1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Iarna s-a intors. Atentie cum circulati si la mijloacele de incalzire!

Iarna se face simtita la nivelul intregii tari, cu temperaturi scazute, zapada si gheata. Astfel, daca circulati cu masina, utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie. De asemenea, odata cu racirea vremii si folosirea mijloacelor de incalzire, creste riscul producerii de incendii. Aceste riscuri pot fi acoperite de diferite polite de asigurare, dar incalcarea prevederilor poate duce la refuzul unor despagubiri.

Provocarile si riscurile la care sunt expusi participantii la trafic cresc semnificativ in sezonul rece si nu putini sunt factorii care pot conduce la producerea unui accident rutier grav.

Daca circulati pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei fara anvelope de iarna, riscati sa fiti amendati si se va retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului. Totodata, lipsa anvelopelor de iarna poate duce la refuzul despagubirii CASCO.

In cazul producerii unui eveniment pe polita de asigurare CASCO, in conditii de iarna, cand autovehiculul nu este echipat corespunzator, avand in vedere ca discutam de o asigurare facultativa, aceasta poate reprezenta excludere specifica sau excludere generala privind nerespectarea prevederilor legale de catre asigurat, in functie de structura si termenii si conditiile de asigurare specifice fiecarui produs CASCO, iar asiguratorul poate refuza astfel acordarea indemnizatiei de despagubire.

Anvelopele de iarna acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S".

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda intre 9 si 20 de puncte-amenda. Punctul-amenda este de 145 de lei, astfel ca amenzile pot fi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei. In afara de sanctionarea cu amenda, se va retine certificatul de inmatriculare/ inregistrare al autovehiculului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.

Potrivit unui sondat realizat in cadrul campaniei nationale de preventie si siguranta rutiera "IARNA, LA VOLAN!", desfasurata de GENERALI si APPA, 7 din 10 soferi romani au pierdut controlul masinii cel putin o data, derapand pe gheata sau zapada. Un motiv ar putea fi si faptul ca circa 3 din 10 romani au plecat la drum in afara localitatii iarna, chiar daca autoritatile emisesera avertizari de vreme rea.

Astfel, intrebati daca au pierdut vreodata controlul autovehiculului pe gheata sau pe zapada, 67% dintre participantii la sondaj au raspuns cu "da", reusind insa sa redreseze masina fara niciun incident, in timp ce 4% au derapat si in urma acestui lucru au fost implicati intr-un accident usor (doar cu pagube ale masinii, fara victime).



Reamintim ca, in anul 2016, pe drumurile publice din Romania s-au produs 8.686 de accidente rutiere grave. In aceste evenimente, 8.285 de persoane au fost ranite grav, iar 1.913 persoane si-au pierdut viata.

Incendii cauzate de mijloacele de incalzire sau cosurile de fum defecte

Principala cauza a producerii incendiilor este reprezentata de cosurile sau burlanele de fum defecte sau necuratate, conform datelor IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Aceasta statistica este ingrijoratoare deoarece aceste daune pot fi considerate ca au avut loc ca urmare a neglijentei proprietarului, iar asiguratorii sunt indreptatiti sa refuze plata despagubirii.

Alte cauze care au condus la aparitia incendiilor - mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, instalatii electrice defecte sau improvizate, fumatul, focul deschis etc.

Amintim ca incendiul este un risc acoperit printr-o asigurare de tip Property.

Numarul incendiilor de la nivelul tarii a crescut cu aproape 25% in primele 9 luni din 2017, comparativ cu perioada similara a anului precedent, fiind inregistrate 27.253 de cazuri, potrivit datelor IGSU. Numarul locuintelor individuale sau colective afectate de incendii a crescut cu 12,4% (de la 4.497 in 2016, la 5.056 in acest an - in medie 19 pe zi), al operatorilor economici din industrie - cu 24%, al obiectivelor de comert si alimentatie publica - cu 26%, al mijloacelor de transport - cu 43%, iar numarul incendiile de vegetatie uscata a crescut cu 36%.