1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Provocari 2024 - Concluzii: ...

Provocari 2024 - Concluzii: Liderii din asigurari si brokeraj considera ca principalele prioritati sunt o buna comunicare institutionala si consolidarea increderii clientilor

Reglementarea, diversificarea, cooperarea si consolidarea increderii clientilor sunt principalele prioritati ale anului 2024 pentru piata asigurarilor din Romania, a reiesit din discutiile purtate cu ocazia intalnirii liderilor si profesionistilor de top din piata asigurarilor, sub genericul XPRIMM TIME FOR BUSINESS - Provocari 2024, care a avut loc luni, 5 februarie a.c. in Capitala.

Liderii principalelor companii de asigurari si brokeraj in asigurari, ai asociatiilor profesionale de specialitate, precum si ai furnizorilor de servicii asociate activitatii de asigurari s-au intalnit, in dialog cu ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, reprezentata de catre Sorin MITITELU, Vicepresedinte ASF, Sector Asigurari-Reasigurari, pentru a analiza rezultatele anului 2023 si a defini prioritatile anului curent.

Din perspectiva ASF, anul 2024 va fi un an de normalizare a pietei RCA. Modificarile la legea RCA, in curs de a fi adoptate, au ca obiectiv principal cresterea accesului beneficiarilor finali - consumatorii si a eficientei proceselor prin integrarea bazelor de date, o imbunatatire a sistemului Bonus-Malus care sa reflecte comportamentul soferilor etc. Autoritatea de Supraveghere isi doreste, de asemenea, o largire a pietei cu noi jucatori care sa sustina dezvoltarea bazei de capital. In ceea ce priveste propria activitate, ASF isi propune tranzitia catre un rol de preventie, mai degraba decat de administrare a situatiilor de criza si de "o mai mare atentie acordata riscului de conduita", monitorizand felul in care comportamentul in piata al jucatorilor influenteaza nu numai performanta proprie, ci si situatia de ansamblu a pietei.

De partea jucatorilor din industria de profil, asiguratori si brokeri, una dintre provocarile cele mai importante este cea privind reglementarea, astfel:

  • Legislatia RCA are nevoie de o schimbare profunda, actuala lege dovedindu-si in mod repetat limitele, in timp ce adoptarea de masuri provizorii - de tipul inghetarii tarifelor RCA, nu rezolva problemele de fond cu care se confrunta deopotriva asiguratii, persoanele prejudiciate si asiguratorii. Insa, pentru ca noile reglementari sa aduca cu adevarat corectiile necesare, dialogul tehnic este esential. In absenta acestuia se pot adopta prevederi suboptimale, cu efecte negative nu numai asupra operatorilor din piata, ci si asupra consumatorilor si a celor care sufera daune din accidente auto.
  • Evitarea suprareglementarii este importanta, pentru ca absenta unui echilibru in acest sens poate duce la franarea dezvoltarii.
  • Evitarea interventionismului autoritatilor de stat, a masurilor de natura administrativa - remedierea unor situatii dificile ar trebui sa se realizeze firesc, prin mecanismele pietei.
  • Monitorizarea schimbarilor care apar in legislatia europeana, nu numai in asigurari, ci si in domenii conexe acestora - cum ar fi cel al mobilitatii. Chiar daca ele nu produc efecte imediate si directe asupra asigurarilor, au totusi capacitatea de a afecta veniturile viitoare ale operatorilor din industrie.
  • Reglementarea fiscala sub incidenta careia cade activitatea brokerilor si asiguratorilor este, de asemenea, de natura sa schimbe coordonatele de baza ale business-ului acestora. Prevederile actualului Cod Fiscal obliga, pe de o parte, asiguratorii sa obtina profit, in caz contrar fiind obligati la plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri. Pe segmentul brokerilor, reglementarile fiscale au dus, alaturi de plafonarea comisioanelor, la o scadere majora a veniturilor asistentilor de brokeraj, determinand plecarea unui numar important de profesionisti din industrie.
  • Adaptarea legislatiei la progresul tehnologic. E important ca legislatia sa tina cont de ceea ce se intampla in zona tehnologiei, astfel incat sa nu franeze sau chiar chiar sa impiedice progresul adus de aceasta, limitand si eforturile de eficientizare a activitatii operatorilor din piata.

Diversificarea portofoliului de asigurari ramane o prioritate a pietei, nu numai din perspectiva construirii unui portofoliu mai putin dependent de asigurarile RCA, ci si din perspectiva interesului de ansamblu al societatii, cea de reducere a deficitului de protectie. Profesionistii prezenti au subliniat ca exista inca numeroase segmente pentru care deficitul de protectie este atat de mare incat permite o crestere accelerata: protectia propritatilor, a vietii si sanatatii, a sigurantei financiare etc.

Romania este inca o tara in care doar o locuinta din 5 si doar un hectar de cultura agricola din 5 sunt protejate prin asigurare, in conditiile in care riscurile climatice se accentueaza continuu, iar cele legate de un seism major raman extrem de puternice. Din aceasta perspectiva, anul 2024 este unul dificil. Reasigurarea riscurilor de catastrofa naturala a devenit extrem de dificila, preturile crescand cu pana la 60% in conditii de preluare a riscului foarte restrictive. Pe de alta parte pregatirea operationala pentru un dezastru extins la nivel national trebuie consolidata si prioritizata.

Digitalizarea ramane, de asemenea o prioritate, atat pentru cresterea distributiei, cat si a penetrarii, cu efectul final al reducerii deficitului de asigurare. Principala preocupare ar trebui sa fie cresterea rezilientei sistemelor. Luna decembrie 2023, cand s-au reinnoit 600.000 de polite aproape intr-o zi, a demonstrat clar cat de important este ca sistemele IT sa functioneze si interconectarea lor sa mearga asa cum trebuie.

Interconectarea este importanta nu numai in interiorul ecosistemului industriei de asigurari, ci si cu tertii (BAAR, Directia Generala de Evidenta a Persoanelor, ANAF etc.) - toate sistemele care pot furniza date, astfel incat partea de subscriere si distributie sa devina cat mai usoara, atat pentru brokeri, cat si pentru clientul final.

Cooperarea si comunicarea transparenta au revenit adeseori in discutie, ca fiind principalele solutii pentru ca industria sa functioneze corect si armonios. Tinand cont ca fiecare tip de activitate din piata este importanta si conditioneaza functionarea celorlalte laturi de activitate, participantii la reuniune au subliniat in mod repetat ca numai adoptand solutii care iau in considerare necesitatile si interesele tuturor actorilor din piata se poate construi un mediu sanatos si rezilient.

Este nevoie ca industria sa fie nu numai stabila, dar si atragatoare atat pentru investitori, cat si pentru angajati, pentru ca ea sa inregistreze progresul dorit. Consolidarea increderii consumatorilor este, pana la urma, un rezultat care se va obtine numai prin consolidarea industriei insasi, prin modernizarea si transparentizarea ei, prin transfer de informatie si educatie, dar si prin puterea exemplului.