Fundamentat pe aproape doua decenii de date cu privire la perceptia riscurilor, Global Risks Report 2024, realizat de World Economic Forum, avertizeaza cu privire la peisajul global al riscurilor in care progresul in dezvoltarea umana este treptat erodat, lasand statele si indivizii vulnerabili atat in fata unor riscuri noi cat si in fata celor recurente. In contextul schimbarilor sistemice in dinamica globala a puterii, climat, tehnologie si demografie, riscurile globale pun la incercare, pana la limita, capacitatea de adaptare a lumii.
Acestea sunt concluziile Global Risks Report 2024, lansat astazi, care sustine necesitatea cooperarii pentru rezolvarea problemelor globale urgente, acestea necesitand abordari si solutii noi. Doua treimi dintre expertii globali anticipeaza formarea unei ordini globale multipolare sau fragmentate in urmatorul deceniu, in care puterile mijlocii si mari contesta si stabilesc – dar si impun – reguli si norme noi.
Cristian Fugaciu, CEO, Romania, Marsh McLennan, a declarat: “Este esential ca liderii organizatiilor din Romania sa identifice,sa analizeze si sa gestioneze responsabil riscurile semnificative cu care se confrunta, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Dezinformarea si presiunile legate de evolutiile spectaculoase in zona inteligentei artificiale aduc provocari noi, iar adaptarea la aceste schimbari complexe necesita atat o abordare colaborativa si anticipativa, cat si expertiza si investitii in resurse necesare managementului riscurilor. Colaborarea stransa cu experti in managementul riscurilor este cruciala pentru ca organizatiile sa fie pregatite si sa devina reziliente in fata noilor provocari. Ne-am propus sa sprijinim companiile din Romania cu toate resursele noastre de specialitate pentru a gestiona riscurile semnificative la care acestea sunt expuse si am creat solutii practice pentru a ne asigura ca partenerii nostri sunt pregatiti sa depaseasca cu succes provocarile aduse de aceste riscuri emergente.”
Raportul, realizat in parteneriat cu Zurich Insurance Group si Marsh McLennan, se bazeaza pe opinia a peste 1.400 de experti globali in riscuri, factori de decizie politici si lideri din industrie chestionati in septembrie 2023. Rezultatele evidentiaza o perspectiva predominant negativa pe termen scurt asupra lumii. Se asteapta ca aceasta sa se agraveze pe termen lung. In timp ce 30% dintre expertii globali se asteapta la o sansa crescuta de catastrofe globale in urmatorii doi ani, aproape doua treimi se asteapta la aceasta in urmatorii 10 ani.
"O ordine globala instabila caracterizata de narative polarizante si de nesiguranta, impactul in crestere al vremii extreme si incertitudinea economica genereaza riscuri acceleratoare – inclusiv dezinformare si propagarea informatiilor false", a declarat Saadia Zahidi, Director General, Managing Director, World Economic Forum. "Liderii mondiali trebuie sa se uneasca pentru a aborda crizele pe termen scurt si pentru a pregati terenul pentru un viitor rezilient, durabil si inclusiv."
Ascensiunea dezinformarii si a conflictelor
Preocuparile cu privire la o criza persistenta a costurilor de trai si riscurile inlantuite ale dezinformarii si propagarii informatiilor false conduse de inteligenta artificiala domina perspectiva asupra riscurilor din 2024. Legatura dintre dezinformare si nelinistea societala va ocupa un loc central in contextul alegerilor care vor avea loc in mai multe economii majore in urmatorii doi ani. Conflictul armat dintre tari reprezinta o preocupare majora in urmatorii doi ani. Cu mai multe conflicte in desfasurare, tensiunile geopolitice subiacente si riscul de erodare a rezilientei societale creeaza posibilitatea de propagare a conflictelor.
Incertitudinea economica si declinul dezvoltarii
Anii viitori vor fi marcati de incertitudinea economica persistenta si de cresterea decalajelor economice si tehnologice. Lipsa oportunitatilor economice este clasata pe locul sase in urmatorii doi ani. Pe termen lung, barierele in calea mobilitatii economice ar putea creste, excluzand segmente mari ale populatiei de la oportunitatile economice. Tarile predispuse la conflicte sau vulnerabile la clima pot fi tot mai izolate de investitii, tehnologii si crearea locurilor de munca asociate. In absenta cailor catre mijloace de trai sigure, indivizii pot fi mai predispusi la infractiuni, militarizare sau radicalizare.
