1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Freezing rain: Sute de masini avariate din cauza copacilor cazuti. Cum sunt despagubiti proprietarii?

Fenomenele meteo nefavorabile din ultimele zile au afectat jumatate din tara, cu pagube insemnate inclusiv in Bucuresti, unde copacii cazuti sub greutatea ghetii ce s-a format pe crengi ca urmare a fenomenului de "freezing rain" au avariat peste 300 de autoturisme. Ce vor face proprietarii acestora?

Conform datelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov (ISUBIF), pompierii au intervenit, de vineri si pana luni dimineata, in peste 2.500 de situatii de urgenta generate de fenomenele meteo, majoritatea in Capitala. In cele mai multe situatii s-a cerut ajutorul pompierilor din cauza copacilor prabusiti pe masini sau carosabil.

MAI - Ministerului Afacerilor Interne a fost realizata o analiza a efectelor fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 3 zile si a modului in care au intervenit efectivele MAI, impreuna cu alte autoritati, a anuntat luni institutia.

In aceste 3 zile (vineri - duminica) s-au inregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe in municipiul Bucuresti si in alte 54 localitati din 20 judete. Au fost afectate 17 locuinte si 28 de tronsoane de drum.

"In ultimele 3 zile, efectivele MAI - pompieri si politisti rutieri - au intervenit pentru degajarea a peste 2.200 de copaci si 44 stalpi care au avariat 363 autoturisme. In ceea ce priveste numarul total de autoturisme avariate, la acest moment nu detinem o situatie centralizata, avand in vedere ca interventii pentru degajare au fost realizate si de catre autoritatile locale, dar si pentru ca sesizarile privind posibile astfel de distrugeri ar putea fi inregistrate si in zilele urmatoare", a declarat, luni dimineata, Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-sef de politie Monica DAJBOG.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov (ISUBIF) a anuntat, luni dimineata, ca in ultimele 24 de ore (27.01 ora 06:00 - 28.01 ora 06:00) pompierii au intervenit in aproximativ 400 situatii situatii de urgenta generate de fenomenele meteo nefavorabile. In acest timp au fost 89 de autoturisme avariate in capitala", precizeaza sursa citata. La acestea se adauga bilantul anterior al ISU, de 220 de masini au fost avariate in Bucuresti - Ifov. Astfel, numai in Bucuresti-Ilfov au fost raportate, pana in prezent, peste 300 de autoturisme avariate.

Cum pot fi despagubiti proprietarii masinilor avariate?

In cazul in masinilor avariate de copacii sau stalpii cazuti in ultimele zile din cauza fenomenelor meteo impredictibile, precum ploaia inghetata, cel mai simplu de despagubit va fi in cazul proprietarii masinilor asigurate facultativ printr-o polita CASCO.

Prin politele de asigurare facultative CASCO sunt acoperite, pe langa avariile in urma accidentelor rutiere, pagubele produse ca urmare a caderii accidentale de corpuri pe masina, dar si cele provocate de greutatea stratului de zapada. Fiind vorba de avarii accidentale, majoritatea companiilor de asigurari din Romania acopera aceste riscuri prin politele standard.

Atentie! Este recomandat sa faceti si cateva poze de la locul in care masina a fost avariata de copaci/stalpi, gheata etc. De asemenea, este indicat sa sunati la compania de asigurari sau la broker imediat ce ati constat avaria pentru a stii exact care sunt pasii de urmat in vederea reparatii autovehiculului.

Iar soferii care nu au asigurare CASCO mai au o sansa sa fie despagubiti de primariile de sector. In cazului Sectorului 4, de exemplu, Administratia Domeniului Public are o asigurare de raspundere civila special facuta pentru astfel de evenimente, pentru a-i ajuta pe cei afectati.

"Din pacate, ploaia inghetata a produs mai multe pagube materiale, iar din cauza copacilor cazuti, multe autoturisme au fost avariate. De aceea, am hotarat sa venim in sprijinul proprietarilor si sa ii ajutam sa isi repare masinile. Cei afectati trebuie sa vina la sediul primariei, cu nota de constatare intocmita la fata locului de colegii de la Politia Locala Sector 4, iar juristii nostri le vor oferi suportul necesar intocmirii dosarelor de despagubire, astfel incat cererile sa fie solutionate in regim de urgenta", a declarat Daniel BALUTA, Primarul Sectorului 4.

