1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Evolutia pietei asigurarilor in ...

Evolutia pietei asigurarilor in 2022. Volumul subscrierilor intregii piete a ajuns la 16,5 mld. lei

In anul 2022, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 16,5 miliarde lei, in crestere cu circa 16% fata de valoarea inregistrata in perioada 2021, potrivit raportului publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Astfel, piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF. Pe parcursul ultimului an, se observa majorarea ponderii primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale in totalul primelor brute subscrise pe piata, ca urmare in principal a cresterii semnificative a valorii PBS pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) in contextul majorarii tarifelor.

Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 64,5% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in anul 2022.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata s-a situat la un nivel de 2,65 miliarde lei, in usoara crestere fata de valoarea inregistrata in 2021 (2,61 miliarde lei). Dinamica pozitiva a fost sustinuta de cresterea cu circa 5% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare), respectiv cu 35% pentru clasa A2 (asigurari de sanatate). Avansul inregistrat de segmentul asigurarilor de viata a fost temperat de o scadere a valorii subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii: -16%)

"O vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare", se mai arata in raport.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurarile auto (clasa A3 - CASCO si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto - RCA) a depasit pragul de 11 miliarde lei1 in anul 2022, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativa, iar 72% reprezinta subscrieri aferente asigurarilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atat pe piata asigurarilor auto facultative (CASCO), cat si pe cea aferenta asigurarilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societati de asigurare pe segmentul CASCO insumeaza o cota de piata de 73% din perspectiva volumului de prime brute subscrise, in timp ce primele 3 societati pe piata RCA detin o cota cumulata de 72%2 din portofoliul de asigurari RCA din Romania

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in anul 2022, cu un volum al subscrierilor de circa 670 milioane lei, in crestere cu aproximativ 35% fata de anul 2021 (497 milioane lei), detinand o pondere de 4,1% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF.

In anul 2022, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la peste 12 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 26% fata de 2021. Dinamica pozitiva se datoreaza atat cresterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurari generale (+26%), cat si pentru segmentul asigurarilor de viata (+17%). Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 76% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind inregistrata de asigurarile generale pentru care gradul de distributie a fost de aproximativ 87%. Daca se iau in calcul doar primele distribuite pentru societatile autorizate in Romania, gradul de distributie in anul 2022 a fost de 68%, respectiv 78% pentru activitatea de asigurari generale si circa 14% pentru asigurarile de viata.

Ponderea veniturilor din activitatea de distributie de asigurari in volumul total de prime distribuite la nivelul pietei de brokeraj a fost de 16,2% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale aceasta fiind de 15,2%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 43,7%.

Cititi AICI intregul raport privind evolutia pietei asigurarilor in 2022.