Cu un istoric in piata locala de asigurari de 29 de ani, compania EUROINS Romania, membra a grupului bulgar EUROHOLD - aflata pe a treia pozitie in clasamentul jucatorilor din industrie si primul loc pe segmentul RCA - se confrunta cu procedura de insolventa, dupa ce ASF i-a retras autorizatia de functionare. Afla care este istoricul acestei companii!
EUROINS este al doilea asigurator care ar putea intra in faliment, la doar un an si jumatate de la anteriorul faliment rasunator - CITY Insurance, fost lider al pietei.
Dupa anuntul ASF, grupul EUROHOLD a reactionat acuzand o preluare ostila a activelor EUROINS si a sustinut ca va da in judecata ASF pentru aceasta decizie, urmand a cere despagubiri de 500 milioane de euro.
In tot acest timp, sunt afectati milioane de clienti si pagubiti, care vor fi nevoiti sa fie despagubiti Fondul de Garantare a Asiguratilor, in limita a 500.000 lei. EUROINS avea peste 2,5 milioane de clienti doar pe segmentul RCA.
Contractele de asigurare incheiate cu Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A raman valabile pana la expirare, daca nu intervine una dintre urmatoarele situatii:
- Titularul politei denunta contractul de asigurare
- Se implineste termenul legal de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, moment in care politele de asigurare inceteaza de drept
- Lichidatorul judiciar numit de instanta odata cu deschiderea in instanta a procedurii falimentului denunta politele de asigurare, cu informarea prealabila a asiguratului. Detalii AICI.
De-a lungul anilor, EUROINS a primit mai multe sanctiuni din partea ASF, unele dosare aflandu-se pe rolul instantelor de judecata, insa a facut si repetate majorari de capital, inclusiv a atras in actionariat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Istoria companiei:
2023
- Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, pe 17 martie, sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii.
- EUROINS Romania a fost surprinsa de decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara, care afecteaza milioane de romani.
- Grupul bulgar EUROHOLD sustine ca va da in judecata ASF ca urmare a retragerii licentei EUROINS Romania.
- FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna/cereri de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai EUROINS Romania.
- In cadrul sedintei din 1 martie 2023, Consiliul ASF a aprobat majorarea capitalurilor societatii EUROINS Romania cu 44,7 milioane de lei, suma provenita dintr-un imprumut subordonat.
- Pe 8 februarie, Consiliul ASF a aprobat proiectul de achizitie prezentat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru dobandirea unei participatii calificate indirecte in capitalul social al EUROINS Romania.
2022
- La finele lunii septembrie 2022, compania detinea 15,83% din piata asigurarilor generale si de viata (locul 3), 19,07% din piata asigurarilor generale si 31,04% din piata RCA (primul loc), aceasta pondere ajungand la 32,7% la final de 2022.
- EUROHOLD a anuntat ca va capitaliza EUROINS Romania cu inca 100 mil. lei.
- Vanzarile EUROINS in prima jumatate a anului 2022 reprezinta o consolidare a pozitiei pe piata asigurarilor facultative, cat si o confirmare a stabilitatii pozitiei pe piata asigurarilor RCA. PBS au urcat cu 110%, la circa 1,53 mld. lei. Asigurarile facultative au crescut de aproape trei ori si jumatate, la 95 mil. Lei in T2 2022. Compania ocupa locul 3 in piata.
- In august, compania anunta ca acoperirea necesarului de solvabilitate era de 107.6% iar acoperirea necesarului minim de capital de solvabilitate (MCR) era de 230,5%. Compania avea peste 2.1 milioane de clienti activi, 39 de agentii cu reprezentativitate in fiecare judet al tarii, peste 550 de angajati, peste 66 de produse de asigurare oferite din 13 clase de asigurari generale.
- EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare a anuntat ca, in medie, in T1 2022, a platit daunele in doar 5 zile de la depunerea cererii de plata, in dosarele in care nu au existat victime. In comparatie, in T4 2021, timpul mediu de plata a despagubirii a fost de 6,8 zile, fata de 37,5 zile in T2 2021.
