1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Castigul salarial mediu net din septembrie urcat cu 1,4% pana la 4593 lei

Castigul salarial mediu brut a fost de 7350 ron in sepembrie, cu 92 de lei mai mare decat luna precedenta (+1,3%), in timp ce castigul salarial mediu net a fost de 4593 lei, in crestere cu 62 lei (1,4%) fata de luna august 2023, anunta Institutul National de Statistica (INS). 

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11450 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2524 lei). Septembrie 2023 comparativ cu Septembrie 2022.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,7.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum Indicele castigului salarial real1 a fost 105,4% in luna septembrie 2023 fata de luna septembrie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 100,6% in luna septembrie 2023 fata de luna august 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 230,9%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna august 2023.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.

In luna septembrie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic2 , nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte). 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: 

  • cu 23,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; • intre 4,0% si 7,5% ȋn extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • • intre 2,5% si 3,5% in fabricarea produselor textile, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de mobila, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna august 2023 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 11% in extractia minereurilor metalifere;
  • intre 4% si 6% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
  • intre 1% si 2% in fabricarea altor mijloace de transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din tutun, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

In sectorul bugetar3 , in luna septembrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+4,3%, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), in sanatate si asistenta sociala (+2,3%), respectiv in administratia publica (+1,4%).