Planeta in pericol
Riscurile de mediu continua sa domine peisajul riscurilor pe toate orizonturile temporale. Doua treimi dintre expertii globali sunt ingrijorati de evenimentele meteorologice extreme in 2024. Vremea extrema, schimbarea critica a sistemelor Terrei, pierderea biodiversitatii si prabusirea ecosistemelor, penuria de resurse naturale si poluarea reprezinta cinci dintre cele zece riscuri considerate cele mai severe cu care se confrunta lumea in urmatorul deceniu. Cu toate acestea, respondentii experti au fost in dezacord cu privire la urgenta riscurilor - respondentii din sectorul privat considera ca majoritatea riscurilor de mediu se vor materializa pe o perioada mai lunga decat societatea civila sau guvernele, indicand cresterea riscului de a trece de un punct fara intoarcere.
Raspunsul la riscuri
Raportul indeamna liderii sa-si reanalizeze actiunile pentru abordarea riscurilor globale. Publicatia recomanda concentrarea cooperarii globale asupra construirii rapida a cailor de sprijin pentru lupta impotriva celor mai periculoase riscuri emergente. Solutiile ar putea fi acorduri care abordeaza integrarea inteligentei artificiale in luarea deciziilor in conflicte. Cu toate acestea, raportul exploreaza si alte tipuri de actiuni care nu trebuie sa depinda exclusiv de cooperarea transfrontaliera, cum ar fi consolidarea rezilientei individuale si statale prin campanii de alfabetizare digitala privind dezinformarea si propagarea informatiilor false, sau stimularea cercetarii si dezvoltarii in domeniul modelarii climatice si tehnologiilor cu potential de accelerare a tranzitiei energetice, cu implicarea atat a actorilor din sectorul public cat si a celor din domeniul privat.
Carolina Klint, Chief Commercial Officer, Europe, Marsh McLennan, afirma: “Evolutiile din zona inteligentei artificiale vor perturba radical perspectivele de risc pentru organizatii, multe dintre acestea luptand sa reactioneze la amenintarile generate de dezinformare, dezintermediere si planuri strategice gresite. In acelasi timp, companiile sunt in ipostaza sa negocieze lanturi de aprovizionare care devin tot mai complexe in noul context geopolitic,al schimbarilor climatice si al amenintarilor cibernetice din partea unui numar tot mai mare de actori rau intentionati. Va fi nevoie de un efort continuu pentru a construi rezilienta la nivel organizational, de tara si international dar si de o cooperare crescuta intre sectorul public si cel privat pentru a naviga printr-un peisaj de risc caracterizat de schimbari rapide.
John Scott, Head of Sustainability Risk, Zurich Insurance Group, declara: “Lumea trece printr-o transformare structurala semnificativa determinate de inteligenta artificiala, schimbarile climatice, schimbarile geopolitice si tranzitiile demografice. Riscurile cunoscute se intensifica si apar riscuri noi – dar acestea aduc si oportunitati. Actiunile colective si coordonate la nivel transfrontalier isi au rolul lor, dar strategiile locale sunt critice pentru reducerea impactului riscurilor globale. Actiunile individuale ale cetatenilor, companiilor si tarilor pot schimba balanta in reducerea riscurilor globale, contribuind la o lume mai luminoasa si mai sigura.”
Global Risks Report este un pilon cheie al Global Risks Initiative a World Economic Forum, care lucreaza pentru a creste constientizarea si pentru a construi un consens cu privire la riscurile cu care se confrunta lumea, pentru a permite invatarea despre pregatirea si rezilienta in fata riscurilor. Consortiul Riscurilor Globale, un grup de lideri din mediul de afaceri, guvern si mediul academic, joaca un rol critic in traducerea previziunilor privind riscurile, in idei pentru actiuni proactive si sprijinirea liderilor cu cunostintele si instrumentele necesare pentru a naviga in crize emergente si a modela o lume mai stabila si rezilienta.
World Economic Forum Annual Meeting 2024 reuneste liderii globali sub tema "Reconstruirea increderii". Pentru mai multe informatii click aici.