Profesionisti din departamentul financiar au participat, pe 13 mai 2024, la cea de-a IV-a editie „CFO Conference” organizata de BusinessMark la Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit 14 lideri din domeniu, ce au adus in discutie solutiile pe care directorii financiari le gasesc pentru a raspunde contextului dominat de incertitudine din ultimii ani. Ei au privit, totodata, spre rolul tehnologiei in dezvoltarea strategica a organizatiei, cat si despre planurile pe care le au pentru perioada urmatoare.
Conferinta a inclus doua sesiuni de prezentari si doua paneluri, moderator al evenimentului fiind Daniel Dragan, Managing Partner, BusinessMark.
PRIMA SESIUNE
Alexandra RROGOJAN, Senior Tax Manager, PwC Romania, a deschis prima sesiune a conferintei, vorbind despre impozitarea directa. „Pana acum, era o zona stabila – nu existau modificari majore, insa la finalul anului trecut a aparut o schimbare majora: impozitul minim pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro in anul anterior. Practic, la fiecare termen de plata va trebui sa calculam impozitul pe profit ca si pana acum, dar si impozitul minim pe cifra de afaceri. Tocmai a trecut 25 aprilie, primul termen de plata al acestui impozit, insa exista si acum detalii ce trebuie clarificate. Se numeste impozit pe cifra de afaceri, dar, de fapt, este un impozit pe venit total. Din analizele noastre, companiile cele mai afectate de acest impozit ar fi cele care au marje mici, cum sunt companiile din automotive sau cele din farma, mai ales distribuitorii de medicamente. S-au trimis tot felul de scrisori si de memorandumuri catre minister pentru a le explica aceasta situatie si avem un raspuns prin care ministerul admitea ca inca se mai fac analize – urmeaza ca aceasta ordonanta sa fie adoptata prin lege si, poate, aceste anomalii vor fi ajustate. Pe langa acest impozit minim, mai avem impozitul suplimentar tot pentru companiile cu cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, doar ca acesta se plateste in plus de companiile din sectorul petrol si gaz”, a explicat ea.
A urmat Grigore CONSTANTIESCU, Internal Audit Partner, NOA, care a vorbit despre procedura de audit intern: „Auditul intern urmeaza un proces bine definit: acesta porneste de la definirea ariilor de risc, stabilirea obiectivelor, realizarea unor verificari, raportarea si prezentarea catre top managementul companiei. Cand vorbim despre evaluarea riscurilor, vorbim despre intelegerea activitatii companiei, fie ca ne referim la guvernanta corporativa, resursele umane, managementul financiar, achizitii si aprovizionare, suport, marketing si vanzari sau la productie. Se deruleaza discutii cu factorii de decizie din fiecare arie de risc identificata de noi, dupa care facem o planificare a unui audit pe 3 sau 5 ani, iar apoi facem o evaluare anuala. Daca, in urma unui audit, decidem sa monitorizam si recuperam creantele, trebuie sa ne uitam la: existenta si eficacitatea cadrului procedural, sistemul informatic de monitorizare si gestiune. Dupa aceea, ne putem uita la analiza si gestiunea debitorilor, dar si la activitatile de monitorizare si recuperare. Nu in ultimul rand, trebuie sa vedem cum au evoluat creantele in ultimii ani, iar la final emitem un raport. Dupa aceea, trebuie sa urmarim periodic statusul recomandarilor – stabilim un calendar de implementare, discutam cu persoanele responsabile”, a precizat el.
Remus Mihai HIRCEAGA, Country Manager, ERA Group, a atras atentia asupra impactului pe care contextul geopolitic il are asupra lanturilor de aprovizionare si cum sunt afectate, la randul lor, companiile de aceasta instabilitate.
