1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania


Avand in vedere schimbarile climatice, noi am considerat ca avem posibilitatea acum sa introducem in polita de asigurari obligatorii (PAD) un al patrulea risc, si anume furtuna, ea fiind un risc care afecteaza Romania de cativa ani incoace.

XPRIMM: Care are sunt cele mai asigurate judete din tara in ceea ce priveste asigurarile obligatorii de locuinte?
Nicoleta RADU: La nivel national, peste 1,7 milioane de locuinte sunt asigurate. Pana in momentul de fata, clasamentul judetelor asigurate nu s-a schimbat. In continuare Bucuresti-Ilfov este pe primul loc, urmat de judetele Brasov si Timis. In aceste zone, gradul de acoperire are o legatura si cu numarul de locuinte nou-construite. Acolo unde judetele sunt mai dezvoltate, se construieste un numar mai mare de locuinte, care sunt asigurate prin credite ipotecare.

Ingrijorator este faptul ca avem judete foarte expuse evenimentelor naturale precum Gorj, Olt sau Mehedinti, unde avem un grad de cuprindere in asigurare de 8%. Deci, daca vorbim la nivel national de 1 din 5 locuinte asigurate, in aceste zone putem sa vorbim despre mai putin de 1 din 10.

XPRIMM: Este vorba despre lipsa puterii de cumparare sau putem sa discutam despre lipsa educatiei?
N.R.: Cred ca este vorba despre un cumul de factori. Lipsa puterii de cumparare nu este justificata, avand in vedere ca persoanele cu venituri mici detin locuinte construite din materiale mai putin rezistente, trebuie sa plateasca 10 euro/an, deci 50 de lei pe an, care inseamna mai putin de 4 lei/luna. Asadar, nu cred ca argumentul unei prime de asigurare mare poate sa intre in discutie.

XPRIMM: De ce nu se asigura cei cu venituri mari?
N.R.: Exista o lipsa de informare din punctul meu de vedere, iar acest lucru trebuie luat in considerare. De asemenea, exista o reticenta fata de asigurari in general, avand in vedere ca s-au intamplat anumite evenimente pe piata de asigurari din Romania si cumva a scazut increderea in domeniu. Avem mult de lucru pentru a recastiga ceva ce am pierdut - increderea oamenilor. De altfel, exista si un soi de iresponsabilitate personala. O spun destul de dur - iresponsabilitate, insa, dincolo de dezinformare, tindem sa ne intrebam foarte usor de ce ne-ar trebui noua o asigurare, pentru ca nu avem nevoie - un soi de bravada pe care noi, romanii, o folosim.

XPRIMM: Apropo de comportamentul romanilor, un studiu UNSAR spune ca 78% dintre romani se declara foarte interesati de asigurarile de locuinta, insa, cu toate acestea, nici macar 20% dintre locuinte nu sunt asigurate. 
N.R.: Poate este vorba si despre un soi de comoditate, in tot ceea ce inseamna aceasta dorinta de a ne informa pana la capat. Avem intentia sa o facem, dar pana la a finaliza acest proces este un drum lung, care necesita un efort personal pe care unii nu sunt dispusi sa il faca pana la capat. Suntem un popor mai comod, uneori.

XPRIMM: Cum am putea creste gradul de cuprindere in asigurare si care este strategia PAID in acest sens?
N.R.: Daca legea (n.r. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor) ar fi aplicata, lucrurile ar sta mult mai bine. Fiind o lege care se refera la o obligativitate si nefiind aplicata, oamenii nu percep acest tip de asigurare ca fiind una careia autoritatile sa-i dea importanta. Asadar, un lucru caruia autoritatile nu ii dau importanta nu este preceput ca fiind de interes pentru populatie. Dar, dincolo de acest aspect, PAID considera ca trebuie sa ia anumite masuri si sa incerce sa-si dezvolte pe cat poate capacitatea de vanzare a acestui produs. Noi nu avem o forta de vanzari proprie, dar incercam sa facem tot posibilul ca PAD-ul sa fie accesibil tuturor cetatenilor Romaniei. Pentru acest lucru, ne-am gandit ca largirea distributiei pentru acest tip de asigurare ar fi utila, astfel incat am propus o modificare pentru Legea care ne guverneaza activitatea, aceea de a vinde acest produs si prin alte canale de distributie si ma gandesc aici la brokeri, pentru ca in momentul de fata ei au cea mai mare retea de vanzare. Prin acest lucru vrem sa ducem acest produs cat mai aproape de toti cetatenii, in special la cei din mediu rural unde se ajunge foarte greu cu vanzarea.

