„Avem sosele prea inguste si masini prea puternice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, intrebat de un plan pentru reducerea numarului mare de accidente rutiere. Acesta pledeaza pentru modificarea legislatiei si inasprirea pedepselor.
Marcel Ciolacu a spus ca a vorbit si el cu specialistul in conducere defensiva Titi Aur despre aceasta problema. ”Avem sosele prea inguste si masini prea puternice. Avem o legislatie relaxata. In momentul in care statistic ajungi pe primul loc, in momentul ala trebuie sa faca modificarile legislative, pana cand revii intr-o medie europeana", a declarat premierul.
Romania, tara cu cele mai multe decese din accidentele auto din UE.
Romania s-a mentinut si in 2022 tara cu cele mai multe decese provenite din accidentele rutiere – 86 decese la milionul de locuitori -, urmata de Bulgaria (78) si Croatia (71), arata cele mai recente date ale Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.
In anul 2023, la nivel national, au fost inregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane si ranirea grava a altor 3.535, potrivit IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane.
Comparativ cu anul 2022, au fost inregistrate cu 190 mai putine accidente, cu 88 mai putine persoane decedate si cu 160 mai putine persoane ranite grav, mentioneaza sursa citata, care adauga ca, pentru cresterea gradului de siguranta rutiera, la nivel national, structurile de politie rutiera au executat 58.385 de actiuni, cu 4.624 mai multe fata de anul 2022 (+8,6%).
Totodata, in anul 2023, au fost retinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contraventia de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si au fost descoperite 8.368 de infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, insumand, astfel, 25.148 de fapte de incalcare a legislatiei din cauza consumului de alcool.
Acestor accidente li se adauga accidentele instrumentate prin formularul „Constatarea amiabila de accident”, totalizand aproximativ 400.000 de accidente rutiere anual, ceea ce transforma Romania in „Tara accidentului la minut”.
Importanta campaniilor de preventie si siguranta rutiera. Fii Treaz la Volan!
Avand in vedere datele statistice care plaseaza constant Romania in topul tarilor europene cu cele mai mari riscuri pe sosele, campaniile de siguranta rutiera raman mai actuale ca niciodata. Acesta este contextul in care APPA a lansat, in 2016, proiectul national de siguranta si prevente rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, proiect pe care il desfasoara, anual, in perioada verii. Dincolo de activitatile concentrate din cadrul campaniei, FII TREAZ LA VOLAN! a creat si o comunitate online de participanti la trafic care sustin siguranta rutiera, activa tot timpul anului. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan.
In acelasi timp, UNSAR a pus recent bazele proiectului Coalitia pentru Siguranta Rutiera, un proiect de tara care isi propune sa reuneasca entitati publice, private sau oameni simpli intr-un scop comun: reducerea frecventei accidentelor auto si a numarului de morti pe sosele. APPA s-a alaturat Coalitiei, sustinand demersurile implementate.