1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata de brokeraj in asigurari a ...

Piata de brokeraj in asigurari a crescut cu 13% in primele 9 luni din 2023. Schimbari in top!

In perioada ianuarie – septembrie 2023, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la circa 10,25 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 13% fata de perioada similara a anului anterior, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Cifrele includ e primele distribuite de companiile de brokeraj pentru societatile autorizate si reglementate de ASF, dar si pentru societatile care activeaza in baza FOS/FOE.

Dinamica pozitiva se datoreaza atat cresterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurari generale (+13%), cat si avansului inregistrat de primele distribuite pentru asigurarile de viata (+11%).

Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 78% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind inregistrata de asigurarile generale pentru care gradul de distributie a fost de aproximativ 91%. Daca se iau in calcul doar primele distribuite pentru societatile autorizate si reglementate de ASF, gradul de distributie a fost de 66%, respectiv 78% pentru activitatea de asigurari generale si circa 13% pentru asigurarile de viata.

Top jucatori

SAFETY Broker s-a mentinut pe primul loc in piata de brokeraj, cu o cota de piata de 8,92% in primele 9 luni din 2023, fiind urmat de MARSH Broker (7,22%), care a urcat o pozitie fata de perioada similara din 2022, si DESTINE Broker (6,88% / -1 loc in clasament).

Clasamentul este completat de TRANSILVANIA Broker (6,38% / +1 loc), INTER Broker (6,32% / -1 loc), CAMPION Broker (4,46% / +1 loc), DAW Management Broker (4,40% / -1 loc), MILLENIUM Insurance Broker - MIB (2,66% / +1 loc), UNICREDIT Insurance Broker (2,62% / - 1 loc) si PORSCHE Broker (2,09% / isi mentine locul 10).

Ponderea veniturilor din activitatea de distributie de asigurari in totalul primelor distribuite la nivelul pietei de brokeraj a fost de 13,8% (comision mediu), acesta fiind de circa 13% pe segmentul asigurarilor generale, iar pe segmentul asigurarilor de viata, de 42%.

Piata asigurarilor a insumat prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 13,1 miliarde de lei in primele 9 luni din 2023, in crestere cu aproape 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.