Florentina Adriana CRACIUN, Manager, DAW Management
Gheorghe BALABAN, Director General, DAW Management
Cu peste sase ani de activitate pe piata de brokeraj in asigurari din Romania, DAW Management Broker de Asigurare a cunoscut o dezvoltare permanenta, ajungand in anul 2016 pe locul sase in topul celor mai mari intermediari, cu un volum de prime intermediate de circa 251 milioane lei.
XPRIMM: Piata de brokeraj, in ansamblu, a crescut permanent in ultimii ani. Ce perspective vedeti pentru acest an si care considerati ca este motorul ei de crestere?
Florentina Adriana CRACIUN: In anul 2017, piata va continua sa creasca in special pe sectorul RCA, care va fi in continuare principala forma de asigurare solicitata de catre clienti. In continuare, populatia va merge pe principiul minimei rezistente in ceea ce priveste contractarea de asigurari, in special pe cele obligatorii, cresterea economica nesimtindu-se decat marginal in piata asigurarilor. O potentiala crestere a creditarii si a leasingului va ajuta piata sa avanseze si pe sectorul asigurarilor facultative.
XPRIMM: Cu ce rezultate financiare a incheiat DAW Management Broker anul 2016?
F.A.C.: In 2016, DAW Management Broker de Asigurare a intermediat prime in valoare totala de 250,9 milioane lei, in crestere cu 27,4% fata de anul 2015. In acelasi timp, veniturile au avansat cu 13%, insumand 41,7 milioane lei.
XPRIMM: Care sunt estimarile si principalele obiective ale DAW Management Broker pentru 2017?
F.A.C.: Daca in 2016 accentul s-a pus pe cresterea organica, anul acesta vom pune accent pe colaborarile din sectorul corporate si analizam posibilitatea de a ne extinde si pe alte piete europene in baza pasaportului european de libera circulatie a serviciilor.
Pentru anul 2017 estimam o crestere de 20% a primelor intermediate si de 10% a veniturilor. De asemenea, ne asteptam ca media comisionului sa scada putin, continuand tendinta din ultimii ani.
XPRIMM: Cum arata la finalul anului 2016 structura portofoliului de prime intermediate de DAW Management Broker? Mizati pe anumite segmente de asigurari in acest an?
F.A.C.: In 2016, baza a fost reprezentata de asigurarile RCA, cu o pondere de 90%. Anul acesta mizam pe cresterea asigurarilor facultative, in special pe sectorul corporate.
XPRIMM: Care sunt efectele falimentelor din piata asupra activitatii companiei? Dar asupra pietei in ansamblul ei?
F.A.C.: Falimentele ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig au condus la o crestere a neincrederii in piata de asigurari in ansambul ei. In ceea ce priveste activitatea noastra, s-a observat o reducere temporara a numarului de asigurari facultative, a crescut numarul de solicitari de consiliere pentru daunele clientilor, indrumarea si consultanta fiind servicii oferite tuturor clientilor.
XPRIMM: Dupa aceste evenimente ati remarcat o schimbare in obiceiurile si cerintele clientilor?
F.A.C.: In afara de o crestere a neincrederii in piata, pe ansamblu, nu putem spune ca exista o modificare majora in obiceiurile si cerintele clientilor. In continuare, pretul ramane criteriul esential pentru alegerea asiguratorului de catre clienti.
XPRIMM: Considerati ca este datoria brokerului sa semnaleze clientului final faptul ca ar putea avea probleme cu anumite companii de asigurari?
Gheorghe BALABAN: Noi consiliem intotdeauna clientii in momentul in care incheie o polita si, deopotriva, ne implicam in eventualele dificultati pe care le-ar putea avea cu anumite companii de asigurari.
XPRIMM: Vorbind de schimbari, care considerati ca sunt cele mai importante noutati care pot fi aduse de legislatia RCA in beneficiul consumatorilor?
G.B.: Daca ne referim la legea RCA, consideram ca aceasta a adus mai multe deservicii consumatorilor decat beneficii. Prin modificarea sistemului bonus - malus, practic, este incurajat abuzul unui numar mic de asigurati la adresa majoritatii asiguratilor de buna credinta. Chiar daca exista si prevederi in beneficiul consumatorilor, multe din acestea nu sunt clar reglementate si fara studii adecvate de impact care, in fapt, se vor intoarce impotriva consumatorilor, iar aici ma refer la scumpirea primelor de asigurare in ansamblu.
XPRIMM: De asemenea, in opinia dumneavoastra, care ar fi prevederile care ar aduce beneficii industriei de asigurari? Si care ar putea constitui unele amenintari?
G.B.: Calitatea serviciilor pe care le oferim consumatorilor ar aduce mari beneficii. Un punct ingrijorator este legat de cresterea accentuata a daunelor acoperite pe polita RCA.
XPRIMM: Piata noastra este preponderent auto si nu putem nega acest lucru, insa ce tipuri de asigurari anticipati ca vor avea o crestere importanta in acest an si care sunt factorii care conduc la aceasta tendinta?
G.B.: Segmentul asigurarilor private de sanatate va avansa pe masura ce infrastructura unitatilor medicale private va creste si gama de servicii oferite de acestea se va diversifica. Consideram ca lipsa unei legi care sa reglementeze asigurarile de sanatate este o piedica in dezvoltarea cu adevarat a acestui sector. Un alt sector care va inregistra un avant va fi cel al asigurarilor de locuinte, odata cu cresterea creditarii.
XPRIMM: O schimbare importanta pe piata de brokeraj este adusa de implementarea Directivei 2016/97 privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive). Care considerati ca sunt provocarile din acest punct de vedere?
G.B.: Gasirea echilibrului intre abundenta de informatii care vor fi oferite clientilor si capacitatea lor de a le asimila. Speram sa nu ajungem in situatia din sectorul bancar, in care toata lumea semneaza documente de zeci de pagini pe care nu apuca sa le citeasca...
XPRIMM: Considerati ca brokerii sunt pregatiti sau vor fi pregatiti anul viitor pentru aceasta Directiva? Cum se pregateste DAW Management in acest sens?
G.B.: Da. Noi vom pune, in continuare, accent pe pregatirea profesionala a fortei de vanzari.
Editor: Andreea RADU | Publicat pe 05.04.2017 | 5633 vizualizari