Si in primul semestru din acest an piata asigurarilor din Romania s-a concentrat in zona Capitalei, atat pe asigurarile generale, cat si pe asigurarile de viata. Vezi cum sunt impartite subscrierile pe fiecare judet in parte!
"In ceea ce priveste distributia geografica a subscrierilor, se observa ca atat in cazul asigurarilor generale, cat si al asigurarilor de viata, contractele cu valoarea cumulata cea mai importanta sunt realizate in Bucuresti si Ilfov, dupa care urmeaza, la o distanta semnificativa, regiunile Nord-Vest si Centru", se arata in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Regasiti mai jos tabelul cu distributia primelor brute intermediare pe asigurari generale si de viata pe fiecare judet in parte:
Din tabel ies in evidenta diferentele intre Capitala si celelalte judete, care sunt foarte mari.
Daca analizam pe segmente, pe asigurarile generale urmatoarele judete au avut cele mai mari subscrieri:
- Bucuresti - Ilfov: 1,07 miliarde de lei
- Cluj: 236 milioane de lei
- Arges: 141 milioane de lei
- Timis: 133 milioane de lei
- Iasi: 129 milioane de lei
Pe acest segment, cele mai mici subscrierile le observam in judetele Mehedinti, Covasna, Salaj, Caras-Severin si Tulcea.
Pe segmentul asigurarilor de viata, cele mai mari subscrieri din S1 2022 s-au inregistrat in judetele:
- Bucuresti - Ilfov: 543 milioane de lei
- Cluj: 172 milioane de lei
- Timis: 52 milioane de lei
- Prahova: 48 milioane de lei
- Brasov: 38 milioane de lei
La polul opus, judetele cu cele mai mici subscrieri pe asigurari de viata sunt: Teleorman, Mehedinti, Vaslui, Calarasi si Giurgiu.
Intreaga piata de asigurari din Romania a insumat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut. Din total:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 7,27 miliarde lei, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,48 miliarde lei, in crestere cu 11% comparativ cu semestrul I 2021.
Peste 74% din valoarea totala a subscrierilor a fost intermediata de brokeri. Astfel, piata de brokeraj din Romania a crescut cu 51% in primul semestru din 2022 comparativ cu perioada similara a anului trecut, insumand prime intermediate in valoare de peste 6,5 miliarde de lei.