1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Rabla Plus 2024: Bani mai putini ...

Rabla Plus 2024: Bani mai putini pentru cei care vor masini electrice sau hibride

Valoarea ecotichetului Rabla Plus va fi redus anul acesta la jumatate fața de nivelul de anul trecut pentru romanii care vor sa-si cumpere anul acesta masini electrice, hibride sau motociclete electrice, potrivit unui proiect pus in consultare publica de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. 

Din document reiese si faptul ca nu se vor mai putea achiztiona masini electrice mai scumpe de 70.000 de euro (TVA inclus).

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numarul de autovehicule uzate predate spre casare, va fi de:

a) 25.500 lei pentru achiztionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta (fata de cel putin 51.000 lei, anul trecut);

b) 13.000 lei pentru achiztionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO_2/km in sistem WLTP (fata de 26.000 lei, anul trecut);

c) 13.000 lei pentru achiztionarea unei motociclete electrice.

Solicitantul beneficiaza de ecotichet la achiztionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat. Prin excepţie, instituţiile publice si unitaţile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achiztionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.

In cazul in care se achiztioneaza o motocicleta electrica, solicitantul va preda spre casare un autovehicul uzat, beneficiind de prima de casare, conform documentului citat.

Ecotichetul nu se cumuleaza cu alte programe care finanţeaza achiztionarea autovehiculelor noi. Prin excepţie, ecotichetul poate fi cumulat cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Ecotichetul se scade de catre producatorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare in baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finanţarii nu poate depasi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiztionat prin program, cu excepţia instituţiilor publice si a unitaţilor administrativ-teritoriale.

Pentru autovehiculul pur electric, electric hibrid sau cu pila de combustie cu hidrogen, ecotichetul se scade de catre producatorul validat din preţul de comercializare, care nu poate depasi suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

De asemenea, o alta noutate de anul acesta este faptul ca ”beneficiarii finanţarii sunt obligaţi sa aplice pe portiera sau pe aripa dreapta/stanga a autovehiculelor achiztionate in cadrul programului un autocolant pe care sunt obligaţi sa il menţina si sa il intreţina in buna stare pana la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului”, se mai precizeaza in proiect.