Apoi, pentru a face aceasta vanzare posibila am initiat si o campanie media, care se desfasoara in momentul de fata atat pe TV, radio, cat si in mediul online. Tocmai ce am incheiat o campanie de informare unde colegii nostri impreuna cu reprezentanti ai ASF au fost in mijlocul oamenilor. De aceasta data ne-am deplasat in Oltenia, unde am avut mai multe intalniri cu autoritatile, cu asociatiile de proprietari, cu populatia in general, pentru a le vorbi despre aceasta Lege, despre beneficiile pe care acest tip de asigurare le aduce oamenilor si, evident, despre costurile pe care acestia trebuie sa le plateasca, care nu sunt nici pe departe atat de mari ca beneficiile.

Incercam, pe cat putem, sa tinem legatura cu autoritatile locale si sa le explicam ce obligatii au, ce beneficii ar putea avea in contextul aplicarii corecte a acestei legi - in caz de dezastre naturale, ei nu ar mai trebui sa plateasca despagubiri din bugetele locale. Asadar, sunt multe activitati pe care le intreprindem, in ideea de a creste portofoliul acestei companii, pentru ca noi consideram ca pentru asta am fost creati. Avem aceasta obligatie, de a gasi toate metodele prin care sa ducem acest produs aproape de oameni si sa-l facem foarte accesibil.

XPRIMM: Se vorbeste despre o schimbare a legislatiei din domeniu despre care ati pomenit. In ce stadiu se afla?
N.R.: Ca orice produs de asigurare, si PAD ar trebui sa suporte anuminte modificari. El trebuie adus intotdeauna in acord cu realitatile. Avand in vedere si schimbarile climatice, noi am considerat ca avem posibilitatea acum sa introducem in aceasta polita de asigurari obligatorii un al patrulea risc, si anume furtuna, ea fiind un risc care afecteaza Romania de cativa ani incoace si pe care, in momentul de fata, incercam sa il absorbim in aceeasi prima pe care o avem. Este de mentionat ca vrem sa introducem furtuna ca eveniment catastrofal, pentru ca polita noastra asta acopera. De aceea, acest tip de eveniment trebuie foarte bine definit pentru ca nu orice vant care sparge un geam sau iti ia o tigla de pe casa poate sa fie considerat un eveniment catastrofal. In masura in care se vor stabili niste parametri in care acest eveniment se va incadra in tipul evenimentelor catastrofale o sa il introducem in aceasta polita. Asta si pentru a crea un nou mecanism prin care sa ii facem pe oameni constienti despre importanta aceastei polite de asigurare.

XPRIMM: Estimati ca pretul ar putea sa ramana similar cu cel actual?
N.R.: In prima faza noi vrem ca acest risc sa fie absorbit in aceasta prima, urmand ca dupa o anumita perioada, dupa ce vom vedea care este impactul acestui tip de risc asupra companiei noastre, sa discutam cu Autoritatea de Supraveghere pentru eventuala marire a primei, dar nu este cert. Daca nu vom avea un impact, vom pastra acelasi pret, dar trebuie sa spun ca orice risc are un cost, iar in momentul de fata el poate fi absorbit in prima de asigurare pe care o avem, dar daca acesta va fi un risc de impact pentru Romania si se va dovedi ca ne va afecta fondurile proprii foarte mult, atunci produsul PAD va trebui sa suporte o modificare de pret.

XPRIMM: Ce sfat aveti pentru cititori?
N.R: Din punctul meu de vedere, informarea este foarte importanta. Cei care au posibilitatea sa citeasca si sa inteleaga o informatie financiara, sa citeasca cat mai mult, iar cei care poate nu au educatia necesara intelegerii de informatii financiare sa intrebe persoane avizate. Sa nu creada in discutii care nu au fundament stintiific si sa se informeze. Este foarte important sa incerce personal sa-si ia cat mai multa informatie de cea mai buna calitate.
| Publicat pe 23.10.2019 | 8137 vizualizari
Share |