Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) si Euroins Insurance Group AD (EIG), din care a facut parte si Euroins Romania, au anuntat joi ca au depus oficial o Cerere de Arbitraj impotriva Guvernului Romaniei, la Centrul International de Solutionare a Litigiilor Investitionale (ICSID) din Washington DC. Suma in litigiu depaseste 500 de milioane de euro.
Litigiul a fost anuntat miercuri seara pe Bursa de Valori de la Sofia.
Eurohold si EIG au declansat procedura de arbitraj din cauza nerespectarii de catre statul roman a obligatiilor care ii revin in temeiul tratatului bilateral de investitii dintre Bulgaria si Romania, inclusiv obligatia sa de a acorda un tratament corect si echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piata asigurarilor din Romania, investind cca. 280 de milioane de euro.
Eurohold si EIG cauta dreptate si despagubiri pentru multiplele actiuni ilegale ale autoritatilor romane care au prejudiciat afacerile EIG in Romania si au distrus complet compania Euroins Romania, afectand intreaga piata de asigurari din Romania, cu efecte negative semnificative pentru asigurati si persoanele beneficiare ale asigurarilor.
Grupul bulgar precizeaza ca, pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras in mod nejustificat licenta Euroins Romania. Dupa cum a mai anuntat Eurohold anterior, decizia autoritatii de reglementare a fost arbitrara si discriminatorie, fiind in practica o expropriere ilegala a Euroins Romania printr-o incalcare flagranta a dreptului UE si international. Decizia ilegala a ASF a provocat falimentul asiguratorului roman in iunie 2023, distrugand operatiunile companiei, anterior lider in sectorul asigurarilor locale.
Pe 25 octombrie 2023, Eurohold si EIG au trimis Guvernului Romaniei o Notificare de Litigiu, in care au solicitat solutionarea pe cale amiabila a litigiului legat de cazul Euroins Romania, fara a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedura de arbitraj. Guvernul Romaniei nu a folosit aceasta optiune.
”Asa cum am informat deja toate partile interesate, ne vom proteja investitiile prin toate mijloacele legale. Statul roman a decis sa nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a incercat sa discute subiectul acesta cu noi. In plus, autoritatile romane au neglijat in totalitate propunerile noastre constructive de solutionare a litigiului si de a economisi daunele si costurile impuse de ASF cetatenilor romani prin revocarea ilegala a licentei Euroins Romania. Ca atare, urmatorul pas logic este sa mergem mai departe cu procedura de arbitraj”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.
Eurohold si EIG sunt consiliate in procedurile de arbitraj de catre firma multinationala de avocatura Pinsent Masons, precum si de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari si mai importante firme de avocatura din Bulgaria.
Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic si financiar lider care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Este listata la Bursa de Valori din Bulgaria si Varsovia. Eurohold detine Electrohold, un grup energetic lider din Bulgaria si proprietarul celui mai mare distribuitor, furnizor si comerciant de energie electrica din tara, care are 3.000 de angajati si deserveste peste 3 milioane de consumatori. Eurohold detine, de asemenea, Euroins Insurance Group AD (EIG), un grup lider de asigurari din regiune, care opereaza in 11 tari.