, asigurarea PAD acopera riscurile catastrofale de cutremur, inundatie si alunecare de teren, pana la limita de 20.000 EUR sau 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei. O polita facultativa ofera un nivel suplimentar de protectie, acoperind in plus si riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinta putand fi asigurata la valoarea ei reala. De asemenea, o polita facultativa poate oferi sprijin financiar si in cazul unor situatii precum: avariile accidentale ale instalatiilor de apa, defectiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice / electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.

In contextul dezastrelor naturale care fac tot mai multe pagube la nivel global si local, siguranta si protectia proprietatilor sunt importante, iar asigurarea locuintei poate fi o investitie valoroasa pentru a proteja in cazul unor evenimente neasteptate. Iata cinci motive pentru care proprietarii de locuinte ar trebui sa isi asigure locuintele:

  • Asigurarea locuintei poate ajuta la reducerea riscului financiar pentru proprietarii de locuinte. Astfel, reparatiile sau chiar reconstructia locuintei vor fi acoperite de asigurator, iar proprietarii nu isi vor face griji ca vor fi nevoiti sa acopere aceste cheltuieli din propriul buzunar, ceea ce ar fi o povara financiara uriasa.
  • Bunurile din casa (mobilier, aparate electrocasnice, centrale termice si alte bunuri personale) sunt acoperite prin asigurare, in cazul in care se intampla un eveniment neprevazut.
  • Asiguratorul va deconta cheltuieli cu locuinta temporara in cazul in care nu se mai poate locui in casa avariata in urma unui eveniment acoperit de polita.
  • In baza unei asigurari facultative, locuinta nu este asigurata doar pentru riscurile de dezastre naturale (cutremur, alunecari de teren si inundatii - de la ploaie), ci si pentru alte riscuri foarte frecvente, respectiv incendiu, inundatii de apa de conducta, fenomene electrice sau furt.
  • Unele companii ofera clientilor posibilitatea autoconstatarii pentru anumite sume si plata rapida a daunelor. Sunt oferite chiar si reparatii de urgenta la domiciliu.

Amintim ca Romania este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Desi mai mult de 80% dintre romani sustin ca stiu ce trebuie sa faca pentru a se proteja in cazul producerii unui seism, doar 28% detin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arata cea mai recenta cercetare sociologica realizata de UNSAR impreuna cu IRES.

Potrivit sondajului, cutremurul reprezinta unul dintre principalele riscuri pe care romanii le percep drept posibile in cazul locuintelor lor. Astfel, intr-un clasament al riscurilor de care populatia se teme cel mai mult, incendiile se situeaza pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtuna/vijelie (35%), explozie (27%), inundatii (24%), furt din locuinte (20%) si alunecari de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de catre asigurarile facultative de locuinte. Tocmai de aceea este in interesul oricarui proprietar sa-si protejeze caminul si familia, alegand cele mai potrivite solutii de asigurare.

Un seism poate afecta atat populatia, bunurile, cat si cladirile, infrastructura de transport, retele de alimentare, comunicatii si tehnologia informatiei, mediul natural sau activitatile social-economice. Insa unul dintre cele mai importante sectoare care necesita o atentie speciala si o abordare coordonata a masurilor si actiunilor de reducere a riscului este sectorul cladirilor.

Astfel, conform evaluarilor efectuate de IGSU in cadrul programului RO-RISK, peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate in cazul unui cutremur cu interval mediu de recurenta de 100 de ani. Intr-un astfel de scenariu, pierderile economice probabile in cazul locuintelor pot depasi 7 miliarde de euro, circa 210.000 cladiri putand fi avariate.

Dezastrele naturale - pagube record

Cel mai recent raport al Swiss Re Institute estimeaza ca daunele provocate de dezastrele naturale au atins un record de 275 de miliarde de dolari la nivel mondial, in 2022, din care doar 125 de miliarde de dolari au fost asigurate (45% din daune).

Cel mai costisitor eveniment meteorologic din 2022 este uraganul Ian din Florida, cu daune intre 50 si 60 de miliarde de dolari, depasind recordul anterior stabilit de uraganul Katrina in 2005. Swiss Re citeaza si daunele provocate de grindina din Franta (5 mld. dolari) si furtunile de iarna din nord-estul Europei (peste 4 mld. dolari).

Se estimeaza ca peste 35.000 de persoane au murit sau au disparut in urma unor dezastre in anul 2022.

In ceea ce priveste cutremurele din Turcia si Siria, de la inceputul lunii februarie 2023, numai pagubele materiale sunt estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Cutremurul cu magnitudine 7,8, urmat cateva ore mai tarziu de un seism cu magnitudinea 7,6, s-a soldat cu aproape 46.000 de morti si 105.000 raniti in Turcia, conform bilantului care, cel mai probabil, va mai suferi completari. 214.000 cladiri au fost distruse, unele cu 12 etaje, in 11 provincii ale tarii. Si in Siria au murit din cauza cutremurelor aproape 6.000 de oameni.

Sursa foto: freepik.com