INTREBARI FRECVENTE
Ce reprezinta asigurarile si la ce folosesc?
O definitie:
Asigurarea este o forma de protectie bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica care se va numi asigurat, cedeaza anumite riscuri unei persoane juridice - asigurator, platind asiguratorului o suma de bani numita prima de asigurare.
Asiguratorul se obliga prin acesta contract sa plateasca asiguratului despagubiriin cazul in care evenimentele prevazute in contract au loc.
De ce sunt utile asigurarile?
Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se intampla in jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezinta foarte des catastrofele natuarale care lovesc diverse regiuni, si, din pacate nici Romania nu face exceptie. Dar natura nu este singura care ne afecteaza si ne provoaca pagube: accidente se intamplala tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.
Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiei. De aceea este foarte bine sa incercam sa transferam riscurile asupra companiilor specializate.
Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat la adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de alata natura, ii poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment s.a.
Un argument al utilitatii asigurarilor este oferit de prezenta acestora la o scara foarte mare in Occident, unde exista o adevarata cultura. Marea majoritate a oamenilor au, in tarile vestice, tot felul de asigurari, nu doar cea de raspundere civila auto, ci si de viata, de sanatate, de protejare a bunurilor.
De ce se intampla acest lucru? Pentru ca in Occident simtul proprietatii este foarte dezvoltat, si toti vor sa isi puna proprietatile la adapost de diferite riscuri, dar si pentru ca occidentalii sunt foarte interesati de viitorul lor si al celor din jurul lor. De aceea asigurarile sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor lipsit de griji si sigur.
Ce este Brokerul in asigurari?
Brokerul de asigurari este un specialist in ceea ce priveste piata asigurarilor. Serviciile acestuia se adreseaza in general persoanelor juridice, dar nu exclusiv. Pe piata exista foarte multe societati de asigurare, apar din ce in ce mai multe produse de asigurare, oferta se diversifica in mod continuu si apar produsecare de care mai specializate.
In aceste conditii, clientul are probleme in a alege cea mai buna solutie pentru problema sa, mai ales daca nu cunoaste foarte bine cum functioneaza asigurarile. Aici intervine brokerul de asigurari. Acesta ar putea fi privit drept un intermediar, dar este in mod clar mai mult decat atat, este un specialist. Cunoscand foarte bine particularitatile pietei, oferta de produse, contextul pietei, tehnica de derulare a asigurarilor, brokerul poate oferi pentru clientii sai cea mai buna solutie dintr-o multitudine de optiuni care pentru un novice nu par ase diferentia prea mult.
Dezvoltarea pe care o au asigurarile la nivel mondial nu mai permite functionarea fara societatile de brokeraj. Schimbarile legislative, evolutiile economice, toate acestea sunt mai usor de depasit, atat de catre clientii asiguratorilor, cat si de catre vanzatorii de polite de asigurare, apeland la serviciile societatilor de brokeraj in asigurari.
Brokerul este platit printr-un comision care este inclus in prima de asiguare, iar serviciile sale presupun consultanta de specialitate si urmarirea derularii contractului pe durata sa, bazandu-se pe stabilirea profilului de risc al clientului, urmarind insa in acelasi timp si situatia financiara a companiei de asiguraricu care se incheie polita de asigurare.
Societatile de brokeraj sunt utile atat companiilor care vor sa isi asigure diverese bunuri sau active, cat si companiilor de asigurari, brokerii fiind cei care pot furniza clienti foarte importanti.
Crezi ca iti poti permite sa circuli fara asigurare?
De cele mai multe ori, soferii care circula pe drumurile publice sunt expusi riscului, fiind implicati in accidente de circulatie provocate de ei insisi sau de ceilalti participanti la trafic.
Se poate intampla ca, doar dintr-o mica neatentie la volan, un conducator auto sa produca daune de o valoare ridicata si pe care el trebuie sa le plateasca. Lipsa sumelor necesare ar duce, insa, la litigii, uneori de lunga durata si cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sanctiuni asupra sa. In plus,asigurarea RCA este obligatorie.
Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto este metoda de protectie prin care sunt despagubiti tertii prejudiciati in urma unui accident auto, fie ca este vorba de daune la autovehicule, vatamari corporale, decese sau pagubeaduse proprietatilor.
Aceasta are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriudespagubiri pentru daunele suferite.
Pe de alta parte, ca sa iti protejezi masina ta, ai nevoie de o asigurare Casco.
Click aici pentru detalii privind asigurarea RCA!
Click aici pentru detalii privind asigurarea CASCO!
DESPRE ASIGURARILE DE LOCUINTE
De ce avem nevoie de o asigurare obligatorie?
Frecventa evenimentelor de catastrofa naturale este in crestere alarmanta in ultimii ani. In fiecare an, mii de oameni isi pierd casele si agoniseala de o viata si raman la mila autoritatilor pentru recuperarea prejudiciilor, fara nici o plasa de siguranta.
- Asigurarea obligatorie de locuinta ofera o protectie minima de baza in cazul producerii unor inundatii, alunecari de teren sau cutremur. Pentru o prima modica de 10 EUR si respectiv 20 EUR pe an puteti primi o despagubire maxima de 20.000 EUR, bani care pot fi utilizati pentru a repara macar o parte din prejudiciul cauzat.
