1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania prezinta o cerere de modificare a PNRR si de adaugare a unui capitol privind REPowerEU

Romania a transmis vineri, 8 septembrie, Comisiei Europene o cerere de modificare a planului sau de redresare si rezilienta (PNRR), la care doreste, de asemenea, sa adauge un capitol dedicat planului REPowerEU.

Capitolul privind REPowerEU propus de Romania acopera doua noi reforme si sase noi investitii, precum si o masura consolidata care figura deja in plan. Reformele si investitiile din acest capitol sunt legate de sporirea productiei de energie verde, de imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor si de consolidarea competentelor fortei de munca din domeniul productiei de energie verde.

Modificarea planului propusa de Romania prevede eliminarea a patru investitii din planul initial si modificarea a aproximativ 70 de masuri, precizeaza Comisia Europeana.

Cererea Romaniei de modificare a planului sau se fundamenteaza pe necesitatea de a tine seama de inflatia ridicata inregistrata in 2022, de perturbarile lantului de aprovizionare si de revizuirea in sens descrescator a alocarii sale maxime de granturi prin Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR), de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR. Aceasta revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor prin MRR si reflecta rezultatul economic comparativ mai bun inregistrat de Romania in 2020 si in 2021 fata de previziunile initiale.

Romania a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, in valoare de 43,2 milioane EUR, catre planul sau de redresare si rezilienta. Impreuna cu granturile acordate Romaniei prin MRR si REPowerEU (12,1 miliarde EUR, respectiv 1,4 miliarde EUR) si cu imprumuturile MRR deja angajate in temeiul planului initial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde EUR.

Comisia va evalua acum daca planul modificat indeplineste in continuare toate criteriile de evaluare prevazute in Regulamentul privind MRR. Daca evaluarea Comisiei este pozitiva, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere in aplicare a Consiliului pentru a tine seama de modificarile aduse planului Romaniei. Statele membre vor avea apoi la dispozitie patru saptamani pentru a aproba evaluarea Comisiei.