1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Furtunile de marti au afectat 98 ...

Furtunile de marti au afectat 98 de localitati si Capitala: Gospodarii inundate si zeci de autoturisme avariate

Furtunile de marti au afectat mai mult de jumatate din tara, inclusiv Capitala, fiind gospodarii inundate, peste 200 de copaci cazuti, peste 50 de masini avariate, dar si intreruperi de energie electrica sau drumuri blocate temporar.

”Astfel, in ultimele 24 de ore (02.07.2024), fenomenele hidrometeorologice au produs efecte in 98 localitati din 22 de judete (AB, BC, BH, BN, BT, CS, CJ, DB, DJ, GR, HR, HD, IS, IF, MM, MS, OT, PH, SB, SV, TR, TM) si municipiul Bucuresti, zone in care colegii nostri au intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 24 curti, 6 beciuri/subsoluri”, a anuntat, miercuri dimineata, IGSU.

Totodata, echipajele operative au derulat misiuni pentru indepartarea unor elemente de constructie de la acoperisurile a 20 imobile, precum si pentru degajarea a 203 copaci si 5 stalpi de electricitate prabusiti. In urma acestor evenimente, 54 de autoturisme au fost avariate.

Inca de la intrarea in vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din judetele aflate sub incidenta acestora au fost la datorie, in sprijinul autoritatilor si al cetatenilor, pentru limitarea si inlaturarea efectelor.

Pentru alimentarea cu energie electrica a doua cartiere din municipiul Sebes (AB), un generator electric (410kWA) din cadrul ISU AB a furnizat energie electrica pana la remedierea situatiei.

Din cauza copacilor cazuti pe carosabil, respectiv pe liniile feroviare, traficul a fost temporar blocat pe 1 drum national (DN 1/IF) si pe 2 magistrale feroviare (CF 500 si CF 400). Echipe specializate s-au aflat in teren si au depus eforturi pentru remedierea situatiei si reluarea traficului rutier si feroviar in cel mai scurt timp.

In Capitala, ”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului portocaliu, pana la ora 23:30, pompierii ISU B-IF au gestionat 79 de interventii in Bucuresti si judetul Ilfov, dupa cum urmeaza: 67 de copaci cazuti; 2 inundatii; 7 pericole de cadere (schela, elemente de constructie, antena, etc.); 3 incendii la cabluri electrice”, a anuntat ISU-Bucuresti Ilfov.

Conform ISU-BIF, doua persoane au fost ranite. O persoana a acuzat durere de umar, dupa ce a fost lovita de o creanga in cadere, a doua persoana se afla intr-o masina peste care a cazut un copac - speriata, fara a fi transportata la spital. Au fost avariate in total 38 de autoturisme si o motocicleta.

De asemenea, pentru preintampinarea situatiilor care sa puna in pericol vieti si bunuri, la nivel national, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populatiei prin intermediul sistemului RO-ALERT, in 6 judete (BN, BT, CS, DJ, TM si SV).

Totodata, pentru furnizarea raspunsului optim la solicitarile de sprijin, aparute in zonele vizate de vremea neprielnica, au fost activate Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei, prin operationalizarea Grupelor Operative ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta din 5 judete (AG, DJ, GR, TR si SV).

IGSU a precizat ca salvatorii raman la datorie pentru interventia prompta la solicitarile cetatenilor aflati in dificultate, iar dinamica situatiei din teren ramane sub atenta monitorizare a Centrul Operational National din IGSU pentru dispunerea imediata a masurilor care se impun pentru limitarea si inlaturarea efectelor inregistrate.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei nationale de pregatire pentru situatii de urgenta https://fiipregatit.ro si aplicatia de mobil DSU.

Protectia in caz de inundatii si furtuna

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 100.000 lei. 

Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului si care acoperă si pagubele produse de furtuna sau grindina, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare este de apriximativ 22%. La nivel national, circa 2,15 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii mai 2024.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.

Foto: IGSU