„Lantul de distributie este foarte, foarte complex in ultima perioada si a trecut de la unul liniar la statut de microsistem. Degeaba aveti un lant de distributie foarte puternic, daca exista o veriga slaba care se rupe - se va simti imediat impactul, la nivelul intregului sistem. De aceea, preventia joaca un rol foarte important. Natiunile Unite au declarat 2023 ca fiind anul cu cele mai multe conflicte dupa al Doilea Razboi Mondial. Potrivit unui studiu, 58% din lideri considera ca cea mai mare problema din lantul de aprovizionare a fost geopolitic, iar 98% din executivii din 27.000 de companii spun ca vor schimba politicile in ceea ce priveste supply chain-ul. Ca strategie, este important sa mapati intreg lantul de aprovizionare si sa ne intrebam «ce se intampla daca...?» Cat de probabil este ca un furnizor sa dea faliment? Cat de mare este impactul? Este importanta si digitalizarea. Daca nu faceti asta, in scurt timp companiile voastre nu vor mai exista. Cel mai important lucru este sa luati cea mai slaba veriga si sa o inlocuiti. Dupa aceea, luati urmatoarea veriga cea mai slaba si actionati, pana cand veti avea un lant de aprovizionare puternic”, a spus el.
A urmat un panel la care au participat: Ioana Birta (TeraPlast Group), Adrian-Catalin Bulboaca (Bulboaca & Asociatii SPARL), Cristi Bejan (Utilben), Claudia Mizdrea (Promelek), Octavian Avram (SelfPay).
Rolul CFO-ului a evoluat foarte mult, ajungand sa fie unul strategic, au fost de parere invitatii la primul panel. Astfel, Claudia MIZDREA, Group Finance Director, Promelek, a precizat: „Rolul CFO-ului a evoluat foarte mult – nu mai este doar expertul care stie contabilitate, fiscalitate, ci el poate sa modeleze si sa ajute compania sa isi atinga obiectivele. Face parte din managementul strategic si are un rol foarte important sa motiveze si sa influenteze oamenii din organizatie. Daca nu tinem trendul digitalizarii, compania nu are cum sa creasca. Este un «must» in zilele noastre si trebuie sa ne orientam si catre automatizarea proceselor, fie ca vorbim de departamentul financiar, dar si la nivelul intregii organizatii. Noi am inceput un proces de implementare a robotilor – e un proces complex, la care lucreaza mai multe departamente. De asemenea, ne uitam la un import de extrase, fisiere de plati automate, la fel si zona de deconturi – care se poate intampla la un click distanta. In zona de productie, suntem in proces de implementare a tabletelor ce ne permite sa avem, in timp real, informatii din aceasta zona.”
Transformarea digitala si automatizarea proceselor joaca un rol cheie in evolutia companiilor, au mai subliniat invitatii la panel. Astfel, Ioana Birta, CFO, TeraPlast Group, a precizat: „Digitalizarea este un proces continuu, insa ce avem acum in vedere sunt chestiuni de compliance: e-Transport, e-Factura, SAF-T. Sa ne asiguram ca aceste procese nu necesita munca administrativa si timp, ci ca sunt complet automatizate. Acum incercam sa implementam facturile automatizate de la distribuitori – desi la o prima vedere parea ca daca softul de utilizare este unul performant am rezolvat problema, vedem ca sunt multe exceptii si multe aspecte de avut in vedere – cel putin in situatia noastra, in care ne dorim sa avem o evidenta foarte detaliata a costurilor. Acest proiect de digitalizare implica destul de mult organizatia, chiar daca, la prima vedere, pare ca este vorba doar de contabilizarea achizitiilor. Este, insa, important sa avem o buna comunicare cu furnizorii. Este, de asemenea, implicat departamentul de logistica, pentru a avea o acuratete a transporturilor. Digitalizarea ne cere tuturor din organizatie sa fim foarte disciplinati – asta face ca procesul de sa fie de succes.”
