1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Identificarea celor mai ...

Identificarea celor mai semnificative riscuri in agricultura si solutiile aplicate, principalele teme ale conferintei AON Agri Risk Management

Aon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerajului de asigurari corporate, a organizat marti, 14 mai, evenimentul Agri Risk Management: Conferinta Nationala de Gestiune a Riscurilor Agricole, in parteneriat cu organizatia CSR Nest. In cadrul evenimentului au fost identificate principalele riscuri cu care se confrunta fermierii din Romania, din punct de vedere climatic, financiar, tehnologic si de management al fermei, oferind totodata solutii strategice aplicate pentru combaterea lor.

Conferinta a reunit experti din domeniul agricol si al asigurarilor pentru a dezbate solutiile de gestionare a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme, importanta parteneriatelor intre asiguratori si fermieri, precum si noile tehnologii si inovatii care pot sprijini si imbunatati productia in ferme.

Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu – CEO Aon Romania, Florin Constantin – fondator AGXecutive, Cerasela Tudor – expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul Aon Romania, Horia Lupu – Director general Agra Asigurari, Oleksandr Artiushyn – Senior Originator, New Re, Guillaume Garin - Business Development Manager - Agriculture, Descartes Underwriting si Gabriel Razi - analist independent al pietei agricole, in dialog cu fermieri si  reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori si fermieri.

„In anul 2022 si 2023, catastrofele naturale, in special riscurile asociate secetei si inundatiilor, au cauzat pierderi economice semnificative economiei globale (peste 300 de miliarde $ in fiecare an), insa procentul de recuperare din asigurare nu a depasit 40% in nici un an, ba chiar este in scadere. Aceste cifre subliniaza necesitatea unei acoperiri si consultante adecvate pentru economie in general, si pentru sectorul agricol in special, in fata unei recurente crescute a evenimentelor catastrofale. Aon isi asuma rolul de a informa si a oferi consultanta companiilor agricole, fiind in prima linie de impact. Ne dorim sa sprijinim fermierii sa isi protejeze culturile, dezvoltand solutii care sa raspunda nevoilor actuale. In contextul schimbarilor climatice, organizatiile sunt presate sa-si regandeasca gestionarea riscurilor, sa creasca nivelul de acoperire prin asigurare si sa adopte tehnologii "verzi", fiind esentiala intelegerea modificarilor legislative. Ne confruntam cu o cronicizare a riscurilor acute din trecut, cu alte cuvinte ne vom confrunta mai frecvent cu evenimente climatice care produc pierderi semnificative”, a declarat Eugen Anicescu, CEO AON Romania.

In anul agricol 2023-2024, lipsa precipitatiilor si seceta pedologica au afectat o mare parte din tara, de la inceputul anului si persistand pana in prezent. Culturile de toamna au avut deja o productie limitata, iar cele de primavara se confrunta cu o incertitudine considerabila. In plus, volatilitatea mare a preturilor la cereale a complicat si mai mult situatia fermierilor.

„In luna aprilie, fenomenele meteorologice extreme, precum grindina din zona Saraiu, judetul Constanta, au lovit cu putere, afectand atat culturile de toamna, cat si cele de primavara. Aceste evenimente au cauzat daune semnificative, inclusiv primele daune totale in sezonul 2024. Aceste incidente reprezinta doar un aspect din impactul devastator pe care schimbarile climatice il au asupra agriculturii. Incendiile, seceta si alte fenomene meteorologice extreme devin din ce in ce mai frecvente si mai intense, punand in pericol fermierii si productia agricola. In fata acestor provocari, solutiile de asigurare devin indispensabile pentru protejarea fermierilor si a activitatilor lor. Este esential ca fermierii sa isi protejeze culturile si animalele cu asigurari adecvate, astfel incat sa fie pregatiti sa faca fata riscurilor si sa isi securizeze veniturile in fata situatiilor de criza”, a subliniat Horia Lupu, Directorul general Agra Asigurari.

