Desi penetrarea asigurarilor variaza semnificativ intre tarile si regiunile europene, in medie, aceasta ramane mult prea scazuta. De fapt, la nivel global, doar 31% din pierderile totale ca urmare a producerii unor riscuri naturale - 118 miliarde USD - au fost acoperite prin asigurare in 2023. Pentru a aborda acest decalaj, este necesara si urgenta implementarea unor actiuni concrete, sustine Nicolas JEANMART, Head of personal & general insurance, Insurance Europe, intr-un material publicat recent.
Articolul intitulat "Rethinking solutions: A comprehensive approach to fighting climate change", subliniaza in contextual discutiilor de la Baku, cu ocazia reuniunii UN's COP29, urgenta asigurarii unei acoperiri adecvate prin asigurare a proprietatilor si afacerilor din Europa. Reamintind evenimentele alarmante consemnate in acest an in Europa, autorul articolului subliniaza: "Pentru a face fata acestei crize, este necesara o actiune ambitioasa pe trei fronturi: atenuare, adaptare si protectie, iar in toate cele trei domenii, asiguratorii au un rol esential de jucat."
Pentru atenuarea riscurilor si adaptarea impactul schimbarilor climatice rolul asiguratorilor are legatura in special cu utilizarea enormului lor bagaj de cunostinte privind riscurile si evaluarea impactului acestora, precum si cu rolul lor de investitori institutionali majori. Componenta de protectie face parte, insa, din competentele de baza ale asiguratorilor, fiind insasi ratiunea existentei acestui tip de business.
"Este crucial sa acordam atentie protectiei si sa crestem proportia persoanelor si a companiilor care dispun de acoperire de asigurare adecvata, astfel incat acestea sa se poata recupera cat mai rapid si mai usor dupa un eveniment dramatic. Rolul specific al asiguratorilor ca furnizori de protectie depinde adesea de tipul de sistem, traditiile si practicile existente pe o anumita piata, dar si de tipul de risc la care pietele sunt expuse. Diferite tari sunt expuse la riscuri diferite si, in consecinta, exista niveluri variabile de penetrare a asigurarilor, de la foarte ridicate la foarte scazute," spune JEANMART.
Din perspectiva Insurance Europe, ca federatie a asiguratorilor europeni, este necesar, in primul rans, "sa educam indivizii si companiile cu privire la beneficiile achizitionarii unei asigurari si sa le oferim stimulente in acest sens". Guvernele joaca un rol esential in crearea unui mediu care sa stimuleze asigurarea, inclusiv prin evitarea promisiunilor inselatoare de interventie in cazul unui eveniment dramatic sau prin oferirea de stimulente fiscale. La randul lor, asiguratorii trebuie sa imbunatateasca transparenta, explicand clar conditiile de acoperire, astfel incat produsele lor sa fie mai accesibile si mai usor de inteles. Este esential ca detinatorii de polite sa aiba o intelegere corecta a ceea ce este acoperit prin asigurare.
"Cu toate acestea, avand in vedere amploarea provocarii, aceste masuri pot sa nu fie suficiente, iar stabilirea unor mecanisme de partajare a riscurilor intre sectorul privat si cel public, asa cum se intampla deja in mai multe tari, ar putea fi, de asemenea, necesara", adauga Nicolas JEANMART. Aceasta abordare colaborativa, prin care riscurile, expertiza sau datele sunt partajate, poate contribui la distribuirea poverii si la cresterea rezilientei in fata riscurilor legate de clima. Astfel de eforturi devin din ce in ce mai importante, mai ales pentru ca nu este posibil sa asiguri un eveniment care se va produce cu siguranta sau, cel putin, nu la un pret accesibil. De fapt, faptul ca schimbarile climatice transforma probabilitatea unor riscuri climatice in certitudini ridica intrebari importante despre ceea ce este necesar pentru ca sectorul sa continue sa ofere produse de protectie accesibile.
Adoptarea unei abordari holistice
Schimbarile climatice au fost descrise de Secretarul General al Natiunilor Unite, Guterres, drept "problema definitorie a timpului nostru", iar zi de zi, faptele ii dau dreptate. Prin urmare, este necesar si potrivit sa acceleram eforturile de reducere a emisiilor si de adaptare la schimbarile climatice. Cu toate acestea, o provocare suplimentara este faptul ca alte probleme de mediu, precum pierderea biodiversitatii, stresul hidric sau poluarea chimica si cu plastic, ameninta, de asemenea, numeroase aspecte ale vietii pe planeta.
In practica, acest lucru inseamna ca va fi nevoie sa depunem toate eforturile pentru a aborda toate aceste probleme "in mod holistic". Cel putin, este esential sa ne asiguram ca lupta impotriva schimbarilor climatice nu se desfasoara in detrimentul altor provocari de mediu. Realizarea acestui obiectiv va necesita o constientizare sporita a provocarilor in joc, un dialog continuu si implicarea tuturor partilor. Asiguratorii din Europa sunt pregatiti sa-si aduca contributia.
Articolul integral este disponibil, in limba engleza, aici.