„Anul 2023 a fost cel mai de succes, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si a profitabilitatii. Insa in 2023 am cules roadele strategiilor implementate in 2021-2022 – cred ca asta conteaza foarte mult in mediul romanesc: sa gandim multianual, pentru ca rezultatele sa se vada in continuare. In 2024 se simt provocarile. Noi ne-am propus sa facem un campus tehnologic cu o suprafata intre 1 si 3 hectare. Gandim acest spatiu si in termen de Academie Utilben – pentru ca vorbim despre cat de greu e sa gasesti si sa fidelizezi oamenii, incercam sa facem un centru unde colegii sa fie imersati in tehnologiile noi, dar sa avem si un centru de pregatire. In ultimii ani, companiile romanesti incep sa se gandeasca la internationalizare, dar este important sa investim si in resursa umana, cat si sa avem o viziune pe mai multi ani (...) Digitalizarea e un proces continuu, o strategie de a te reinventa. Digitalizarea este un proces care ramane cu noi, oricat de mult ne-am dori sau nu. Am vrut sa facem robotizare, insa ne-am dat seama ca, daca vrei sa automatizezi, trebuie mai intai sa lucrezi cu oamenii”, a intervenit, la randul sau, Cristi Bejan, CFO, Utilben.
La randul sau, Octavian AVRAM CFO, SelfPay, a atras atentia ca acele companii ce nu vor folosi tehnologia nu vor ramane relevante. „Avem strategii pe care le-am implementat cu ceva ani in urma, iar rezultatele financiare sunt foarte bune: ne-am dublat profitabilitatea. Optimizarea costurilor este foarte importanta, iar din punct de vedere al bugetului pe acest an, suntem semnificativ peste, mai ales din perspectiva business. Perspectivele sunt foarte optimiste. Am ajuns pe piata de capital cu o emisiune de obligatiuni, pentru ca ne dorim internationalizarea. Este necesar sa investesti si in resursa umana pentru a putea ajunge acolo. Strategia noastra este una mixta intre a fi prezenti si a gasi companii partenere in teritoriile respective, care sa foloseasca tehnologia noastra. Vedem potential de crestere si ne gandim si la viitor (...) Noi nu am implementat deocamdata roboti, insa ne uitam tot timpul la optimizare si automatizare – avem multe procese automatizate si facem continuu schimbari pentru a imbunatati procesele. Orice companie va muri in viitor daca nu foloseste tehnologia – nu vom putea trai fara ea. Trebuie sa ne uitam tot timpul cum ne putem imbunatati activitatea, indiferent de domeniu, iar digitalizarea este un punct foarte puternic pe care trebuie sa il avem in vedere”, a adaugat el.
Un alt subiect abordat in cadrul panelului a vizat sursele de finantare. In acest context, Adrian-Catalin Bulboaca, Managing Partner, Bulboaca si Asociatii SPARL, a precizat: „Anul 2023 a fost axat, in ceea ce priveste potentialele finantari, pe o diversitate complexa. Vorbim de la finantari care au in vedere dezvoltarea capacitatii de productie, despre finantari pentru achizitia de companii. Ca element de noutate particulara, in sensul ca remarcam un trend, vorbim de finantarile care vizeaza extinderea internationala in randul unor companii antreprenoriale romanesti. In 2024, potentialii finantatori variaza de la banci la fonduri de investitii.
Indiferent de scopul finantarii, indiferent de industria in care se gaseste compania imprumutata, problemele sunt aceleasi, de la costuri la documentatia ce trebuie prezentata in procesul de finantare, business plan, auditare si pana la posibilii finantatori. Asistam la o maturizare a societatilor ce se pot imprumuta. Maturizarea presupune atat calitatea pregatirii celor ce recurg la imprumuturi, cat si scopul finantarii. Dincolo de un anumit nivel, piata locala – vorbesc aici de finantarea bancara – nu va mai fi suficienta, decat prin structuri sindicalizate. Ele prezinta avantaje si dezavantaje. Un avantaj e ca bancile locale cunosc deja imprumutatul, dar exista dezavantajul ca, in momentul in care ai recurs la o structura sindicalizata, usurinta de miscare la nivel antreprenorial se diminueaza.”
