Iulia NICOLA, Manager Departament Subscriere, Gothaer Asigurari Reasigurari
Estimam ca suprafata agricola asigurata reprezinta aproximativ 25% - 30% din suprafata cultivata la nivel national. Acest procent se explica prin faptul ca 42% din suprafata cultivata apartine fermierilor care nu obisnuiesc sa incheie asigurari agricole.
PRIMM: Cum apreciati evolutia pietei de asigurari agricole in acest an? Constientizeaza fermierii necesitatea unei astfel de polite, mai ales ca in ultima perioada se observa tot mai intens o schimbare a climei?
Iulia NICOLA: Noi credem ca evolutia pietei de asigurari agricole va fi in sensul unei usoare cresteri, dar este adevarat ca, de la un an la altul, schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai spinoasa pentru domeniul agricol si, implicit, pentru sectorul asigurarilor agricole. Fermierii constientizeaza in mare masura necesitatea asigurarii si chiar daca eliminarea subventiei primei de asigurare ii poate determina pe unii sa renunte la protectia prin asigurare, sunt multi fermieri care inteleg ca protejarea muncii lor este mai importanta decat orice, mai ales intr-un mediu climatic imprevizibil.
PRIMM: Ce puteti sa ne spuneti, din punctul de vedere al companiei pe care o reprezentati, in legatura cu evolutia subscrierilor pe segmentul asigurarilor agricole, in acest an, comparativ cu 2014?
I.N.: Trendul va fi cu siguranta dictat de dezvoltarea portofoliului de polite agricole si, implicit, de cresterea subscrierilor. Targetam insa o crestere prudentiala, sanatoasa. Din punct de vedere al tipurilor de culturi asigurate, estimam ca vom pastra o structura similara celei din anii trecuti, in linie cu structura culturilor la nivel national. In acest sens, estimam ca portofoliul va fi constituit preponderent din subscrierile pe cereale (grau, orz, orzoaica, triticale) si culturile de primavara (porumb si floarea soarelui), dar si din culturile de rapita, vita de vie, pomi fructiferi etc.
In ceea ce priveste evolutia suprafetei asigurate pe client, mentionam ca media nu a inregistrat modificari semnificative.
PRIMM: Cum arata portretul clientului fermier?
I.N.: Clientul Gothaer pe segmentul asigurarilor agricole este preponderent din categoria fermierilor mici si mijlocii. Din punct de vedere al riscurilor asigurate, polita Gothaer acopera un pachet de riscuri de baza, la care, in functie de optiunea clientului, se pot adauga si riscuri suplimentare.
Dintre riscurile acoperite in mod uzual putem enumera: grindina, ploaie torentiala, furtuna, uragan, alunecare de teren cultivat, incendiu, inghet timpuriu de toamna sau inghet tarziu de primavara.
PRIMM: Care este cel mai mare contract de asigurari agricole pe care l-a incheiat Gothaer in ultimul an?
I.N.: Cea mai mare suprafata asigurata a fost de aproximativ 8.000 hectare.
PRIMM: Din ce zone ale tarii sunt cei mai multi fermieri asigurati Gothaer?
I.N.: Avem ca obiectiv o structura diversificata si echilibrata a portofoliului, astfel incat putem afirma ca avand clienti din toate zonele tarii. Totusi, tinand cont de zonele geografice predominant agricole ale Romaniei, cele mai multe subscrieri se inregistreaza in zonele de Sud si Sud-Est, acestea fiind cele mai importante.
PRIMM: La cat estimati suprafata agricola asigurata din totalul suprafetelor la nivel national?
I.N.: Nu exista o statistica oficiala, dar estimam ca suprafata agricola asigurata reprezinta aproximativ 25% - 30% din suprafata cultivata la nivel national (8,3 milioane ha). Acest procent se explica prin faptul ca 42% din suprafata cultivata apartine fermierilor mici (29% fermieri cu suprafata cultivata sub 5 ha; 13% fermieri cu suprafata cultivata intre 5 - 20 ha), care nu obisnuiesc sa incheie asigurari agricole.
Trebuie remarcat faptul ca printre motivele majorarii suprafetelor asigurate se afla atat contractarea de credite de la banci, precum si programele de finantare cu fonduri nerambursabile. Multi fermieri s-au asigurat pentru a avea acces la astfel de programe.
PRIMM: Revenind la schimbarile climatice, culturile au fost afectate anul acesta de seceta. De ce acest risc nu este acoperit prin asigurare?
I.N.: In ultimii ani, seceta a devenit un risc catastrofal, avand o amploare si o frecventa din ce in ce mai mare, pierzand caracterul de sezonalitate. Riscurile asigurabile sunt definite ca avand in mod normal manifestare locala si imprevizibila, putand fi astfel acoperite de societatile private de asigurari.
Un principiu in asigurari este acela de a acoperi un risc imprevizibil, iar seceta este un risc previzibil in Romania, care poate fi combatut prin programe de irigatii. In cazul riscului de seceta, asiguratorii privati au solicitat in mai multe randuri implicarea statului si gasirea unei solutii.
Editor: Andreea RADU | Publicat pe 20.11.2015 | 5661 vizualizari