Peste 6.000 persoane din 28 de localitati au fost evacuate din cauza ploilor abundente si a riscului de inundatii, a anuntat luni dimineata IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. 14 autovehicule si 2 imobile au fost avariate de copacii cazuti.
”Urmare a manifestarii fenomenelor hidrometeorologice prognozate, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat efecte in 116 localitati din 29 judete (Arad, Arges, Bacau, Botosani, Barila, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Iilfov, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curti, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 institutie publica, 1 depozit operator economic si 12 strazi, cat si pentru degajarea a 79 copaci si 5 stalpi de electricitate prabusiti pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule si 2 imobile”, a transmis IGSU.
Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localitati din judetele Arges, Brasov, Galati si Vaslui. Majoritatea provin din judetul Galati, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, in judetul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, in Brasov (localitatea Budila) 6 persoane, in Arges (localitatea Leresti) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.
In acest interval, o situatie deosebita a avut loc in judetul Covasna, unde pompierii militari au intervenit in localitatea Ghidfalau pentru salvarea a 11 persoane - 8 adulti si 3 copii, care au ramas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Totodata, circulatia maritima si fluviala este suspendata, iar manevrele in toate porturile din judetul Constanta si la Bara Sulina, in judetul Tulcea, sunt oprite din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vantului puternic.
La acest moment, situatia la nivel national este sub control si nu sunt raportate situatii deosebite. Cu toate acestea, avertizarile meteorologice raman in vigoare si in cursul zilei de azi.
IGSU indemna populatia sa respecte recomandarile autoritatilor pentru siguranta:
- In cazul cresterii debitelor pe rauri sau parauri, sfatuim cetatenii sa nu traverseze cursurile de apa si sa se mentina la distanta de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie sa ia masuri preventive, cum ar fi curatarea santurilor si a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
- In cazul vantului puternic, evitati trecerea prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau elementelor de constructie ce pot fi usor dislocate.
- Conducatorilor auto le recomandam sa evite deplasarile in zonele afectate de inundatii sau vizate de avertizari meteo. De asemenea, sa se intereseze din timp asupra starii vremii atunci cand intentioneaza sa plece la drum.
Mai multe informatii despre modul de comportare în cazul producerii unor situatii de urgenta pot fi obținute prin accesarea Platformei Nationale de Pregatire pentru Situatii de Urgenta (https://fiipregatit.ro) si aplicatia de mobil DSU care poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play.
Protectia in caz de inundatii
Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului si care acopera si pagubele produse de grinduna, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.
In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare este de doar 22,23%. La nivel national, circa 2,15 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii aprilie 2024.
De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.
Anul trecut, companiile de asigurari Membre UNSAR au platit despagubiri de peste 5,7 milioane de lei doar pentru acoperirea pagubelor provocate locuintelor de inundatiile cauzate de ploi, cu 93% mai mult fata de 2022.
“Atat atentionarile meteo din ultimele zile, cat si inundatiile care au avut loc in mai multe zone ale tarii ne reamintesc de faptul ca asigurarea facultativa a locuintelor este plasa de siguranta de care avem nevoie pentru a fi #sigurACASA”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Totodata, numarul dosarelor de dauna avizate (in baza carora au fost acordate despagubiri in aceste cazuri) a inregistrat si acesta o crestere de 74% fata de 2022. Despagubirea medie platita pentru un dosar de dauna a avut o valoare de aproape 6.200 lei.
Cod portocaliu de inundatii
Hidrologii au emis luni dimineata avertizari Cod portocaliu de inundatii pentru rauri din judetele Harghita, Mures, Covasna, Neamt, Bacau si Vrancea.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie pe raurile din bazinele hidrografice: Mures - bazin amonte S.H. Suseni si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Suseni - amonte S.H. Stanceni (judetele Harghita si Mures), Olt - bazin amonte S.H. Tomesti si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Tomesti - amonte S.H. Micfalau, (judetele Harghita si Covasna), Bistrita - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Frumosu (judetele Neamt, Harghita, Bacau), Trotus - bazin amonte S.H. Ghimes-Faget si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Ghimes-Faget - amonte S.H. Vranceni (judetele Neamt, Harghita, Bacau si Covasna), Putna - bazin amonte S.H. Colacu si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Colacu (judetul Vrancea).
Foto: DSU