1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Institutiile UE se angajeaza sa ...

Institutiile UE se angajeaza sa incurajeze mersul cu bicicleta in intreaga Europa

UE a facut miercuri, 3 aprilie, inca un pas important in reducerea emisiilor generate de transporturi, prin adoptarea Declaratiei europene privind deplasarea cu bicicleta.

In marginea Consiliului European Transporturi informal si a „Zilelor pentru interconectarea Europei”, comisarul pentru transporturi Adina Valean a semnat declaratia impreuna cu Karima Delli, presedinta Comisiei pentru transport a Parlamentului European, si cu Georges Gilkinet, viceprim-ministrul Belgiei. Semnarea acestei declaratii este, de asemenea, aliniata la obiectivul Presedintiei belgiene a Consiliului de a decarboniza sectorul transporturilor din UE.

Declaratia recunoaste ca mersul cu bicicleta este o modalitate de transport sustenabila, accesibila si la preturi abordabile, care are o valoare adaugata puternica pentru economia UE. Ea include angajamente clare, precum crearea unor retele sigure si coerente pentru biciclete in orase, legaturi mai bune cu transportul in comun, spatii de parcare securizate si acces la punctele de reincarcare pentru bicicletele electrice. Aceste angajamente trebuie asumate la nivelul UE, precum si la nivel national, regional si local. Toate acestea sunt elemente necesare pentru imbunatatirea calitatii si a cantitatii infrastructurii pentru biciclete in toate statele membre si pentru sporirea atractivitatii mersului cu bicicleta pentru public.

Comisarul pentru transporturi, Adina VALEAN, a declarat: „Recunoastem numeroasele beneficii ale mersului cu bicicleta: reduce poluarea, precum si congestia urbana, si promoveaza stiluri de viata mai sanatoase. Mai mult, mersul cu bicicleta este o piatra de temelie a industriei europene, stimulând inovarea si cresterea economica si creând in acelasi timp locuri de munca de inalta calitate la nivel local. Acceptarea mersului cu bicicleta se aliniaza la strategia industriala a UE si la obiectivele acesteia.”

Pe baza unei propuneri lansate de Comisie in octombrie 2023 si ca raspuns la solicitarile Parlamentului European si ale statelor membre, declaratia constituie un angajament politic comun si o busola strategica pentru politicile si initiativele existente si viitoare legate de mersul cu bicicleta, a transmis Comisia Europeana.