SESIUNEA A II-A
Ciprian PAUN, Partener, Coordonator, NNDKP Cluj-Napoca, a deschis cea de-a doua sesiune a conferintei vorbind despre evolutiile materiale si teritoriale ale inspectiilor fiscale. „Cu cat companiile sunt mai mari, cu atat riscurile in cazul inspectiilor fiscale sunt mai mari. De cele mai multe ori, managementul companiilor solicita procedura de risk assessment. Daca valoarea litigiului este sub 3 milioane RON, merge la Curtea de Apel, iar media stabilirii litigiilor este de 36 de luni doar in prima instanta. Asta indica o nevoie urgenta de modificare a reglementarilor fiscale. In cazul valorilor de peste 3 milioane RON, incepem la Curtea de Apel si ajungem la Inalta Curte de Casatie si Justitie – media litigiilor fiscale a fost, anul trecut, de 54 de luni. Asta inseamna peste patru ani. Trebuie discutat in-house cu CEO-ul, CFO-ul, Consiliul de Administratie, patronatul, care sunt riscurile ce trebuie avute in vedere. Daca ne uitam la geografia litigiilor fiscale, la Curtea de Apel din Cluj sunt 7,36% din numarul total de litigii. Ce inseamna asta? Este un grad foarte mare de conformare voluntara – oamenii primesc decizia si platesc”, a explicat el.
In continuare, Marius MAIER, Partener, Director General, CMC GRUP RISK ADVISOR, a vorbit despre necesitatea ca organizatiile sa aiba o strategie de risk management. „Din interactiunile cu companiile locale cu care lucram am ajuns la concluzia ca, daca acestea nu au o abordare integrata a riscurilor, lucrurile nu vor fi ok. Trebuie sa invatam clientii sa nu se mai ascunda de adevar si ca inexistenta unei strategii de risk management ar putea conduce anumite companii sa dispara din piata. Astfel, un proces de management de risc ar trebui sa ajute compania sa aiba procese flexibile si robuste, care sa conduca spre cresterea companiei. Integrat in actul managerial, acest proces ar trebui sa aduca valoare adaugata organizatiei. Pana la urma, companiile ar trebui sa isi evalueze atent reactia la neprevazut si nivelul de suportabilitate. Managementul de risk presupune sa se completeze procedurile actuale de lucru cu strategii de identificare si masurare a riscului, dar si un plan de reactie. In timp ar putea sa apara o noua functie: Chief Risk Officer, rol ce poate fi asumat de CEO sau de CFO. Din punct de vedere practic, este extrem de important sa invatam sa comunicam si sa invatam din greseli”, a spus el.
A urmat Vladimir MARINESCU, Director Servicii Fiscale, Deloitte Romania, care a precizat: „In materie fiscala, am avut cele mai multe prevederi legale si modificari ale legislatiei din 1990 incoace. Unele au avut o sursa interna, altele o sursa externa. Aceasta dinamica excesiva a dus si duce, in continuare, la o serie nesfarsita de litigii provocate de intelegerea incompleta a legislatiei. Nu de putine ori ne lovim de situatii in care autoritati de control, inspectori fiscali isi mai amintesc de vreo prevedere legala din vechiul Cod Fiscal. Suntem in fata a doua masuri care, de foarte mult timp, se afla pe agenda OECD – vorbim despre BEPS, care inseamna o dorinta de a se ajunge la o echitate in ceea ce priveste impozitarea in situatii sau in industrii unde, pe tot circuitul economic, lucrurile sunt greu de urmarit. Astfel, se doreste o echitate din punct de vedere fiscal intre state. Pe langa regulile BEPS generale, care se regasesc si in Preturile de Transfer, sunt doua masuri care au intrat in vigoare la inceputul lui 2024, la nivel international. O masura are legatura cu conventiile de evitare a dublei impozitari si a doua este legata de al doilea pilon de impozitare, care inseamna transpunerea internationala a impozitului minim pe cifra de afaceri.”
Conferinta s-a incheiat cu un panel la care au participat: Ovidiu ROBOTIN (Qubiz Group), Bogdan ROMAN (Vertiv), Ciprian STOIAN (Endava).
