1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Raport T1 2023: Piata asigurarilor ...

Raport T1 2023: Piata asigurarilor a crescut cu 2%, in timp ce daunele achitate au avansat cu 10%

In primul trimestru din 2023, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF (inclusiv EUROINS Romania) au subscris prime brute in valoare de aproximativ 4,74 miliarde de lei, in crestere cu circa 2% fata de valoarea inregistrata in perioada similara din anul anterior, se arata in raportul publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, metinandu-se la un nivel similar cu cel inregistrat si in trimestrul I 2022.

Din totalul primelor brute subscrise in trimestrul I 2023 (4,74 miliarde lei), primele brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 27 milioane lei, reprezentand aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, in crestere comparativ cu trimestrul I 2022 (circa 17 milioane lei).

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata s-a situat la un nivel de 794 milioane de lei, in usoara scadere fata de valoarea inregistrata in trimestrul I 2022 (799 milioane lei). Scaderea a fost determinata de reducerea cu circa 18% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare), temperata insa de avansul inregistrat de valoarea primelor brute subscrise pentru clasa C3 (Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii: +33%).

Subscrierile pe segmentul asigurarilor generale au insumat circa 3,95 miliarde lei, in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In T1 2023, se mentine dependenta ridicata a pietei locale de asigurarile auto, clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare - CASCO) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului - RCA + CMR) reprezentand aproximativ 75% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 62% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare in trimestrul I 2023.

O vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din

perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurarile auto (clasa A3 - CASCO si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto - RCA) s-a situat la 3,2 miliarde lei in trimestrul I 2023, din care 24% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativa, iar 76% reprezinta subscrieri aferente asigurarilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atat pe piata asigurarilor auto facultative (CASCO), cat si pe cea

aferenta asigurarilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societati de asigurare pe segmentul CASCO insumeaza o cota de piata de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise. Primele 3 societati pe piata RCA detin o cota cumulata de 67% din portofoliul de asigurari RCA din Romania, in scadere comparativ cu trimestrul I 2022, pe fondul avansului inregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele doua sucursale ce deruleaza activitate pe acest segment.

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in trimestrul I 2023, cu un volum al subscrierilor de circa 248 milioane lei, in crestere cu aproximativ 35% fata de trimestrul I 2022 (184 milioane lei), detinand o pondere de 5,2% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF. Numarul contractelor noi, incheiate in trimestrul I 2023, s-a situat la circa 70 mii, inregistrand un avans de 9% fata de perioada similara a anului anterior.

Despagubirile brute platite de societatile autorizate si reglementate de ASF s-au situat la 2,15 miliarde lei, in crestere cu 10% fata de trimestrul I 2022, din care 1,78 miliarde lei au fost platite pentru activitatea de asigurari generale si 369 milioane lei pentru activitatea de asigurari de viata (incluzand sumele platite pentru maturitati si rascumparari). Separat de despagubirile brute platite de societati, asiguratorii au si alte categorii de cheltuieli, dintre care amintim cheltuielile de achizitie si administrare, cheltuieli cu solutionarea daunelor si cu managementul investitiilor care s-au situat la 1,4 miliarde lei in trimestrul I 2023 pentru ambele categorii de activitati (asigurari generale si de viata).

La finalul trimestrului I 2023, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF se situa la un nivel de circa 21,5 miliarde lei, fara a lua in considerare rezervele tehnice constituite de societatea EUROINS Romania. Din valoarea totala a rezervelor tehnice, 56% au fost rezerve tehnice constituite pentru activitatea de asigurari generale (circa 12 miliarde lei), iar 44% pentru activitatea de asigurari de viata (9,5 miliarde lei).

Calculate la nivelul intregii piete, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii martie 2023. Asadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate si cerinta de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pietei asigurarilor a fost de 174%, in timp ce rata MCR a fost 414%.