O alta varianta de despagubire o reprezinta instanta. Proprietarul masinii avariate trebuie sa solicite interventia unui echipaj de la Politia Rutiera care sa constate daunele. Apoi merge la un service auto pentru a obtine un deviz de reparatie, in care sunt specificate costurile. Ulterior, acesta poate sa actioneze Primaria in judecata pentru recuperarea banilor pentru reparatie, insa intregul proces poate dura si cativa ani.

Interventiile MAI

"Incepand de vineri si pana duminica au actionat in teren, zilnic, in medie aproximativ 8.000 de pompieri, politisti si jandarmi. In aceste trei zile au fost emise 74 de informari si atentionari de fenomene hidrometeorologice periculoase. Efectivele MAI au intervenit in principal pentru salvarea oamenilor aflati in dificultate fie in autoturisme blocate, fie surprinsi de viscol sau ceata in zonele de munte", a declarat, luni dimineata, Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-sef de politie Monica DAJBOG.

S-a actionat, de asemenea, pentru degajarea copacilor, a stalpilor si a cablurilor de pe drumuri si de pe masini, precum si pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, concomitent cu restrictionarea sau dirijarea circulatiei pe timpul desfasurarii misiunilor.

Jandarmii montani au intervenit sau au sprijinit actiuni de salvare desfasurate de serviciile salvamont, pentru aducerea la loc sigur a 23 de turisti aflati in situatii de risc.

In aceste zile s-a acordat sprijin in 5 situatii in care echipajele medicale nu au putut ajunge la pacienti din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

In aceste 3 zile s-au inregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe in municipiul Bucuresti si in alte 54 localitati din 20 judete. Au fost afectate 17 locuinte si 28 de tronsoane de drum.

Cele mai multe drumuri inchise au fost in ziua de vineri, cand s-a atins varful efectelor negative cauzate de vreme. Au fost inchise 2 autostrazi - A2 si A3, 19 drumuri judetene si un drum national. In prezent nu sunt semnalate drumuri nationale sau autostrazi cu traficul blocat ca urmare a efectelor fenomenelor meteorologice din ultimele zile.

Traficul aerian s-a desfasurat in conditii de iarna, fiind semnalate intarzieri punctuale cauzate de realizarea operatiunilor pentru degivrare.

Traficul feroviar s-a desfasurat cu dificultate din cauza ghetii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrica, fiind inregistrate intarzieri ale trenurilor. De asemenea, au fost inchise temporar magistrala CF 900 intre statiile Valea Alba si Drobeta Turnu Severin (MH) si sectia Cale ferata 202 intre localitatile Pietrele Albe si Strambuta din Gorj, din cauza caderilor de pietre si copaci.

Conform situatiei centralizate transmise in cursul noptii de catre distribuitorii de electricitate, alimentarea cu energie electrica, inregistreaza intreruperi la nivelul a 5 judete (BZ, CL, DB, IL si PH) fiind afectate 34 de localitati cu 22.000 de consumatori. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in Judetul Ialomita unde sambata aproximativ 50.000 de consumatori au ramas fara alimentare cu energie electrica de la reteaua nationala.

Datorita eforturilor echipelor din cadrul distribuitorilor de electricitate si a sprijinului acordat de IGSU prin dislocarea a 16 generatoare de mare capacitate din alte judete s-a reusit ca la acest moment numarul consumatorilor care nu au curent sa fie redus la aproximativ 18.500. Cele 16 generatoare de mare capacitate asigura curent pana la remedierea defectiunilor si reluarea alimentarii normale cu energie electrica pentru consumatori casnici si obiective esentiale precum Policlinica din Urziceni.

La nivelul municipiului Bucuresti, in ziua de sambata in intervalul orar 12.00-15.00 a fost inregistrata cea mai dificila situatie din punct de vedere al numarului de solicitari prin numarul unic de urgenta 112. Una dintre cauzele cresterii alarmante a numarului de apeluri era faptul ca se primeau si 10-12 sesizari ale aceleiasi situatii, cum ar fi prabusirea unui copac.

In premiera, a fost folosit sistemul Ro-Alert pentru a transmite un mesaj prin care cetatenii erau indemnati sa sune la 112 doar pentru a semnala urgente grave, astfel incat interventiile sa poata fi prioritizate.

Pentru zilele urmatoare, prognoza meteo arata ca vremea se va incalzi, deci ninsoarea si poleiul nu vor mai cauza asa mari probleme, insa creste riscul producerii de inundatii odata cu topirea zapezii.

"Recomandam cetatenilor sa manifeste prudenta si sa se informeze cu privire la prognoza hidro-meteo si atentionarile autoritatilor pentru a evita situatiile de pericol", transmite MAI.



PROMO