1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Judecatorii sunt sfatuiti sa recomande concilierea dintre consumatori si banci la inceputul proceselor din instante

Judecatorii sunt sfatuiti sa recomande consumatorilor si bancilor solutionarea pe cale amiabila a disputelor din instanta. Aproximativ 60 de judecatori din tribunale, judecatorii si Curti de Apel din mai multe judete ale tarii au participat la Conferinta organizata de Institutul National al Magistraturii (INM) si Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB): „Protectia consumatorilor: cum alegem intre solutionarea alternativa a litigiilor si procedurile judiciare?” Judecatorii pot recomanda partilor rezolvarea amiabila chiar de la primul termen de judecata, fapt care ar degreva instantele de judecata de procese lungi si costisitoare pentru toate partile implicate. In ultimii trei ani au fost solutionate amiabil aproape 600 de litigii aflate pe rolul a 20 de instante din tara, iar cele mai multe au venit din Cluj, Bucuresti si Mures.

„In multe cazuri solutionate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene asistam la mentionarea procedurilor alternative, un motiv in plus ca instantele nationale sa faca acelasi lucru. De exemplu, intr-o sentinta data anul trecut (n.n. C-35/22 – alin. 7 si 8 – proces pe clauze abuzive, inceput in 2022 intre o banca si doi consumatori din Spania, Malaga), instanta europeana emite o serie de argumente pentru solutionarea extrajudiciara a litigiilor. Acestea ar putea fi modele de buna-practica ce pot fi preluate si de instantele nationale. Astfel, CJUE sustine ca instantele nationale trebuie sa-si orienteze resursele catre litigiile pentru care nu exista modalitati amiabile de rezolvare. „Astfel, dosarele care pot fi solutionate pe cale extrajudiciara nu vor consuma nici timpul, nici resursele care se impun a fi alocate altor dosare in care interventia justitiei este esentiala”, se mentioneaza in hotararea CJUE. Curtea Europeana subliniaza ca aceasta abordare este orientata in primul rand in beneficiul consumatorului, de vreme ce „solutionarea in instanta a litigiilor in care sunt implicati consumatori este un proces deopotriva lent si costisitor, care nu este nici lipsit de riscuri (ratarea termenelor, limitarea procedurilor etc.)”, a punctat Alexandru PAUNESCU, director juridic al BNR, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB:

"Recomandarea noastra catre judecatorii din Romania este sa aduca in atentia consumatorilor si bancilor, aflate in proces sau la momentul declansarii unui litigiu, posibilitatea solutionarii respectivului litigiu pe cale amiabila, in cadrul CSALB. In instantele din tara exista deja aceasta practica. A inceput in 2021 la initiativa a 2-3 banci, iar in acest moment ne apropiem de 600 de procese care s-au incheiat pe care extrajudiciara, in cadrul concilierilor”, a continuat el.

Viorel BADEA, director adjunct Institutul National al Magistraturii, a precizat ca „in conditiile in care instantele sunt uneori coplesite de numarul mare de dosare, cresterea eficientei sistemului judiciar presupune eforturi concertate, precum modificarea schemelor de personal, mecanisme pentru solutionarea cauzelor repetitive, folosirea eficienta a tehnologiei. Pe de alta parte, insa, pentru reducerea volumului de dosare ar trebui sa ne bazam si pe solutionarea alternativa a litigiilor. Din aceasta perspectiva, in domeniul litigiilor bancare, CSALB ofera un cadru specializat pentru rezolvarea disputelor, caracterizat prin celeritate si eficienta, mai ales din perspectiva costurilor. Prin sustinerea si promovarea solutionarii alternative a litigiilor se poate reduce volumul litigiilor aflate pe rolul instantelor si poate creste increderea publicului in aceasta modalitate mai eficienta de solutionare. Noi, ca institutie de formare profesionala a judecatorilor, ne-am asumat in limita competentelor legale sa contribuim la eficientizarea actului de justitie prin organizarea unor programe de formare, dedicate unificarii practicii judiciare si dezvoltarii cunostintelor/abilitatilor judecatorilor.”

Valeriu Stoica, profesor, avocat si formator al INM: „Pot face judecatorii ceva in privinta alegerii intre procedurile judiciare si cele de solutionare alternativa? Eu cred ca da, judecatorii pot face pedagogie judiciara! Rostul ei este de a deschide ochii justitiabililor catre o cale de conciliere, in afara instantei de judecata. Este firesc sa existe diversitate de opinii, iar de aici sa se ajunga si la dispute, insa diversitatea implica si compromisul. Armonia sociala trebuie restabilita cu mecanisme diverse. Cu cat exista mai multe supape de dezamorsare a tensiunilor dintre oameni, cu atat mai repede se restabileste armonia sociala. Daca singura supapa este justitia, exista riscul ca aceasta sa explodeze. In acest context compromisul insusi devine un contract intre parti. Din acest motiv, nu orice litigiu trebuie sa ajunga direct in fata instantei de judecata, acolo unde nu mai este loc de compromis, iar sentinta este data de judecator. Trebuie sa avem mereu la dispozitie proceduri de exercitare a compromisului, prealabile judecatii. Rolul important al CSALB pentru degrevarea instantelor napadite de litigiile dintre consumatori si banci nu trebuie sa ramana singurul exemplu. Ar trebui ca in fiecare domeniu economic sa existe astfel de Centre, iar rezultatul ar fi benefic atat pentru consumatori, cat si pentru profesionisti sau sistemul judiciar.”