La finalul trimestrului I 2023, valoarea activelor (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) a inregistrat o crestere cu 2,5% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Valoarea datoriilor totale s-a mentinut la un nivel relativ similar, inregistrand o crestere de doar 0,1%. Informatiile statistice conform regimului Solvabilitate II prezentate in cadrul raportului nu cuprind datele societatii EUROINS Romania pentru trimestrul I 2023.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in trimestrul I 2023 in baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul Romaniei, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 620 milioane de lei (11,6% din totalul primelor brute subscrise de societatile locale autorizate de ASF si sucursale), in crestere cu aproximativ 38% fata de aceeasi perioada a anului 2022.

In trimestrul I 2023, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la 3,57 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 8,4% fata de perioada similara a anului anterior. Dinamica pozitiva se datoreaza atat cresterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurari generale (+8,2%), cat si avansului inregistrat de primele distribuite pentru asigurarile de viata (+17,2%).

Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind inregistrata de asigurarile generale pentru care gradul de distributie a fost de aproximativ 88%.

Daca se iau in calcul doar primele distribuite pentru societatile autorizate in Romania, gradul de distributie in trimestrul I 2023 a fost de 65%, respectiv 76% pentru activitatea de asigurari generale si circa 11% pentru asigurarile de viata.

Ponderea veniturilor din activitatea de distributie de asigurari in totalul primelor distribuite la nivelul pietei de brokeraj a fost de 14,8% (comision mediu), acesta fiind de 13,9% pe segmentul asigurarilor generale, iar pe segmentul asigurarilor de viata, de 44,8%.

Conform datelor ASF, la 31 martie 2023, 25 de asiguratori autorizati si reglementati de ASF derulau activitate pe piata asigurarilor din Romania.

In luna martie 2023, Consiliul ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii EUROINS Romania si constatarea indiciilor starii de insolventa. In baza activitatilor de supraveghere si control desfasurate de ASF si a unor ample investigatii derulate, Autoritatea a constatat grave deficiente in ceea ce priveste functionarea societatii, inclusiv deteriorarea semnificativa a indicatorilor ce tin de solvabilitatea companiei. Aspectele mentionate au aratat ca EUROINS Romania nu indeplinea conditiile pentru continuarea activitatii pe piata de asigurari, avand in vedere deteriorarea semnificativa a indicatorilor de solvabilitate si imposibilitatea restabilirii nivelului fondurilor proprii pentru acoperirea cerintelor de capital. Asadar, la 30 septembrie 2022, desi societatea raporta catre ASF detinerea de fonduri proprii la un nivel suficient pentru acoperirea cerintelor de capital, in urma ajustarilor efectuate de Autoritate ca urmare a deficientelor constatate, a rezultat un necesar de fonduri in cuantum de 2,19 miliarde lei pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), iar pentru acoperirea cerintei de capital minim (MCR) fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Diferentele semnificative intre valorile raportate de societate si cele rezultate in urma ajustarilor ASF au fost determinate in principal de supraevaluarea de catre societate a activelor detinute, concomitent cu subevaluarea de catre EUROINS a obligatiilor acesteia. Astfel, decizia de retragere a autorizatiei de functionare a fost luata, in conformitate cu prevederile legale, ca urmare a deteriorarii MCR, nerestabilirii SCR la termen, precum si a imposibilitatii evidente de restabilire a celor doua cerinte de capital, se arata in raportul ASF.

In data de 9 iunie 2023, Tribunalul Bucuresti a hotarat sa deschida procedura falimentului societatii de asigurare. In acest context, potrivit legislatiei in vigoare, politele de asigurare emise de EUROINS Romania mai sunt valabile 90 de zile, respectiv pana la data de 8.09.2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7.11.2023).

Avand in vedere ca societatea EUROINS Romania a derulat activitate pe parcursul trimestrului I 2023, pana la retragerea autorizatiei de functionare in martie 2023, informatiile prezentate in cadrul raportului cuprind si datele acestei companii, cu exceptia capitolelor referitoare la rata daunei si rezervele tehnice, ca urmare a lipsei informatiilor cu privire la rezervele de dauna constituite de EUROINS Romania, precum si a capitolelor legate de profitabilitate, lichiditate si datele statistice conform regimului Sovabilitate II.

PROMO