Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a urcat in octombrie pana la 2,3%, de la un nivel de 2,1% in septembrie. Romania este pentru a opta luna consecutiva tara cu cea mai ridicata inflatie din UE, cu o crestere a preturilor de 5%, conform Eurostat - Oficiul european pentru Statistica.
In octombrie,, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE s-au inregistrat in Slovenia (0,0%), Lituania si Irlanda (ambele cu 0,1%), iar cele mai ridicate au fost in Romania (5%), Belgia si Estonia (ambele cu 4,5%).
Comparativ cu septembrie 2024, rata anuala a inflatiei a scazut in doua state membre UE, a ramas stabila in sase si a crescut in 19 tari membre UE, inclusiv in Romania de la 4,8%, pana la 5%.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat in octombrie pana la 2%, de la 1,7% in septembrie, cand s-a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii trei ani si jumatate. Inflatia in zona euro este astfel fix la nivelul tinta avut in vedere de Banca Centrala Europeana.
Datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 2,7%. Un alt indicator care, pe langa preturile la energie si alimente, exclude si preturile la tigari si alcool, s-a mentinut la 2,7%. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Conform INS - Institutul National de Statistica, in Romania rata anuala a inflatiei a urcat, in octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% in septembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 3,45%, iar serviciile cu 7,66%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2024 si anticipeaza ca aceasta va ajunge la 3,5% la sfarsitul lui 2025.