Georgeta SARACIN, Claims & Insurance Manager, VerAsig
Modificarile aduse in aceasta vara Legii 243/2013 sunt extrem de importante si vin intr-un moment in care piata asigurarilor chiar avea nevoie de ele.
XPRIMM: Care sunt beneficiile aduse pietei de asigurari prin modificarile legislative aduse recent asigurarilor obligatorii de locuinte prin Legea 243/2013?
Georgeta SARACIN: In opinia mea, modificarile aduse in aceasta vara Legii 243/2013 sunt extrem de importante si vin intr-un moment in care piata asigurarilor chiar avea nevoie de ele. Ma refer in primul rand la faptul ca astfel s-a dat posibilitatea tuturor asiguratorilor sa subscrie si polite de tip PAD.
Din experienta acumulata in intermedierea politelor PAD putem sa transmitem acum nemultumirile manifestate de multi dintre clientii nostri. In forma anterioara a legii, clientii agreau mai putin ideea incheierii a doua polite, dar mai ales la doi asiguratori diferiti. De asemenea, "afinitatile" pe care asiguratii le aveau vis-a-vis de anumiti jucatori de pe piata asigurarilor, datorate, in special, unor evenimente neplacute anterioare se faceau simtite. Astfel, noua forma a legii da o mai mare libertate in alegerea asiguratorului.
Bineinteles, in continuare asteptam cu interes ca si alti asiguratori sa incheie protocoale de colaborare cu PAID, in interesul asiguratilor si pentru o mai mare diversitate in subscriere.
XPRIMM: Care sunt efectele modificarii legislatiei asupra asigurarilor facultative?
G.S.: Efectele pe le-am putut constata asupra asigurarilor facultative de locuinte, in intervalul relativ scurt de la promulgarea legii, se refera la faptul ca au mai fost lamurite cateva dintre aspectele mai putin clare, totodata, fiind facut inca un pas catre cresterea nivelului de constientizare a populatiei in aceasta directie.
Dar este o realitate recunoscuta faptul ca acoperirea prin polite PAD sau prin asigurari facultative de locuinte este inca la un nivel redus.
XPRIMM: Credeti ca inundatiile recente si pagubele provocate vor influenta in vreo forma atitudinea romanilor fata de asigurarile de locuinta?
G.S.: Referitor la modificarea atitudinii romanilor fata de asigurarile de locuinta, ca urmare a recentelor inundatii din Galati, se simt unele schimbari, insa, din pacate, destul de timide.
Asa cum in orice tip de activitate este obligatoriu sa tii cont de orice element nou, credem ca, in momentele grele prin care au trecut conationalii nostri era necesar sa detalieze cu mai mare insistenta legislatia care stabileste obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale. Este extrem de grav ca, in astfel de momente presa si mediul politic nu insista asupra elementelor de interes maxim si nu se acorda o mai mare atentie aspectelor tehnice si financiare ale suportarii de catre noi toti a acestor despagubiri (exprim aici opinia unor clienti).
De aceea este important totusi sa mentionam anumite modificari de perceptie ce pot avea loc in urma acestor evenimente. Sa nu se creeze impresia ca nu este nevoie de o polita de asigurare atata timp cat exista disponibilitatea de a rezolva cineva problema. Si nu spun asta ca un vot de blam dat institutiilor statului, care au dat dovada de umanitarism in acordarea ajutoarelor celor care chiar aveau nevoie, ci ma refer doar la asa numitul "sentiment de suficienta" care se instaleaza in mintile romanilor dupa astfel de drame.
Pe de alta parte, o mare parte a populatiei din Romania nu simte nevoia sa isi asigure locuinta prin polita PAD pentru ca, firesc, sunt zone unde riscul de cutremur sau cel de inundatii nu este unul pregnant. De aici si dezinteresul multor romani fata de acest tip de asigurare.
De asemenea, sa nu uitam de locuintele construite in zone cu grad mare de risc si pentru care nici un asigurator nu accepta sa incheie asigurarea. Daunele produse in zonele respective raman in continuare in sarcina tuturor romanilor, inclusiv a celor care "nu au nevoie" sa achizitioneze o polita PAD.
XPRIMM: Care considerati ca este rolul Forumului ICAR in dezvoltarea sistemului de asigurare a locuintelor din Romania?
G.S.: ICAR-ul este, pentru noi, un eveniment mult asteptat, in cadrul careia se vor dezbate atat probleme legislative actuale, se vor gasi solutii, dar vor fi scoase in evidenta si elemente mai subtile, dar esentiale pentru o mai buna intelegere a ricurilor de catastrofa.
Vom participa si in acest an la Forumul ICAR, de data aceasta in calitate de parteneri - pozitie care ne onoreaza si ne obliga sa continuam procesul de educare a clientilor nostri in intelegerea, acceptarea necesitatii si achizitionarea unei polite de asigurare pentru locuinte.
Editor: Oana RADU | Publicat pe 01.10.2013 | 4837 vizualizari