- Compania si-a consolidat echipa de top management prin numirea lui Dragos OLTENESCU in functia de Director General Adjunct, responsabil cu strategia financiara si transformarea companiei, din martie 2022.
- La inceputul anului, EUROINS Romania si-a mutat sediu central in J8 Office Park din Bucuresti. Cei 300 de angajati ai companiei din Capitala au inceput sa lucreze in noul birou, intins pe un etaj, intr-un spatiu inchiriat de 2.398 mp. In paralel, EUROINS continua investitiile pentru digitalizarea companiei, modernizarea aplicatiilor online prin care clienti isi pot deschide dosare de dauna si noi tehnologii care permit un flux intern mai rapid de procesare a documentelor, ceea ce scurteaza si mai mult timpii de plata.
2021
- La finele anului 2021, EUROINS Romania ocupa locul 1 in piata asigurarilor din Romania, cu o cota de piata de 15,4% per total (PBS de circa 2,2 mld. lei, in crestere cu 67,9% fata de anul anterior) si o cota de 18,9% pe piata asigurarilor generale. Si pe piata RCA compania a urcat pe primul loc, cu o cota de 35,39%.
- In 2021, EUROINS Romania a achitat despagubiri record, in valoare totala de 1,56 miliarde de lei. Compania a achitat peste 162.000 de daune, cu 32% mai mult decat in 2020.
- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - BERD devine actionar al EUROINS Insurance Group si investeste 30 de milioane de euro printr-o noua majorare de capital.
- In august, EUROINS Romania a anuntat o noua runda de majorare de capital in valoare de peste 120 de milioane de lei, dupa alte doua cresteri succesive de capital in valoare de peste 126 de milioane de lei.
- In martie, Consiliul ASF a aprobat-o pe Tanja BLATNIK in functia de Director General.
- Noua conducere EUROINS Romania a inceput un proces complex de repozitionare pe piata asigurarilor, cu o strategie centrata pe trei piloni principali: creare de valoare adaugata pentru clienti, diversificarea politelor de asigurare si digitalizare.
2020
- EUROINS s-a mentinut pe locul 4 in piata asigurarilor, cu o cota de piata de 11,4% si PBS de 1,31 mld. lei. Pe segmentul RCA, compania ocupa locul secund, dupa CITY Insurance, cu o pondere de 31,37%.
- Societatea pune accent pe asigurarea voluntara de sanatate, dar si pe asigurarea de calatorie.
- EUROINS Romania a raportat o crestere de 8% a numarului de polite vandute in prima jumatate a anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, in timp ce valoarea primelor brute scrise a fost de 662,2 milioane lei, in crestere cu 7% de la an la an.
- Compania anunta ca numarul de reclamatii a scazut cu aproape 25% in T2 2020. Astfel, au fost inregistrate 4.834 de reclamatii, dintre care 46,38%, adica 2.242 in total, au fost constatate nefavorabile sau ca neintemeiat formulate in numarul total inregistrat la ASF.
- In iulie, EUROINS anunta incheierea unui parteneriat pe termen lung cu membrii ACODAREN - Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan, prin care beneficiarii despagubirilor in baza politelor RCA vor avea acces la reparatii de cea mai buna calitate.
- In aprilie, EUROINS a lansat o aplicatie pentru constatarea online a daunelor, in contextul epidemiei de coronavirus si al starii de urgenta.
- EUROINS a fost printre primele companii care au facut donatii in pandemia de Covid-19.
- In februarie, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la EUROINS, mandat incheiat in aprilie.
2019
- Compania a realizat un volum al primelor brute subscrise in valoare de 1,28 miliarde de lei, in crestere cu 27,05% fata de nivelul anului precedent, in timp ce valoarea daunelor platite s-a majorat cu 34%.