„Intr-o procedura alternativa la procedura judiciara, negocierea si compromisul sunt medicamentele cu ajutorul carora incercam sa tratam riscul de neplata a unui credit. Discretia procedurii derulate in cadrul CSALB il face pe consumator sa se simta mai sigur si mai confortabil in fata conciliatorului decat in fata judecatorului. Desi, strict formal, produsul final - hotararea pronuntata de conciliator - are aceeasi putere ca si sentinta judecatorului. Aceasta siguranta vine din faptul ca procedura de conciliere asigura supravietuirea contractului, in timp ce sentinta pronuntata de instanta anunta divortul iremediabil al partilor aflate in litigiu. Cel mai mare avantaj este timpul de solutionare, incomparabil mai scurt intr-o procedura de conciliere decat cel petrecut intr-un proces. Am avut dosare solutionate intr-o saptamana sau chiar intr-o zi, in cadrul CSALB. In instanta, chiar daca avem parte de dreptate, o dreptate care vine tarziu echivaleaza, de cele mai multe ori, cu o nedreptate. In conciliere nu putem vorbi de o jurisprudenta unitara. Si nici nu ar fi posibil. Solutiile pe care noi le dam sunt unicat, nu sunt “produse de serie”. Desi hotararea redactata in cadrul CSALB are aceeasi putere ca si cea pronuntata de o instanta, ca redactare ea nu se intinde pe zeci de pagini, nu descrie faptele, pentru ca pastreaza confidentialitatea negocierii. Iar dupa ce este redactata, hotararea este imediat pusa in aplicare, pentru ca ea nu este niciodata atacata. Nu avem recurs sau apel. Solutia conciliatorului, spre deosebire de sentinta judecatorului, multumeste ambele parti si este acceptata atat de consumator, cat si de banca. Altfel spus, prin negociere si compromis devine preferabila stramba imparteala a partilor, dreptei judecati ale magistratului”, a spus Nela PETRISOR, conciliator CSALB, fost judecator ICCJ, avocat.

Amelia ONISOR, judecator Curtea de Apel Bucuresti, formator INM: „Solutionarea alternativa a litigiilor bancare prin conciliere confera avantaje indiscutabile pentru consumatori si pentru instantele de judecata. Pe de o parte, partile pot solutiona un diferend cu mai putine costuri si cu resurse de timp mult diminuate fata de procedurile judiciare. Stresul generat de incertitudinea unui proces judiciar, de termenele lungi si de cheltuielile aferente poate fi considerabil. Prin conciliere, partile ajung la un acord mutual avantajos, reducand stresul asociat conflictului. Pe de alta parte, pentru sistemul judiciar concilierea contribuie la cresterea eficientei si calitatii actului de justitie prin reducerea volumului de dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti. Aceasta in sine demonstreaza ca solutia pe care CSALB o ofera pentru stingerea conflictelor bancare este viabila si benefica.

Raadu RIZOIU, conciliator onorific CSALB, profesor universitar: „In tarile nordice sau in Germania exista o practica in care judecatorul sugereaza partilor sa se impace inainte de a se confrunta in instanta, mai ales in cazurile in care litigiile nu sunt de viata si de moarte. In Norvegia judecatorul chiar le indica partilor care sunt aspectele ce pot fi rezolvate fara interventia lui si fara ca acest lucru sa fie interpretat drept antepronuntare. Este doar o forma de sprijin pe care acesta o da partilor pentru ajungerea la un consens. In Germania am intalnit cazuri in care judecatorul, care stia deja dosarul la primul termen de judecata, le dadea un ragaz partilor sa se impace. Cred ca instantele au parghiile necesare sa faca mai mult decat sa aplice legea, mai ales atunci cand numarul litigiilor, raportat la populatie, este foarte mare. In Romania, de exemplu, avem peste 6 litigii la 100.000 de consumatori, de 3 ori mai mult decat media europeana. Mecanismele concilierii si instantelor pot functiona foarte bine impreuna, nu se autoexclud. Pana la urma, omul nu isi doreste sa vada cum se aplica legea, ci vrea sa-si vada problema rezolvata. Astfel, daca este multumit nici nu mai conteaza pe ce cale a ajuns la solutie. De aceea, judecatorii pot pune o intrebare simpla chiar la primul termen de judecata: dar sa mergeti in conciliere ati incercat? Daca nu, sa le recomande aceasta cale alternativa si doar daca ea nu are rezultatul dorit sa se intoarca in fata judecatorului.”

CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 17 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. Mai multe informatii despre activitatea Centrului puteti obtine si la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).