1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Oficial: Tarifele politelor RCA ...

Oficial: Tarifele politelor RCA raman plafonate pana la 30 iunie 2024

Guvernul a aprobat in sedinta de joi, 28 martie 2024, actul normativ privind prelungirea cu trei luni, pana la 30 iunie 2024, a plafonarii tarifelor pentru politele de asigurare auto obligatorie (RCA). Si comisioanele brokerilor raman plafonate la 8%.

Actuala plafonare expira duminica - 31 martie.

”Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finantelor si elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin care prelungeste cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de prima maxime de asigurare RCA practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023”, a transmis Ministerul Finantelor

Conform documentului, masura este necesara pentru a combate cresterea excesiva a preturilor si stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA, in vederea evitarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei.

„Am decis sa venim cu aceasta solutie temporara, dar vitala pentru soferi, in contextul in care exista inca probleme nerezolvate in piata asigurarilor auto care se traduc printr-o piata caracterizata de un dezechilibru intre cerere si oferta”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Reamintim ca tarifele de prima maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea sa fie ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a hotararii.

Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi tariful mediu practicat de reprezentantele rent-a-car ce ofera servicii de inchiriere de autoturisme fara conducator auto si se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maxima pentru care se pot acorda despagubirile mai sus mentionate este de 30 de zile, fie de la data eliberarii autorizatiei de reparatie de catre unitatile Politiei Romane, fie de la data eliberarii documentului de intrare in reparatie eliberat de catre asiguratorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asiguratorului RCA in situatii justificate, probate cu documente.

In cazul vehiculelor care se incadreaza in situatia de dauna totala economica, despagubirile acopera perioada cuprinsa intre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire, cu respectarea termenelor prevazute de Legea nr.132/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, valoarea despagubirii reprezentand acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat, nu poate depasi 25% din valoarea de piata a vehiculului avariat.

In prezent, pe piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati, astfel ca la data de 31 decembrie 2023 din numarul total de vehicule din parcul national auto, respectiv 10.333.293, erau asigurate un numar de 7.053.399 de vehicule.

Este important de mentionat ca in perioada ianuarie – martie 2024 a fost inregistrat un numar de peste 21.000 de solicitari de alocare a asiguratilor cu risc ridicat, ceea ce inseamna ca fiecare asigurator RCA a preluat un numar de aproximativ 2.600 de astfel de asigurati.

O astfel de situatie are potentialul de a genera consecinte negative, in sensul unei presiuni suplimentare asupra preturilor dupa data de 31 martie 2024, data la care inceteaza efectele Hotararii Guvernului nr.1326/2023, se mai arata in comunicatul ministerului.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
UNSAR: Prelungirea plafonarii primelor RCA nu este un “medicament minune”
Plafonarea tarifelor RCA se va prelungi cu inca 3 luni