1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Costul orar al fortei de munca a crescut cu peste 8% in trimestrul II al anului

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul al doilea din 2023, o rata de crestere de 8,08%, comparativ cu trimestrul anterior, si de 14,38% raportat la aceeasi perioada din 2022, conform unei statistici publicate luni, 4 septembrie, a.c., de Institutul National de Statistica.

Potrivit INS, fata de trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

Cele mai semnificative majorari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (25,06%), invatamant (15,85%), industria extractiva (13,68%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (12,83%).

Cea mai mica crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in activitatile de tranzactii imobiliare (3,97%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,07%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 8,32%.

Si comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

"Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (22,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (20,54%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,07%), respectiv in transport si depozitare (17,94%)", puncteaza INS.

Majorarile cele mai mici s-au observat in alte activitati de servicii (3,48%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (5,98%).

Fata de acelasi trimestru din 2022, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul II 2023 cu 14,38%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,34%.