- In martie a.c., EUROINS Bulgaria a anuntat ca achizitioneaza subsidiarele asiguratorului ERGO din Romania, Cehia si Belarus.
- Societatea a lansat o noua polita CASCO.
2018
- EUROINS Romania a inregistrat, in 2018, un volum de prime brute subscrise de 425,5 milioane de leva (217,55 milioane de euro / 1 mld. lei), in scadere cu 10% fata de 2017, cand au fost raportate subscrieri de 472,9 milioane de leva (241,79 milioane de euro). Iar profitul brut a fost de 10,3 milioane de leva (peste 5 mil. EUR).
- Consiliul de administratie al EUROINS Romania Insurance-Reinsurance a decis reorganizarea Departementului Daune pe noi premize, in ideea de a fii mai orientat catre clienti si a oferi un sprijin mai consistent pentru partenerii sai, respectiv pentru solutionarea mai rapida a dosarelor de dauna.
- Compania a anuntat o majorare de capital de 2,3 milioane lei.
- La inceputul anului 2018, EUROINS Romania a primit aprobarea finala a ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru transferul portofoliului de asigurari al ATE Insurance. Tranzactia a fost parte din strategia pe termen lung a EUROINS Romania de a creste cota de piata a companiei pe segmentul non-auto, se arata in raportul publicat de EUROHOLD.
2017
- EUROINS Romania a inregistrat, in anul 2017, prime brute subscrise in valoare de 472,9 milioane leva (circa 242 milioane euro / 1,09 mld. lei), in crestere cu 22% fata de 2016. Asiguratorul ocupa locul 3 in piata.
- Compania a anuntat, in ianuarie 2017, ca a incheiat un acord de preluare a portofoliului de asigurari non-viata de la ATE Insurance Romania, subsidiara a PIRAEUS Bank, cea mai mare banca din Grecia. Ulterior, ASF a aprobat aceasta tranzactie, in iulie 2017.
- In martie, EUROINS Romania a iesit din procedura de redresare financiara.
- In februarie, Consiliul ASF a aprobat majorarea capitalului social al EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare, cu suma de 100 milioane de lei, la 530.525.765 lei.
2016
- 197,7 milioane euro / 870,5 milioane de lei au totalizat afacerile EUROINS Romania in anul 2016, in crestere cu 21,8% fata de anul 2015.
- EUROINS se dezvolta pe segmentul asigurarilor de sanatate.
- In vara anului 2016, EUROINS Romania si-a majorat capitalul cu suma de 200 milioane de lei, la 430,52 milioane de lei. Anterior a mai anuntat doua majorari, de 135 milioane de lei si de 80 milioane de lei.
2015
- Valoarea primelor brute subscrise de EUROINS Romania a totalizat in anul 2015, 162,35 milioane euro (peste 718 mil. lei), in crestere cu 50,2% fata de anul anterior.
- In noiembrie, EUROINS Romania a publicat planul de redresare financiara aprobat de ASF, dupa ce Consiliul ASF a hotarat in sedinta de miercuri, 14 octombrie 2015, deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii.
- La finele lunii august a.c., compania EUROINS a anuntat ca printre obiectivele societatii nu se numara majorarea cotei de piata pe segmentul RCA, ci cresterea ponderii asigurarilor non-auto in portofoliu.
- In S1, EUROINS era cel mai mare asigurator RCA, cu o cota de piata de 25,56%. Compania anunta ca printre obiective nu se numara majorarea cotei de piata pe segmentul RCA.
2014
- EUROINS Romania a raportat prime brute subscrise de 107,95 milioane euro / 474,4 milioane lei pentru anul 2014, in scadere cu 6,2% fata de anul 2013. Portofoliul de prime brute subscrise a fost format in proportie de 93,1% din asigurari auto RCA.
- Compania a incheiat 2014 cu doua majorari de capital, in valoare totala de 100 milioane lei.