Participantii impreuna cu echipa AgXecutive au realizat un exercitiu interactiv, analizand si mapand principalele riscuri agricole intr-un heat map, evaluandu-le atat dupa probabilitate cat si dupa impactul lor. Printre primele cinci riscuri identificate se numara lipsa apei si seceta pedologica si atmosferica din sud-estul tarii care afecteaza culturile de primavara, alaturi de lipsa precipitatiilor in perioada semanatului la culturile de toamna (rapita si grau), urmat de riscul financiar care cuprinde instabilitatea pietei, preturile cerealelor, volatilitatea preturilor cerealelor la vanzare la recoltare si a productiei stocate, lipsa finantarii pentru fermele in dificultate, grindina si vantul puternic care afecteaza recolta de rapita, fenomenele meteorologice extreme, furtuni si vijelii si ploile de lunga durata sau torentiale, urmata de cresterea preturilor la inputurile agricole si la utilaje agricole.

Nu toate solutiile de asigurare existente par a fi suficient de potrivite pentru a adresa riscurile sistemice cu care se confrunta domeniul agricol de la noi si in special seceta, inghetul, baltirile sau epizootiile. Fermierii constientizeaza acut magnitudinea riscurilor cu care se confrunta, mai ales in context economic potrivnic, precum cel actual, cand cerealele au preturi scazute si inputurile agricole au preturi ridicate, astfel ca au nevoie de incredere maxima in partenerul din sfera asigurarilor pentru a trece de la o perceptie in termeni de cost, la una in termeni de reducere reala a riscurilor in ceea ce priveste asigurarile agricole", a punctat Florin Constantin, fondator AgXecutive.

Una dintre abordarile propuse este externalizarea riscurilor prin transferul partial sau total al acestora catre alte entitati, cum ar fi companii de asigurari specializate in agricultura sau alte institutii financiare. Astfel, fermierii isi pot proteja culturile, productia si eficacitatea financiara a fermei, impotriva unor riscuri cauzate de fenomene extreme, precum seceta pedologica si atmosferica, lipsa apei, grindina, vantul puternic, inghetul sau incendiile, fara a-si expune intregul capital si periclita stabilitatea financiara a afacerii.

Adoptarea unor strategii inovatoare si eficiente de management al riscurilor pot veni in completare. Printre variantele propuse s-au numarat diversificarea culturilor pentru a reduce expunerea la riscuri specifice, implementarea tehnologiilor agricole avansate pentru a monitoriza si gestiona mai eficient resursele agricole, precum si investitii in infrastructura de irigatii si stocare a apei pentru a contracara riscul de seceta.

In a doua parte a evenimentului, discutia s-a axat pe exemple specifice comparative din ferme romanesti cu analiza studiilor de caz si a solutiilor de asigurare. Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, si vin in completarea solutiilor traditionale, oferindu-le fermierilor o stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici.

„Primavara a debutat cu temperaturi de vara, iar martie 2024 a fost cea mai calduroasa luna martie inregistrata vreodata. In a doua jumatate a lunii aprilie, grindina a facut ravagii in zona Dobrogei, cu daune intre 60-90% pe areale mari. Este esential sa ne adaptam rapid la aceste conditii volatile si sa identificam solutii eficiente pentru a sprijini fermierii in gestionarea riscurilor si protejarea culturilor si a infrastructurii agricole in fata acestor provocari complexe. Asigurarile traditionale si cele parametrice functioneaza in mod complementar, acoperind riscuri diferite si oferindu-le fermierilor un nivel mai amplu de protectie.  Aceste doua tipuri de asigurari nu conduc la dubla asigurare, ci se completeaza reciproc, reducand riscurile neacoperite si crescand sansele fermei de a-si minimiza pierderile economice prin despagubiri semnificative, in situatia producerii unui eveniment asigurat”, a declarat Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business Agriculture din cadrul Aon Romania. 

In contextul cresterii frecventei fenomenelor climatice extreme si a impactului acestora asupra fermierilor, conferinta AON Agri Risk Management a evidentiat importanta adoptarii unor strategii proactive de gestionare a riscurilor in agricultura. Colaborarea intre sectorul agricol si industria asigurarilor, impreuna cu implementarea tehnologiilor avansate si a solutiilor inovatoare, poate contribui la cresterea rezilientei si sustenabilitatii in fata provocarilor climatice. Prin investitii inteligente si utilizarea asigurarilor agricole, fermierii pot reduce incertitudinea si isi pot asigura stabilitatea activitatilor, contribuind la protejarea productiei agricole si la securitatea alimentara a comunitatii.