Inflatia anuala in OCDE, masurata prin Indicele preturilor de consum (IPC), a scazut la 6,5% in mai 2023, de la 7,4% in aprilie 2023, atingand astfel cel mai scazut nivel din decembrie 2021. Intre aprilie si mai 2023, inflatia a scazut in toate tarile OCDE, cu exceptia Tarilor de Jos, Norvegiei si Regatului Unit. In tarile OCDE, ratele inflatiei au variat de la mai putin de 3% in Costa Rica, Grecia si Danemarca, pana la peste 20% in Ungaria si Turcia.
Continuand tendinta din lunile precedente, inflatia OCDE mai putin alimente si energie (inflatia de baza) a scazut intr-un ritm mult mai lent decat inflatia generala si a ajuns la 6,9% in mai 2023, dupa 7,1% in aprilie. Inflatia serviciilor, estimata pe baza informatiilor disponibile pentru 33 de tari OCDE, a scazut in 18 tari, comparativ cu 13 tari in aprilie. In medie, s-a redus la 5,7% in mai, de la 6,0% in aprilie, in termeni anuali.
Inflatia energetica in OCDE a scazut la minus 5,1% in luna mai, an la an, de la 0,7% in aprilie. Aceasta a fost negativa in 16 tari OCDE, dar a ramas peste 10% in Letonia, Italia, Cehia, Columbia si Ungaria. Inflatia alimentara anuala a OCDE a continuat sa scada, atingand 11,0% in mai 2023, in scadere de la 12,1% in aprilie. Scaderi ale inflatiei alimentare au fost inregistrate in 34 de tari OCDE.
Inflatia anuala in G7 a scazut la 4,6% in mai 2023, de la 5,4% in aprilie, atingand cel mai scazut nivel din septembrie 2021. Inflatia a scazut in toate tarile G7, cu exceptia Regatului Unit, unde inflatia a crescut, deoarece inflatia de baza a continuat sa creasca. Cele mai scazute rate ale inflatiei din tarile G7 au fost inregistrate in Japonia si Canada, ambele sub 3,5%. Inflatia alimentara si energetica au ramas principalii factori care contributie la inflatia generala in Italia, in timp ce inflatia de baza a fost principalul motor al inflatiei in Franta, Germania, Japonia, Regatul Unit si Statele Unite.
Contributia pricipalilor factori la variantia anuala a IPC, in unele tari G7 (mai 2023, %)
In zona euro, inflatia anuala, masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), a scazut la 6,1% in mai 2023, de la 7,0% in aprilie. Estimarea rapida a Eurostat pentru iunie 2023 indica o scadere suplimentara a inflatiei anuale in zona euro, la 5,5 %. Acest lucru mascheaza o variatie semnificativa intre statele membre, inflatia masurata prin IAPC crescand la 6,8 % in Germania, dar mentinandu-se sub 2%, rata tinta a politicii monetare in Spania. Se estimeaza ca inflatia energetica din zona euro a scazut din nou in iunie, in timp ce inflatia de baza se estimeaza ca a crescut usor.
In G20, inflatia anuala a scazut la 5,9% in mai 2023, de la 6,5% in aprilie. In afara OCDE, inflatia a scazut in Brazilia, India, Indonezia si Africa de Sud, a crescut in Argentina si a fost in general stabila in China si Arabia Saudita.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este o organizatie internationala care lucreaza pentru a construi politici mai bune pentru o viata mai buna. In present, 38 de tari de pe intreg glocul sunt membre ale organizatiei. Candidatura Romaniei pentru a Adera la OCDE a fost acceptata in iunie 2022.