2013
- Afacerile EUROINS Romania s-au majorat pana la 115 milioane euro (504,8 mil. lei) in 2013, echivalentul a circa 72% din totalul subscrierilor raportate de EUROINS Insurance Group. Portofoliul de prime brute subscrise a fost format in proportie de circa 90% din asigurari RCA.
- In decembrie, EUROINS a anuntat ca preia operatiunile QBE din Romania si Bulgaria.
- Compania a un lansat un portal de vanzari online de asigurari si a deschis un call-center pentru o mai rapida solutionare a daunelor.
- Autoritatea de supraveghere a hotarat interzicerea temporare a practicarii asigurarii RCA de catre EUROINS Romania, ca urmare a unui control efectuat la asigurator in lunile mai-iunie. Sanctiunea a fost ridicata in 18 septembrie.
- EUROINS continua reducerea expunerii pe auto si asteapta cresteri pe locuinte si sanatate.
2012
- Subscrierile au urcat la aproape 445 milioane de lei.
- Mihnea TOBESCU a preluat conducerea companiei.
2011
- Afacerile au scazut usor la peste 292 milioane de lei, de la 301 milioane de lei in 2010.
- In 2011, site-ul euroins.ro a fost relansat intr-o noua forma grafica, mai prietenoasa si mai usor de utilizat
- Incepand cu data de 16 august, compania EUROINS s-a mutat intr-un nou sediu, situat pe soseaua Bucuresti Nord.
- EUROINS si-a propus pentru 2011 echilibrarea portofoliului si imbunatatirea serviciilor de despagubire.
2009
- Subscrierile au crescut la peste 281 milioane de lei, dupa ce in 2008 au fost de aproape 143 milioane de lei.
- EUROINS Romania a numit doi CEO, respectiv Alin BUCSA si Dan BOLD.
2008
- Rebranding: Incepand cu luna iunie, compania cunoscuta sub denumirea de ASITRANS-EUROINS a inceput sa foloseasca in mod oficial, in toate documentele, denumirea de EUROINS Romania.
- Compania a intrat pe piata asigurarilor de sanatate.
- Societatea si-a triplat in ultimul an capitalul social, ca urmare a preluarii de catre grupul EUROHOLD. La finele lunii aprilie, asiguratorul si-a majorat capitalizarea cu 12,1 mil. lei, in urma deciziei Consiliului de Administratie. Valoarea capitalului social al societatii a ajuns, astfel, la 36,3 mil. lei.
2007
- ASITRANS a fost cumparata de EUROHOLD.
- Primele brute subscrise in anul 2007 s-au ridicat la peste 91,17 mil. lei in crestere cu 46% comparativ cu anul 2006. Compania si-a extins reteaua teritoriala pana la aproape 95 de unitati in 2007, urmand ca in 2008 numarul acestora sa creasca cu cel putin 50%.
1994
- In februarie 1994 s-au bazele companiei actuale, care functiona sub numele de ASITRANS - principalii actionari ai acesteia fiind atunci Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) si Banca Romaneasca.
CITITI PE ACEEASI TEMA:• Declaratiile reprezentantilor EUROHOLD si EUROINS dupa retragerea autorizatiei de functionare a companiei de catre ASF
• Decizia ASF cu privire la functionarea EUROINS Romania
• EUROINS Romania: Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara afecteaza milioane de romani
• VIDEO: Tanja BLATNIK: EUROINS are vointa si puterea de a depune toate eforturile si resursele necesare pentru a continua
• EUROHOLD confirma stabilitatea tuturor celorlalte afaceri si filiale ale sale din afara EUROINS Romania
• Pozitia UNSAR fata de retragerea autorizatiei de functionare EUROINS
• PAID: Asigurarea impotriva dezastrelor naturale ramane valabila si permite instrumentarea daunelor, chiar si in situatia in care distribuitorul intra in faliment
• FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna/cereri de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai EUROINS Romania
• FGA: Clarificari referitoare la procedura de denuntare a contractelor de asigurare incheiate la EUROINS Romania