ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru RCA - asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. Acestea sunt in crestere pentru majoritatea categoriilor.
Cel mai mic tarif de referinta pentru persoanele fizice este de 1.055 lei pentru asiguratii cu varste cuprinse intre 51 si 60 de ani, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica sub 1.200 cmc, iar cel mai mare este persoanele sub 30 de ani care conduc autoturisme de peste 2.500 cmc. Per total, tinerii sub 30 de ani vor achita cele mai mari preturi RCA.
In raport sunt incluse si masinile electrice, atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice.
Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2022.
Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de Pagina 3 din 25 calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:
1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri
2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas
4. Tractoare rutiere
5. Autovehicule pentru transportul bunurilor
6. Remorci si semi-remorci
7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc
Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:
- Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);
- Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), tipul motorului (termic/ electric), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg).
”Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii si/sau a factorilor de incarcare”, scrie in raportul ASF.
Marja de profit exprimata, a fost stabilita la 5% din prima bruta de referinta.
Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:
Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)
unde:
PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm)
M = factorul de crestere pentru daune mari
IBNR = factorul de incarcare IBNR
i = factorul privind inflatia daunelor
s = marja de siguranta
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani
In tabelele de mai jos prezentam valorile factorilor de incarcare si tarifele de referinta, pentru fiecare segment de tarif:
Apasa aici pentru a citi intregul raport.