1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Romania are nevoie de masuri ...

Romania are nevoie de masuri urgente pentru imbunatatirea sigurantei rutiere

Accidentele grave inseamna nu doar bunuri avariate, ci vieti pierdute, familii destramate si un viitor intrerupt mult prea devreme. Din pacate, cu circa 400.000 de accidente rutiere in fiecare an, Romania conduce intr-un clasament european al numarului de accidente rutiere si al victimelor acestora, in ciuda unor progrese facute in ultimul timp, sustine Coalitia pentru Siguranta Rutiera. 

In 2022, au avut loc 28.010 de accidente rutiere in care au fost accidentate 36.218 persoane, reprezentand o crestere de 3% fata de anul precedent.  In total, peste 1.600 de oameni au murit pe drumurile publice din tara noastra in 2022.

Lunile de vara detin recordul de peste an in materie de accidente grave, in august inregistrandu-se o crestere de peste 30% fata de media anului, o cauza putand fi legata de vacantele din aceasta perioada cand se calatoreste mai mult cu masina si pe intervale mai lungi de timp.

Dincolo de statisticile care confirma istoric aceeasi tendinta de crestere pe timp de vara, in contextul accidentelor grave din ultima perioada, Coalitia pentru Siguranta Rutiera sustine public adoptarea urgenta a unor masuri concrete si ferme pentru imbunatatirea sigurantei rutiere.

Totodata, Coalitia militeaza pentru ca, cel tarziu pana in 2030, Romania sa nu mai figureze in topul clasamentului european al  accidentelor rutiere, si ca siguranta rutiera sa fie recunoscuta drept prioritate nationala prin dezvoltarea unor politici publice sustenabile, care sa duca la scaderea numarului de accidente si, implicit, al numarului de victime. 

In realizarea acestor obiective, Coalitia isi propune, concret:

-  promovarea de politici publice pentru imbunatatirea cadrului normativ cu privire la conduita in trafic;

- dezvoltarea unui document strategic prin contributia membrilor Coalitiei – Carta Alba a Sigurantei Rutiere;

- derularea a cel putin o campanie anuala de siguranta rutiera, adresata publicului larg, precum si a unui proiect specific de imbunatatire a sigurantei in trafic.

Coalitia pentru Siguranta Rutiera este un proiect care s-a constituit in luna iunie a acestui an, ca o nevoie de actiune coalizata a peste 21 de autoritati, institutii  si organizatii nonguvernamentale care isi propun sa contribuie la reducerea semnificativa a numarului de accidente pe soselele din Romania. Printre acestea se numara ASF; ISF, ISCTR, UNSAR, UNSICAR, PRBAR, APPA, UNTRR, AMR si altele. Mai multe detalii sunt disponibile aici.