1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Grupul Banca Transilvania preia ...

Grupul Banca Transilvania preia BRD Pensii

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania si BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale si Societe Generale Assurances pentru achizitia BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate in Romania, in domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si al celor facultative (Pilonul III). 

Pentru achizitie este nevoie in Romania de aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.   

Sistemul de pensii private din Romania, incluzand fondurile de pensii obligatorii si cele facultative, inseamna active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, inregistrand randamente nominale nete pozitive in ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanti, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudenta in active de calitate pentru a obtine valoare suplimentara pentru acestia dupa varsta pensionarii. 

BRD Pensii:

  • Administreaza atat fondul din Pilon II (FPAP BRD), cat si fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio). 
  • Peste 560.000 de participanti contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.
  • Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanti si inregistreaza una dintre cele mai ridicate contributii medii per participant.
  • Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio inregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la infiintare si pana la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio. 

„Achizitia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltam fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja in oferta noastra, si ajungem pe o piata noua, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creand sinergii intre companiile Grupului Banca Transilvania. Dupa depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populatiei, o acumulare istorica de capital pentru Romania. De aceea sistemul de pensii private reprezinta o sursa stabila de capital care contribuie la finantarea statului, dar si a mediului privat, avand o perspectiva investitionala pe termen lung. Credem ca, prin capabilitatile noastre, putem sa contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clientilor o gama diversificata de produse de economisire”, declara Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania. 

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piata pensiilor facultative din 2019, debut facut tot printr-o achizitie. De la finalizarea tranzactiei, BT Pensii a reusit sa isi dubleze numarul de participanti la fondul de pensii facultative Pensia Mea. In prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanti, iar activele in administrare au crescut cu 7,4% in primele trei luni din acest an.