1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Petra HIELKEMA, EIOPA: O supraveghere mai integrata si eliminarea deficitelor de protectie sunt principalele prioritati ale asigurarilor europene

"Nu traim vremuri linistite. Suntem confruntati aproape zilnic cu o noua criza. Atat de mult incat am putea spune ca traim practic intr-o stare de permacriza. Dar in ciuda acestui fapt, noi - atat supraveghetorii, cat si industria - traversam furtuna. Sectoarele noastre sunt reziliente, durabile si competitive", a declarat Petra HIELKEMA, presedintele EIOPA, in discursul sau de deschidere al Conferintei EIOPA din 21 noiembrie 2023.

Recunoscand starea aproape permanenta de criza care a caracterizat Europa in ultimii ani - de la COVID-19, schimbarile climatice, conflictul geopolitic, pana la cresterea costurilor de trai -, Conferinta EIOPA 2023, intitulata "Riscuri ascunse si noi orizonturi", si-a propus sa priveasca dincolo de starea actuala de fapt pentru a lua in considerare supravegherea intr-o lume cu dinamici zilnice noi, o lume a reglementarii orizontale si una in care noile media creeaza miscari care nu intotdeauna se incadreaza in modelele economice stabilite.

In discursul sau, Petra HIELKEMA a subliniat necesitatea unei abordari mai integrate a supravegherii afacerilor transfrontaliere. "Mai mult de 10% din primele brute subscrise provin din afaceri transfrontaliere - o cifra in crestere. Intr-un moment in care sectorul asigurarilor se indeparteaza de grupurile cu subsidiare in mai multe state membre catre grupuri care actioneaza pe baza libertatii de prestare de servicii dintr-un singur stat membru, trebuie abordata absenta schemelor de garantare pentru asigurati si disfunctionalitatile privind capacitatea de supraveghere", a spus ea. Pentru moment, HIELKEMA a explicat mai ta rziu, exista o lipsa clara de eficienta in solutionarea cazurilor in care un asigurator provoaca orice fel de probleme pe o piata gazda, deoarece drepturile de supraveghere sunt atribuite in intregime autoritatii pietei din tara de domiciliu. Interventia EIOPA in cazurile in care supraveghetorii din tara gazda si din tara de origine coopereaza slab sau nu pot sau nu doresc sa actioneze poate avea ca rezultat doar recomandari. In ansamblu, procesul este indelungat si adesea nesatisfacator.

"Trebuie sa putem interveni atunci cand supraveghetorii nationali nu pot sau nu vor sa opreasca prejudiciile aduse consumatorilor. In acele momente, EIOPA - si cu EIOPA ma refer la Consiliul Birourilor format din sefii a 27 de autoritati competente nationale si eu insami - trebuie sa aiba cel putin aceleasi competente ca supraveghetorii nationali. Daca vrem sa fim o industrie competitiva puternica, trebuie sa devenim mai integrati decat suntem in prezent", a declarat ea.

O alta problema abordata in discursul presedintelui EIOPA a fost deficitul de protectie care inca exista in Europa. "Deficitul de protectie inca exista in Europa si este semnificativ. Doar 25% din pierderile datorate catastrofelor naturale au fost asigurate in trecut, 70% dintre IMM-uri nu sunt acoperite pentru riscul unui atac cibernetic. Aproape 20% dintre oameni sunt in pericol de saracie la batranete."

Datele combinate cu inovatia, tehnologia, inteligenta artificiala si multe altele trebuie adunate pentru a atinge obiectivele europene privind reducerea decalajului de protectie. Cu toate acestea, uitandu-ne dincolo de instrumentele efective, extinderea acoperirii asigurarii este in mare masura o problema legata de psihologia publica si de educatia financiara. Mai mult, exista si o chestiune legata de identificarea mai buna a deficitelor si a dimensiunilor lor. In ciuda dificultatilor generate de diversitatea mare a pietelor europene, EIOPA se angajeaza sa colecteze si sa prelucreze suficiente date pentru a permite o cunoastere mai buna a riscurilor care apar si a decalajelor existente in domeniul asigurarilor si pensiilor.

Transcrierea integrala a discursului de deschidere al presedintelui EIOPA, Petra HIELKEMA, este disponibila aici.

Inregistrarea video a Conferintei EIOPA 2023, intitulata "Riscuri ascunse si noi orizonturi", este disponibila pe YouTube.