- Potrivit legii, cei care nu si-au incheiat asigurarea nu vor beneficia de ajutor din partea autoritatilor locale in cazul producerii unor calamitati naturale!
Aflati aici totul despre asigurarile obligatorii de locuinta!
De ce avem nevoie de o asigurare facultativa?
Asigurarea obligatorie ofera o protectie minima, recomandandu-se ferm incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!
Asigurarile facultative sunt un instrument accesibil tuturor si eficientpentru a ne proteja agoniseala de o viata.
- O asigurare facultativa acopera cele mai frecvente riscuri care pun in pericol locuinta si pot afecta si bunurile Dumneavoastra
- Incheierea acestei polite este cea mai ieftinamodalitate de protejare a casei si bunurilor personale, chiar mai ieftina decat instalarea unui sistem perfectionat de alarma
Afla aici totul despre asigurarile facultative de locuinta!
Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz la caz, protectie – asigurarile de viata clasice si faciliteaza economisirea – asigurarile de viata cu acumulare de capital.
Spre exemplu, in cazul unei asigurari de viata clasice: prin intermediul unui contract, asiguratorul se obliga sa plateasca o suma de bani in cazul decesului persoanei asigurate.
Costul unei polite de asigurare de viata se numeste prima de asigurare, si este stabilita de asiguratorul tau in functie de tipul de produs pe care il doresti, suma asigurata, durata contractului, riscurile acoperite s.a.m.d.
In acest tip de asigurare NU se acumuleaza capital.
In cazul asigurarilor de viata cu acumulare de capital, parte din prima pe care o platesti acopera componenta de protectie (ca si in cazul unei asigurari clasice de viata) in timp ce o alta parte este investita de compania de asigurari si platita clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar inainte, impreuna cu o parte din profitul obtinut.
In acest caz, asigurarile de viata SUNT si un instrument de economisire.
Click aici pentru a vedea care sunt tipurile de asigurari de viata!
DESPRE ASIGURARILE DE SANATATE
Cheltuielile efectuate in caz de imbolnavire, accident de circulatie, de munca sau in eventualitatea unei operatii iti pot destabiliza serios bugetul. Odata ce ai o asigurare privata de sanatate, nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar pentru serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativade sanatate acopera in mod uzual:
- Consultatii
- Spitalizare
- Investigatii medicale
- Interventii chirurgicale
Serviciile se deconteaza integral sau cu anumite deduceri de catre clinicile si spitalele private cu care colaboreaza asiguratorul. Asigurarile private de sanatate pot avea limite de despagubire maxime pe un an de asigurare sau pe tipurile de servicii acoperite, dar exista si produse cu acoperire nelimitata.
Click aici pentru detalii privind asigurarile de sanatate!
DESPRE ASIGURARILE MEDICALE DE CALATORIE IN STRAINATATE
Poate inlocui Cardul European de Asigurari de Sanatate "Asigurarea Medicala Privata de Calatorie in Strainatate"?
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, desi atat Cardul European de Sanatate, cat si asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate sunt instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale, intre acestea existadiferente fundamentale.
Valabilitate
- CEASS - in Spatiul Economic European plus Elvetia
- asigurarea private - in orice stat al lumii
Acoperire
- CEASS - servicii medicale conform cu sistemul de securitate sociala potrivit legilor statului respectiv
- asigurarea privata - inclusiv cheltuielile medicale in sistem privat
Actiune
- CEASS - actiune limitata, prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata
- asigurarea privata - acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel intamplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.
Decontarea
- CEASS - exista posibilitatea ca un posesor de Card sa fie nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa o faca catre casa locala de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: toate cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii
Plati suplimentare
- CEASS: confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza, fiind prezentat exemplul Germaniei unde rezidentii germani trebuie sa co-plateasca spitalizarea.
- asigurarea privata: nu exista
Conditii pentru obtinere
- CEASS: plata la zi a contributiilor la sistemul public de asigurari de sanatate
- asigurarea privata: nu exista
Sugestia noastra este sa achizitionati o asigurare medicala privata de calatorie de la una dintre companiile de profil specializate pe acest segment. In acelasi timp, o astfel de polita poate fi cumparata si on-line. Prin intermediul parteneriatului incheiat recent intre 1asig.ro si asigur.com, cel mai vizitat portal de asigurari din Romania ofera posibilitatea procurarii unei astfel de polite.
Cat priveste pretul, acesta depinde de tipul de polita ales (pentru calatorii business sau in interes turistic), complexitatea acoperirii dorite si durata sederii/destinatia calatoriei. Cu titlu informativ, o polita pentru duratade 5 zile, in spatiul UE costa intre 16,6 - 30,8 RON/persoana.
Cum se solicita despagubirile?
In cazul producerii unui eveniment asigurat, asiguratul va prezenta asigurarea cadrului medical care se va ocupa de acesta si va lua legatura telefonic (gratuit) cu biroul de asistenta medicala care-l va sfatui, pe acesta sau pe medic, asupra modului de tratare a urgentei.
In caz de repatriere, biletul de intoarcere in tara se va preda oficiului extern de asistenta medicala.
Daca asiguratul a efectuat plati, acestea vor fi despagubite la intoarcere in tara, in limita celor recunoscute de catre oficiul extern de asistenta medicala.