Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna ianuarie, cu 2,3 puncte pana la valoarea de 40,4 puncte. Aceasta situatie s-a datorat cresterii ambelor componente ale sale. Astfel, componenta de anticipatii a crescut cu 1,7 puncte, pana la valoarea de 32,5 puncte. In acelasi timp componenta de conditii curente a crescut cu 3,5 puncte, pana la valoarea de 56,2 puncte.
Adrian Codirlasu, CFA – Presedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Si in anul curent, principalele provocari ale economiei romanesti vor fi deficitul bugetar ridicat, cresterea economica sub potential, precum si inflatia. Astfel, participantii la sondaj anticipeaza reducerea deficitului bugetar cu doar un punct procentual, o crestere economica similara cu cea inregistrata in anul precedent si, de asemenea, stagnarea la valoarea actuala a ratei inflatiei.”
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 4,97%.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0759 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1595 lei pentru un euro.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti, anticipeaza o stagnare in urmatoarele 12 luni, in timp ce 45% anticipeaza o majorare in timp ce 29% o scadere. De asemenea 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supra-evaluate, iar 33% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a ramas la valoarea medie a anticipatiilor de 7,3% din PIB.
Anticipatiile de crestere economica pentru anul 2025 se situeaza, in usoara crestere fata de exercitiul anterior, la valoarea medie de 1,5%.
Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 55% in urmatoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 13 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.
Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume, exista peste 190.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.
Termeni si conditii: Nici una dintre informatiile prezentate in cadrul acestui material nu trebuie interpretata ca o invitatie sau recomandare de a achizitiona sau de a dispune de orice produs, sau de a va angaja in orice alta tranzactie, sau consiliere in domeniul investitiilor, in domeniul juridic sau in oricare alt domeniu. Informatia care se regaseste in cadrul acestui material este prezentata numai in scop informativ. Informatia prezentata este foarte generala si este posibil sa nu fie relevanta in cazuri individuale concrete. Asociatia CFA Romania nu da o garantie asupra gradului de corectitudine si complexitate a informatiilor prezentate in acest material.