Digitalizarea va transforma rolurile din departamentul financiar, a fost de parere Ovidiu ROBOTIN, Chief Financial Officer, Qubiz Group. „Lucram, in momentul de fata, la un plan strategic pe 5 ani si speram sa ne duca la dublarea cifrei de afaceri si a numarului de angajati. Cum putem face asta? Suntem constienti ca avem nevoie de o retea mult mai extinsa de business development. Dorim sa folosim exclusiv cash-ul nostru disponibil si incercam sa retinem cat mai mult posibil in interior, tocmai pentru a mentine obiectivul acesta de crestere (...) Consider ca joburile noastre in calitate de contabili, finantisti, vor suferi multe modificari in perioada urmatoare, datorita digitalizarii, insa nu este un lucru rau. Vom putea petrece mai mult timp pentru activitatile cu valoare adaugata, vom face o tranzitie de la procesare de informatii la analiza, proces benefic si pentru noi, dar si pentru companie”, a continuat el.
„Adaptabilitatea este un termen bun in aceasta perioada. Incercam sa eficientizam procesele si sa vedem daca ceva ce faceam in 3 zile am putea face acum intr-o zi. Automatizarea este foarte importanta. Ne uitam si la relocarea unor costuri spre jurisdictii mai ieftine. Romania nu mai este o jurisdictie atat de ieftina cum era acum 10 ani (...) O parte dintre job-urile noastre probabil ca vor disparea, dar asta nu inseamna ca vor disparea definitiv, ci ca se vor transforma la conditiile pietei. Am observat ca, daca esti static, ramai in urma. Este riscul ca, tehnologia pe care o folosesti si o oferi clientilor si care azi e foarte moderna, maine sa devina invechita”, a intervenit, la randul sau, Ciprian STOIAN, Regional Tax (CE) and Transfer Pricing Manager, Endava.
La randul sau, Bogdan ROMAN, Head of Finance EMEA, Vertiv, a adaugat: „Mi se pare ca, in ultimii ani, digitalizarea a devenit raspunsul si solutia universala la orice problema. Cred ca tindem sa sarim cativa pasi – poate cel mai eficient proces e cel de care nu ai nevoie, iar apoi este cel pe care il poti realiza cu resursele actuale. Abia dupa aceea vine aceasta digitalizare, insa cred ca supraestimam potentialul AI, in anumite situatii. Cred ca digitalizarea va fi, pentru inceput, solutia pentru anumite probleme deja identificate. Cand vorbim de digitalizare in finance, cred ca va fi o schimbare de durata si nu neaparat una instanta si, fiind una de durata, vom avea timp sa facem change management, sa pregatim oamenii si sa avem actualizate materialele prin care pregatim oamenii. Pe termen scurt, nu cred ca va disparea rolul de contabil, ci ca AI va complementa job-urile noastre, nu neaparat ca le va inlocui.”
„CFO Conference” este un proiect marca BusinessMark ce va continua in 2024 la Iasi (10 iunie) si Timisoara (13 noiembrie). Tot in luna noiembrie va avea loc la Bucuresti „Tax & Finance Forum” (6 noiembrie), iar in luna decembrie organizam o noua editie a conferintei „Financial Outcome”.
Partenerii evenimentului: ERA Group, NOA, PwC Romania, CMC Grup Risk Advisor, Bulboaca & Asociatii SPARL
Evenimentul a fost sustinut de: BRCC
Parteneri media: Spotmedia, Revista Cariere, Arad24.net, Express de Banat, Banateanul, Ziarul Clujean, Financial Market, Contzilla, Juridice.ro, 1asig.ro, Curierul Fiscal, Digital Business, Debizz, MATEK, Jurnalul de Afaceri, Global Manager, EventsMax, Revista Piata, Transilvania Business, PRwave, Club Economic, Romania Durabila, Economistul, Angajatorulmeu.ro, Business Voice, spatiulconstruit.ro, Femei in Afaceri